• Montessori,  Sensorial

    Smelling Bottles

    (Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.)

    Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu botol dan saya beli 8 botol, untuk 4 bau yang berbeza, setiap satu bau, dua botol.

    Bahan-bahan untuk bau pun mudah. Hanya ambil spices, herbs, buah-buah yang ada di dapur. Bau yang memang anak kita hidu hari-hari. Boleh juga ambil dari ubat-ubatan contoh vics, minyak urut, juga bauan pewangi, ambil dari essential oils seperti lavender, rose, jasmine, etc) (*bila guna essential hati-hati pilih ditakuti ada kesan alergik). Dan kalau guna serbuk please bila hidu tu jauhkan sikit supaya serbuk-serbuk tu tak masuk dalam hidung. Masa demo tu pastikan sniff dengan perlahan and with distance and keep reminding them so.

    Tujuan aktiviti ni adalah untuk bantu membangkitkan dan memperhalusi deria olfaktori anak dan untuk bantu anak sedar ada banyak dan macam-macam bau dan wangian di sekelliling mereka!

    Baca sini untuk cara kenalkan aktiviti ni.

    Kalau ikut sebetulnya Smelling Bottle Montessori tak nampak isi dalam. Bagi yang guna container yang boleh nampak, boleh blindfold anak-anak dan minta mereka cari bau yang sama. Bila mereka buka blindfold tu boleh tengok sendiri betul atau salah mereka match! Masa Hana buat ni masa first time, semua salah match. Samalah dengan Haris. Especially bau jintan dan kunyit! Bila buat beberapa kali baru boleh betul-betul dapat bezakan warna kedua tu dam match dengan betul semuanya.

    Footnote dari Montessori Commons:

    1. Substances should be natural and non-toxic
    2. Encourage the child to smell flowers, herbs, leaves, bark in the garden, food and drink in the kitchen and recognise other scents
    3. Change the material regally to maintain interest and give a wider variety.  Use different bottles or clean using bicarbonate of soda or similar to neutralise smell
    4. Avoid exchanging the lids as the scents will become contaminated
    5. Indirectly show that you are limiting the amount of scent you inhale by keeping the bottle at a distance
    6. Suggest that the child closes her eyes or uses a blind fold to bring further focus

    Untuk toddlers boleh ikut cara di Mama’s Happy Hive. Just introduce them to different smells.

    Latihan lain yang disarankan dalam buku Gettman:

    • Beri 3 period lesson kepada nama bau-bau yang digunakan.
    • Letak satu set smelling bottles di satu tempat dan satu lagi di tempat (jarak jauh), minta dia hidu dan cari bau yang sama pada set satu lagi, bring back, verify and put back. Continue as long as the child enjoys it.
    • Bring the smelling bottles (hmm mungkin pasar if spices) dan minta cari bau yang seakan sama.
    • Outdoor walk dan explore bau-bauan.

    More fun ideas:

    Paint + Spices 

  • Kid's Activities

    Lego Challenges

    Minggu lepas kami mula Lego Challenge Cards di Baytzuhr. Banyak juga jumpa link-link yang provide free printable challenge cards. Kami guna challenge cards dari The STEM Laboratory

    Yang lain boleh tengok di bawah:
    Artsy Fartsy Mama
    Proverbial Homemaker
    Life Over Cs
    Math Challenge Cards dan Theme and Monthly Challenge Cards di Life of a Homeschool Mom
    The Canadian Homeschooler

    Sementara cari Lego Challenge Cards untuk dibuat di Baytzuhr, jumpa banyak pula link-link dan aktiviti menarik guna Lego.
    Duplo Challenge Game dan Lego Challenge Cards di Sunshine & Hurricanes
    Stem Challenge Build Bedroom Model
    Activity Cards di Fun at Home with Kids (for younger ones)
    Coding a Lego Maze! di Research Parent
    Lego Measurement di Playdough to Plato
    Duplo Play Ideas di Childhood 101
    Lego Game Board di Homeschooling on a Dime
    Building Chords with Lego di And Next Comes L
    Lego Duplo Stem Challenge Cards di Thrifty Homeschoolers
    LOTS of LINKS to Lego Ideas di Kids Activities Blog
    LOTS of LINKS to Lego Activities di Living Montessori Now
    Balancing Marbles with Duplo di Learning 4 Kids
    Lots of Lego Ideas di Frugal Fun 4 Boys

  • Montessori Notes

    Montessori Albums

    Sekarang ni tengah baca artikel ni “What You Need to Know about Montessori Albums”.

    • Albums are, in the most simple terms, the notes a Montessori teacher takes when he/she takes classes that lead to Montessori certification.

    Saya juga ada beli beberapa dan rujuk Montessori albums yang free online. Dan juga tempted untuk beli beberapa album. Tapi artikel ni nyatakan beberapa point yang saya setuju setelah beberapa tahun mendalami Montessori.

    • It is misleading to the consumer. Albums were never meant to stand alone. They were certainly never meant to be sold without the heavy philosophy component.  

    Sangat-sangat setuju dengan ni. Hanya dalam masa yang terdekat baru saya nampak dan faham dan mendalami teori. Sebelum ni membabi buta je ikut.

    I know many, many more homeschooling parents who give up because the materials are expensive, the lessons stilted, and their children engaged in a battle of wills. This is where many parents leave Montessori in the dust. It’s just too hard to follow a prescriptive approach, keeping your children from mixing up your freshly designed shelves while you take five minutes to wash the dirty dishes in the sink. I agree, and what’s more, I don’t believe that it’s healthy for a child. It’s silly to even try when the child is right there in front of us showing us what he/she is interested in learning – if only we will observe and support this natural process! I believe that homeschooling Montessori must look fundamentally different from teaching in a large classroom setting, and the resources available to homeschooling parents must work to take the pressure off so that the environment is a healthy and nurturing one for the child. – quote lupa plak dari siapa.

  • 4y,  Language,  Montessori

    Phonetic Object Box

    Aktiviti membaca pertama dalam Montessori.

    Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

    Apa ni?

    Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

    (*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

    Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

    Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

    Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
    Phonetic Object Box di Montessorium
    Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
    Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
    Phonetic Word List di Montessori mom

     

    Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

    Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

    Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

    List
    cup
    lid
    lamp
    pan
    nut
    pen
    lemon
    van
    jug
    drum
    milk
    pasta
    banana
    panda
    dog
    comic
    nutmeg
    melon
    can
    mug
    cap
    hat
    bag
    clipmat
    vitamins
    magnet
    felt
    top
    cat
    mop
    mat
    pumpkin
    lips
    frog
    trumpet
    crab
    sun
    hand
    basket
    box
    clog
    pig
    peg

  • Montessori,  Montessori Notes,  Practical Life

    Prepared Environment

    Sangat suka dengan article dari Baandek, a Montessori Life. Rekemen untuk yang nak guna kaedah Montessori di rumah. Montessori bukan hanya pada barang-barangnya, tapi juga way of parenting and way of life with children. It certainly did changed me on how I treat my children, and will continue changing, sebab banyak dan besar lagi ilmu ni. Artikel ni berjaya rumuskan apa yang saya rasa baru-baru ni setelah 2-3 tahun cuba apply montessori. Yang your home doesn’t have to be pretty like all those ig or pinterest pictures.

    Dalam artikel tu ada beritahu 3 elemen utama prinsip Montessori yang boleh di bawa ke rumah. Yang berkait rapat dengan satu sama lain.

    1. Rutin

    Sedar tak sedar kita memang ada rutin harian sedikit sebanyak. Contoh bangun pagi, mandi, breakfast, nature walk dll. If one of these disturbed kita akan perasan anak-anak kita akan banyak fussy. Kalau kita buat secara random, contoh 2-3 hari dah biasa bangun pagi, breakfast dulu baru mandi, tetiba hari ni bangun pagi, minta mandi dulu.

    2. Responsibilities

    Tanggungjawab ni adalah di mana anak-anak boleh contribute dalam aktiviti harian. Setiap rutin kita, memang ada peluang untuk ini. Contoh lepas makan, bawa pinggan mangkuk ke sinki dan basuh. Atau basuh baju, sidai, angkat, lipat dan letak ke almari. Jadi mula-mula beri mereka bawa pinggan mangkuk ke sinki, bila dah OK, tambah responsibilities. Sama juga aktiviti laundry, bagi mereka letakkan baju ke almari. Increase responsibilities as you see fit sehinggalah setiap rutin mereka dah boleh buat sendiri. Sama macam my 4 year old, going to bathroom samada mandi atau toilet, dah boleh buat sendiri.

    3. System

    Sistem ni untuk bantu anak-anak berjaya buat responsibilities mereka. Seperti artikel tu beri contoh, kita tengok tuala basah di lantai selepas mandi, rutinnya adalah mandi. Responsibilitynya adalah sangkut towel tu. Jadi sediakan hook ikut ketinggian mereka untuk mereka sangkut tuala mereka sendiri thus prepared environment.

     

    Please read the full article for better understanding here.