• 9y,  Bahasa Melayu,  Haris,  Language

    Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

    Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut.

    Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they go that far untuk kenalkan anak-anak pada digraf, vokal bergabung semua ni. Jika tengok latih tubi pun siap budak-budak kena kenalpasti mana satu digraf mana satu vokal bergabung. Bila baca perancangan atau detail kenapa, kesimpulan yang saya mampu buat adalah sebenarnya untuk memudahkan anak-anak senang baca je kot sebenarnya? Sebab kadang Haris pun, baca kalau dua huruf yang hasilkan bunyi lain, dia jadi baca bunyi setiap satu macam bunyi konsonan bergabung.

  • Language,  Montessori

    Reading Folders

    Aim
    To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153)

    Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan (cover) tulis spelling sandpaper letter phonograms. (13 bunyi phonograms dan their alternative spellings):

    Bunyi : Spelling

    e: e, ea
    f: f, ph
    j: j, gi, ge
    oy: oy, oi
    ai: ai, ei, ay, a-e
    er: er, ir, ur
    ee: ee, ea, e-e, ie, y
    s: s, ce, ci
    ou: ou, ow
    ie: ie, i-e, igh, y
    oa: oa, ow, o-e, oe
    or: or, aw, au, ough
    ue: ue, u-e, oo, ew

  • 4y,  Language,  Montessori

    Phonetic Object Box

    Aktiviti membaca pertama dalam Montessori.

    Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

    Apa ni?

    Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

    (*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

    Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

    Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

    Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
    Phonetic Object Box di Montessorium
    Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
    Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
    Phonetic Word List di Montessori mom

     

    Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

    Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

    Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

    List
    cup
    lid
    lamp
    pan
    nut
    pen
    lemon
    van
    jug
    drum
    milk
    pasta
    banana
    panda
    dog
    comic
    nutmeg
    melon
    can
    mug
    cap
    hat
    bag
    clipmat
    vitamins
    magnet
    felt
    top
    cat
    mop
    mat
    pumpkin
    lips
    frog
    trumpet
    crab
    sun
    hand
    basket
    box
    clog
    pig
    peg

  • Books,  Language

    Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

    *may contain affiliate links*

    [Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

    Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

    A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

    0-2

    • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
    • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
    • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
    • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
    • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
    • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
    • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
    • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
    • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

    2-3

    • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
    • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
    • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
    • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
    • Buku fakta dan fiksyen

    3-4

    • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
    • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
    • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
    • Buku yang deal dengan emotions. 
    • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
    • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

    4-5

    • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
    • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
    • Banyakkan buku rujukan.
    • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
    • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
    • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
    • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

    5-6

    • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
    • Boleh mula baca buku chapter.
    • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
    • Roald Dahl.

     

  • Books,  Montessori,  Practical Life

    Ajar cara handle buku

    Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
    Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

    • Belek Buku

    “Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.” 
    Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



    Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

    Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelfOpening a BookTurning Pages of a Book 

    • Bawa Buku

    Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

    • Letak semula di rak

    “When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

  • Books,  Language,  Montessori Notes

    Ruang baca dirumah

    Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

    Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

    Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


    (Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

    Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan 😅) .

    Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” 😁

    Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

    Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya suka:

       

    Dari atas kiri:

    1. Reading area di Midwest Montessori
    2. Reading Space di Carrots are Orange
    3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
    4. Reading Corner di SouleMama
    5. Reading Corner di MyRaeCreations
    6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)