Sandpaper Letter

(Ni tak ikut warna yang digunakan dalam Montessori. Sepatutnya vowels-biru, consonant-merah, double letters-hijau)

Akhirnya, siap DIY sandpaper letters. Download dari sini. Tapi nak buat juga untuk double letters. Jadi rupanya boleh buat sendiri je. Download font Primer Print, di website dia juga ada atau boleh google juga. Buka Microsoft Windows dan taip saiz 500. Otherwise, untuk double letters, boleh download sini.

Seiring dengan stage 3 I-Spy/Sound Games, dah boleh kenalkan Sandpaper Letters. Tujuan sandpaper letters adalah untuk associate bunyi-bunyi yang mereka belajar dengan simbolnya. Kalau ikut Buku Gettman, double letters/phonogram dikenalkan bersama-sama dengan 26 huruf yang kita tahu. Phonogram di sini bermaksud, gabungan dua huruf yang mana bila bergabung menghasilkan bunyi yang lain, contoh, ch, sh. Jadi kalau ikut cara dalam buku Gettman kenalkan satu huruf vowel, satu huruf consonant dan satu double letters. Maximum 3 huruf setiap masa.

Presentation

  • Namakan Sandpaper Letters, tunjuk mana disimpan, pilih satu consonant, satu vowel dan satu double letters dengan bentuk yang beza. (cth i, f, oy). Letak di atas meja yang mana boleh duduk bersama-sama.
  • Sensitise jari kita dan jari kanak-kanak. (Setiap aktiviti Montessori yang menggunakan sentuhan perlu sensitise jari).
  • Tunjukkan macamana nak sentuh, “using a light continuous touch of the index and middle fingers of the dominant hand.” seperti video di bawah:

  • Main aktiviti I Spy stage 3, guna satu bunyi dari salah satu 3 sandpapers.
  • “Would you like to see what sound () looks like?”
  • Letak sandpaper letter tu betul-betul depan kita dan kanak-kanak. Sebut bunyi huruf sambil trace huruf. Ulang.
  • Dan ulang untuk kedua-dua huruf kemudian buat 3-period lesson. Selepas kenalkan ketiga-tiga dan kanak-kanak ikut buat, ulang semula main I Spy stage 3 untuk ketiga-tiga bunyi.

Exercise 1) Kenalkan semua sandpaper letters sehingga kanak-kanak ingat semua.

Exercise 2) Main semua stage I Spy, tapi instead of just sebut bunyi huruf, tunjuk board. “I spy with my little eye something that begins with…” (tunjuk satu board).

 

Scope and Sequence & Record Keeping Period 1

Untuk Homeschool Montessori di rumah, tak mungkin kita boleh buat sama seperti di sekolah Montessori sebab biasanya tak cukup ruang dan materials (apparatus Montessori mahal T_T) untuk sediakan setiap shelf bagi setiap 5 subjek. Jadi biasanya kita rotate trays di shelf yang ada dan peringkat-peringkat yang tersenarai dalam buku Gettman sangat membantu. Membantu dari segi ‘kerja’ apa untuk letak di shelf dan kenalkan. I hope I make sense. ^^;

Ada peringkat-peringkat untuk dikenalkan aktiviti-aktiviti Montessori pada kanak-kanak. Dalam buku Gettman, beliau bahagikan sehingga 7 period. Tak kira untuk kanak-kanak yang baru mula 2.5 tahun atau older children yang baru mula. Yang older children mungkin dapat buat setiap lesson dengan laju. Ada aktiviti yang perlu mahir dahulu sebelum mahir sebelumnya. Yang paling penting, ikut keperluan anak dan minat mereka. Juga take note, ini juga hanyalah guide. Setiap perkembangan anak adalah berbeza.

Period 1 banyak fokus pada practical life. Untuk practical life tidak terhad pada apa yang disenaraikan. Yang penting, rutin dan cara kita di rumah dan juga ikut budaya dan agama. Apa-apa yang kita buat di rumah, mereka ikut serta. Contoh, basuh pinggan mangkuk, basuh baju dsb.

Senarai di bawah ambil rujukan dari buku Gettman, di Montessori Trails, lain-lain scope and sequence dan record keeping yang jumpa di Google yang disesuaikan untuk Aqeel, yang nak masuk 27 bulan. PS me: Remember to follow his lead and to look out for his sensitive period.

 

 

Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems.

1. Beads

Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas dan tak sama dan anak-anak nak handle susah. So at least nak adalah satu yang real punya, untuk mereka rasa dan lihat yang betul, dan yang lain mungkin boleh guna yang DIY untuk ganti. Boleh search google DIY Golden Beads.

DIY Thousand Cube Printable

2. Kad nombor

Boleh di download di The Helpful Garden. Satu set print saiz biasa. Dua set print saiz kecil (pdf boleh setting multiple 2 pages). First time print muatkan 4 page ke dalam satu page tapi cam kecik sangat.

 

Album: Montessori Commons

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, simple addition, sums of 5 dan sums of 10, guna number rods. Tapi bila godek album-album lain macam tak ada?

PS: Montessori Album adalah manual macamana kita nak persembahkan kepada kanak-kanak. Bukan silibus.

Hmm. Memang takde. Bila cari Montessori addition, pelik semua mula dengan golden beads. Ok, jadi carilah pula golden beads addition. Eh, semua 1234+1945 camtu??? Nombor besar semuanya? Addition dengan nombor besar?! Tak percaya dan carilah maklumat di Group Montessori Homeschooling dan jumpa ni.

Ada orang tanya dan wonder samalah macam saya tertanya-tanya ni. Takde ke dalam album yang buat simple tambah dan tolak? Sebab tengok scope of sequence, guna nombor besar mula 4.5 tahun, addition camtu mula 5 thn. Ni jawapan:

“I think you are looking for the memorization work – which focuses on the “math facts”. Montessori starts with the big picture because once the children can count from 1-9 and understand the concept of 0, they can work with any number of ANY size – each category (units, tens, hundreds, thousands, can only have up to 9 in that category – then add 1 more in that category and instead of “10” we have “1” of the next category up. This is actually a very simple concept for the children to master, especially at 4 1/4 or so years of age.

Moving into the memorization work on the basic math facts is a mental exercise that works best when the child already understands the operations, how numbers work together and why the memorization might be a helpful thing. Without this earlier work, memorization remains a simple rote numbering with little to no actual meaning. The materials themselves, even in Montessori are much closer to abstract than to the concrete golden beads they have been working with. ” – Jessica Welsh

“The first introduction would be using the golden bead material. The child would gather 8 beads and 5 beads. And then when counting when they get to 10, they would exchange those for a 10 bar. Then they would be left with 3 beads so their answer would be “1 ten and 3 units”.

Using the tens seguin board, they would learn that “1 ten and 3 units” is 13.

Later they would use the addition strip board and addition tables to memorize their math facts, finally learning 8+5=13.”

Tengok gambar di sini untuk lebih jelas.

Four Planes of Development

(PS: ‘Plane’ di sini bermaksud bentuk rajah yang mewakili perkembangan ni. Geometri Satah. Satah? Patut kita sebut 4 Perkembangan Satah ke?)

Melalui pemerhatian teliti dan kajian, Maria Montessori kenalpasti yang manusia melalui perubahan dan perkembangan dalam 4 peringkat. Bermula lahir hingga matang, umur 24 tahun. Ia dianggap holistik kerana merangkumi perkembangan manusia dalam akademik, spiritual, moral dan emosi. Setiap peringkat tu manusia melalui perkembangan ikut pattern yang sama; yang mana ianya berlaku secara ‘spurts’ not a slow and gradual increase.

I have found that in his development, the child passes through certain phases, each of which has its own particular needs. The characteristics of each are so different that the passages from one phase to another have been described by certain psychologists as ‘rebirths’. (Montessori, “The Four Planes of Education”, p.1, reprinted in 2004)”

Untuk lebih jelas, beliau gambarkan perkembangan seperti di bawah:


Image from: Stepping Stone Montessori School

Perkembangan ini sentiasa bermula dengan beberapa siri menaik yang seterusnya diikuti beberapa siri menurun. Setiap peringkat juga ada kemuncak yang menggambarkan masa di mana ciri-ciri pada setiap peringkat ni nampak dengan ketara. Montessori compared this progress to a “series of rebirths” (Absorbent Mind, 17).” Montessori compared this progress to a “series of rebirths” (Absorbent Mind, 17).

Dengan mengetahui perkembangan anak-anak di setiap peringkat, dapat kita ibu-ibu dan ayah-ayah bantu sediakan persekitaran yang sesuai dengan perkembangannya.

Setiap peringkat ini, ada faktor dan fokus tertentu. Pada 3 tahun pertama setiap peringkat, fokusnya adalah pengenalan, pemerhatian, indirect learning dan information gathering. 3 tahun yang seterusnya adalah untuk mengasah atau sempurnakan skills yang sebelumnya.

Ambil contoh first plane, pada permulaan setiap peringkat, perkembangan tu boleh nampak dengan ketara dan intense (0-3 tahun) sehingga kemuncak (3 tahun) dan  perkembangan tu perlahan dan kanak-kanak lebih stabil untuk bersedia ke peringkat seterusnya. Masa lahir kanak-kanak hanya mempunyai sedikit koordinasi dan penggunaan otot, tapi pada umur  3 tahun dah boleh berjalan, berlari dan lompat sedikit. Pada 6 tahun, boleh berlumba, lompat, sepak dan tangkap bola. Ya  6-7 tahun ke atas mereka masih belajar lagi untuk better control tapi ianya bukan lagi fokus utama peringkat itu. Setiap peringkat tu seperti permulaan yang baru bagi manusia, yang menunjukkan ciri-ciri, keperluan, tingkah laku yang baru.

Jika lihat carta, peringkat pertama dan ketiga tu warna hitam, kerana kedua-dua peringkat tu ada persamaan yang mana menunjukkan perubahan yang ketara dan banyak keperluan. Peringkat kedua dan keempat juga sama, mereka menunjukkan perkembangan yang lebih sihat, stabil dan kuat.

Dan pendapat sendiri untuk Haris, masa dia 6-7 tahun, boleh nampak perkembangan ketara dari personaliti, way of thinking, juga fizikal.

Secara ringkasnya, rujukan sini:

Peringkat Pertama: Bayi (0-6 tahun): Children are sensorial explorers absorbing every aspect of their environment.

  • Bercirikan “Minda Menyerap” di mana minda bayi menyerap seperti span semua yang ada dipersekitarannya.
  • Pada umur 0-3 ia berlaku secara tidak sedar
  • Pada umur 3-6 ia berlaku secara sedar
  • Bercirikan “Tempoh Sensitif” termasuklah keperluan memuncak kepada Aturan, Bahasa, Memperhalusi Deria dan Pergerakan
  • Bercirikan pemikiran konkrit
  • Pembentukan fizikal
  • Pembentukan asas peribadi
  • “Saya boleh buat sendiri!” Berdikari secara fizikal

Peringkat Kedua: Kanak-Kanak (6-12 tahun): Children are exploring their world through abstraction and imagination. They use their knowledge to discover and expand their world.

  • Bercirikan pemikiran imaginasi dan logik
  • Dahagakan ilmu dan pengetahuan
  • “Cosmic Education” – kanak-kanak ingin tahu tentang semua dan kedudukannya dalamnya dan hubungan antara semua perkara dengan manusia
  • Peralihan pemikiran konkrit ke abstrak
  • Berminat belajar tentang alam semesta dan dunia – dunia di luar dari the prepared environment
  • “Saya boleh berfikir sendiri!” Berdikari intelektual

Peringkat Ketiga: Remaja (12-18 tahun): They are interested in understanding themselves and their place in the society. They look for an opportunity to contribute to the society.

  • Bercirikan penilaian dan ambil berat tentang diri sendiri
  • Pemikiran kritis
  • Tempoh peralihan fizikal dan mental
  • Mula mencari tempat di dunia ni
  • Bercirikan pembentukan nilai-nilai sosial dan moral
  • “Erd Kinder”
  • Cultural development which has been ongoing is solidified in this plane.
  • “Saya boleh dapat pendapatan sendiri!” Berdikari kewangan.

Peringkat Keempat: Dewasa (18-24 years): as young adults, they are preparing to take command of their own lives.

  • Characterized by construction of the spiritual.
  • Conscious discernment of right and wrong.
  • Seeking to know one’s own place within the world.
  • Emotional Independence “I can stand on my own”.

Penerangan ilustrasi four planes

Sensitive Periods

Montessori juga perasan yang dalam peringkat-peringkat ni ada sensitive periods yang mana maklumat atau apa yang diajar tu diterima dan dipelajari dengan mudahnya (almost effortlessly absorbed) dan akan jadi susah untuk dipelajari kemudiannya (bila dah melepasi sensitive periods ni).

Seterusnya dalam Perlu Tahu untuk bantu perkembangan anak-anak ikut kaedah Montessori adalah Sensitive Periods

PS: Aqeel sekarang berada di 1st half of first plane, Hana di 2nd half of first plane, Haris the 1st half of 2nd plane.

Ending Sounds

Bermula minggu lepas sekali lagi cuba praktis lagi untuk Hana aware dengan ending sounds. Quoting post di Instagram 21/7/2017.

Hana di stage 4 i spy. Aware dengan ending sounds. Byk kali dh cuba sebelum ni tapi asyik guna ending sound jadi beginning sound. Jumpa tips guna beginning sounds sama dan ending lain. Set sebelum book, ball dan basket. Bila minta “I spy with my little eye something that begins with b and end with k” dia akan sebut “k k k kbook” jadinya. Huhuhu. Lepas tu baru slow2 dia nampak kot. She has tendency untuk sebut, mungkin sebab tu jadi susah. Jadi minta dia tunjuk je. Lepas tu baru ok. Set 2 ni masih guna beginning yang sama ending beza. Dan makin smooth.

Untuk latihan pengukuhan, kami guna ending sound cards dari Montessori Print Shop. 

Yang ini lebih kepada Pink Series ending sounds yang semuanya three letters objects tapi sebenarnya perkataan panjang pun boleh. Yang mana beberapa hari lepas tu masa tengah rehat-rehat tu kami main-main animals figurines, lepas tu secara spontan buat I-Spy. Elephant, Giraffe, Starfish, Sheep etc.

Latihan lain kami buat:

Worksheets dari This Reading Mama.


Ending Sound Sorting di Montessori for Everyone

Introduction to Fractions

Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh pada Aqeel.” Potong buah pisah separuh, potong suku-suku. Lipat kain. Jadi dalam Montessori ada apparatusnya khusus untuk pecahan.

Tapi kosnya mahallah. Sekali lagi, untuk Montessori di Rumah, tak perlu dengan apparatus. Bagi saya cukup dengan konsep dan DIY. Kalau boleh afford dan cukup space, then go ahead. Sebab apparatus Montessori yang bestnya bukan hanya boleh guna untuk satu peringkat ni je. Contoh fractions ni, banyak guna untuk peringkat Elementary.

Dalam buku Gettman, dia dah sortkan peringkat-peringkat (scope of sequence) untuk kelima-lima subjek. Bila assess semula ada subjek yang Hana di peringkat 1, ada peringkat 2, ada peringkat 3. Untuk matematik Hana di peringkat 4. Sambil tunggu beads material sampai (sebab berbulan-buan tak boleh proceed dengan math sebab nak jugak tunggu cukup duit beli beads 🙄) baca-baca eh Hana dah boleh cuba intro fractions! Maka satu malam semalam study untuk fractions. (Lepas tu baru layan drama okay) Uhuk. Biasalah bila semua Diy kena cari mana printables yang elok yang jimat yang memenuhi fungsi. Tapi semua printables yang ada warna merahhhh. Nak jimat ink, last-last kena buat sendiri jugak print atas kertas merah je. Ha. Dari pagi sampai ketengahari pulaklah menyiapkannya. Kebetulan my cousin, 1 year older dari Hana datang, jadi boleh siapkan dengan tenangnya. Biasa bila cousins datang mama dah jadi macam invicible man. Tapi presentationnya kejap je, tak sampai 10 minit.

DOWNLOAD black and white labeled fractions here.

Mula-mula semua circles di tray. Ambil yang penuh beritahu “This is one whole.” Letak. Ambil yang separuh, “This is one half.” Minta cari lagi satu one half. Lengkapkan beritahu 1, 2 halves jadi one whole. Minta letakkan 2 halves tadi atas one whole. Sama tak? Sama. Macam pizza, hana dan mama nak makan, jadi potong dua sama banyak, Hana dapat satu (beri one half pada hana) mama dapat satu (one half lagi pada mama) Teruskan sehingga 1/4. Lepas tu Hana dan Dhia buat sendiri.

Beli puzzle ni beberapa tahun lepas untuk Haris. Hana masa sebesar Aqeel dah mula main-main. Jadi beri Dhia solve this puzzle. She struggles at first. Then Hana gets her turn.

Next I gave mission to them to make circles out of the playdough and cuts the fractions. Yang ni seronok tengok Dhia dan Hana cuba potong2. Paling struggle potong tiga. Lepas tu mainlah playdough.

Boleh tonton macamana fractions dipersembahkan dalam kelas Montessori:

Cara persembahkan fractions di Info Montessori

 

Others:
Introducing Fractions & Continuing Fractions di Elementary Observations (elementary )
Montessori Fractions Beginning through Basic Operations di George Family
Building Fraction Knowledge with Montessori Materials di Montessori Training
Fractions (skrol bawah) di Montessori Album
Learning Fractions di How We Montessori
Fractions di Pink Princess Kingdom

I Spy / Sound Games

Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan.

Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng.

Bunyi fonetik:

LetterSoundsLetterSounds
aatbsob
ccandmud
eeggffun
gmughhat
iitjjump
lpillmam
nanoon
plaprraw
smosstat
uupvever
wwetxfox
yyeszzoo
aiaimeesee
iepieoaboat
uebluearcar
erherororbit
oobookouout
oyboyshpush
chmuchthmoth
ququizngring

Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ disebut ‘puh’ seperti lap dan bukan ‘pea’.

Biasanya aktiviti ni dibuat dalam masa 1-2 tahun. Disarankan 1 kali sehari. Boleh dibuat masa tengah rehat-rehat sama-sama, masa menunggu. Ada 6 peringkat semuanya dan setiap peringkat boleh main selama beberapa bulan sebelum ke peringkat seterusnya.

 

Peringkat Pertama (Umur 2.5 – 3 tahun): 

Pegang 1 barang (yang anak dah biasa lihat contoh pen). Tengok objek dan cakap “I spy with my little eye something that begins with ‘p’.” (ingat sebutan fonetik p as in ‘tap‘ bukan ‘pea‘.) Tunggu dan dengar jawapan dan jika betul cepat-cepat ulang dan iktiraf “Pen begins with ‘p’.” Kemudian ulang dengan objek lain di persekitaran. Ingat hanya 1 objek satu masa yang mana anak-anak takkan buat salah.

Peringkat Kedua (Umur 2.5 – 3 tahun):

Sama seperti peringkat pertama tetapi kali ni guna 2 objek pada satu masa yang anak-anak dah biasa (familiar with) tapi bunyi awalan berbeza. Tujuannya adalah untuk anak-anak bezakan bunyi awalan yang berbeza. Contoh car and motorbike, cup and mug. Tengok kedua-dua objek dan I Spy satu sahaja. “I spy with my little eye something that begins with ‘m’.

Sekarang anak-anak perlu buat pilihan. Kita boleh lihat sejauh mana dia boleh bezakan bunyi. Teruskan dan tukar-tukar objek (tapi hanya 2 objek dalam satu masa). Bila anak dah kuasai 2 objek, tingkatkan, guna 3 objek pada satu masa, kemudian 4 objek, kemudian 5 objek, kemudian objek-objek yang bunyi awalannya seakan sama contoh ring, watch, van.

Peringkat Ketiga (Umur 3.5tahun):

Tujuan peringkat ni adalah untuk anak-anak sedar banyak objek yang mula dengan bunyi yang sama. Sama seperti peringkat kedua, tapi kali ni luaskan skop kepada objek-objek yang ada dalam bahagian kecil persekitaran, yang ada objek-objek yang mula dengan bunyi yang sama (boleh juga guna gambar jika tak ada). Contoh, “I spy something over there by the window that begin with ‘b’“. Mungkin untuk pertama kali mereka akan sebut satu objek je, jadi kita tawarkan diri sebut lagi objek lain di situ yang mula dengan bunyi sama contoh ‘basket’ ‘botol’ ‘buku’ ‘ball’. (Ya, kami I spy kedua-dua bahasa sebab guna kedua-dua bahasa di rumah). Seterusnya pilih bunyi lain di kawasan yang sama. Seterusnya, boleh pilih kawasan lain dan ulang proses. Kemudian, ruang yang lebih besar kemudian keseluruhan. Bila dah mahir peringkat ni boleh mula dengan tulisan (sandpaper letters). To make it more fun, boleh bergilir pilih bunyi untuk I spy.

Peringkat Keempat (Umur 3.5tahun):

Tujuan peringkat ni adalah untuk develop kesedaran bunyi-bunyi selain bunyi awalan dan skill ni penting bila mula tulis dan baca.

Sama seperti peringkat 3, tapi sebutkan bunyi awalan dan bunyi akhir yang kita nak. “I spy with my little eye something that begins with () and ends with ()“. Acknowledge jawapan betul dengan ulang perkataan dan bunyi “___ begins with ___ and ends with ____

Boleh guna objek-objek yang dah guna pada peringkat-peringkat sebelum ni atau area (peringkat 3). Cari objek yang bunyi awalan sama tapi berbeza bunyi belakang. Contoh ball, bag, bracelet, atau pen peg puppet.

I Spy something on the table o(or part of the room) that begins with ‘b’ and end with ‘g’” Mula-mula mungkin ambil masa untuk dengar bunyi akhir. Kalau mereka sebut ball kita respon dengan positif “Ya, ball mula dengan b tapi mama minta mula dengan b dan akhir dengan g. Cuba dengar, ball. Sebut pelan-pelan dan bantu dia dengar bunyi objek-objek lain hingga jumpa bag.