Language in Childhood

Nota:

Masa baca buku ni, ada topik kecik Maria Montessori tulis pasal defect of language yang relevan dengan speech delay yang makin banyak sekarang ni.

Excerpt in The Montessori Method (1912):

“Defect of Language Due to Lack of Education

Defects and imperfections of language are in part due to organic causes, consisting in malformations or in pathological alterations of the nervous system, but in part they are connected to functional defects acquired in the period of the formation of language and consist in an erratic pronunciation of the component sounds of the spoken word. Such errors are acquired by the child who hears words IMPERFECTLY PRONOUNCED or HEARS BAD SPEECH.

The dialectic accent enters into this category, but there also enter vicious habits which make the natural defects of the articulate language of childhood persist in the child or which provoke in him by imitation the defects of language peculiar to the persons who surrounded him in his childhood.

Dan panjang berjela lagi cerita pasal kajian saintifik berkaitan articulate language. @_@

Another paragraph:
Some defects of pronunciation which concern the utterance of the vowel and consonant sounds are due to the fact that the child REPRODUCES PERFECTLY sounds imperfectly heard.”

Bila anak-anak banyak tengok gadget, diorang dengar dengan baik tak setiap perkataan yang dia dengar? Tetiba terfikir, saya ni pakai spek, tapi bila buka spek dan dengar orang cakap macam takleh nak dengar dengan baik apa yang orang cakap sebab kita tak dapat tengok mulut orang bercakap tu. Jadi sama tak dalam kes ni?

Dalam chapter ni beliau tekankan Speech nilah yang penting sebelum belajar membaca dan menulis (sebab membaca dan menulis hanyalah instrumen untuk komunikasi) dan jika speech ni tak perfect maka baca dan tulis pun susah untuk kanak-kanak buat. Juga cerita pasal development organ (auditory: telinga dan motor:lidah ada berasingan tapi perlu connect dengan stimulation) yang berkaitan dengan speech ni pada awal usia mula 2 tahun yang jika terlepas susah nak betulkan.

Pada zaman tu beliau terangkan kaedah bahasa yang di ajar di sekolah-sekolah adalah baca dan tulis dan takde hubungkait dengan percakapan.

Beliau bagi situasi yang kanak-kanak belum lagi sempurna lagi speech, disuruh tulis garisan panjang bengkak bengkok yang baginya takde signifikan pun dan gerakan motor untuk tujuan tu takleh berkerja secara spontan jadi kanak-kanak pun boring dan suffer —> tambah lagi kena coordinate pergerakan otot-otot tangan ni untuk pegang dan manipulate alat tulis –> sudahnya tak perfect —> cikgu pula betulkan + kritik yang berterusan–> kanak-kanak discourage –> cikgu pun depressed.

Masih relevan ke dengan zaman sekarang?

Akhir sekali beliau terangkan pada masa tu dah ada usaha-usaha pakar-pakar masuk sekolah-sekolah untuk perbetulkan speech dan guna exercise untuk itu, dan dalam latihan yang diorang guna tu memang ada dalam kaedah Montessori. ūüôā

“I believe that in the schools of the future the conception will dissapear which is the beginning to-day of “correcting in the elementary schools” the defects of language, and will be replaced by the more rational one of AVOIDING THEM BY CARING FOR THE DEVELOPMENT OF LANGUAGE in the “Children’s Houses”, that is, in the very age in which language is being established in the child.”

Aktiviti Bahasa Pertama

Untuk permulaan, aktiviti bahasa fokus pada percakapan (spoken language). Boleh mula umur 18bulan ke atas. Masa ni kalau ikut perkembangan, anak-anak kemuncak bercakap. Bak kata omputeh, explosive. Macam-macam perkataan, frasa dan ayat yang keluar dari mulut mereka secara mendadak! Saya perasan perkara ni dengan Aqeel. Sebelum 18 bulan tu, tak banyak cakap, hanya satu patah satu patah. Dia hanya banyak dengar dan perhati. Satu hari tu, tetiba banyak perkataan keluar! Maksudnya dia dah gabung 2-3 perkataan sekaligus! Perkataan yang kita tak pernah ajar pun keluar juga dalam mulut dan ikut konteks pula tu!

Jadi, dalam persekitaran Montessori, sebab Sensitive Period kanak-kanak tengah kemuncak ni dengan percakapan, aktiviti awal pun banyak untuk support itu.

Terdapat dua jenis aktiviti:

  • Penambahan perbendaharaan (Vocabulary Enrichment)
  • Language Development¬†

Aktiviti Penambahan Perbendaharaan (Vocabulary Enrichment)

  1. Orientation Game
  • Jom kita main!
  • Mama minta Aqeel buat sesuatu, Aqeel buat dan datang sini semula bila Mama buat macam ni (signal tangan datang semula.)
  • Beri arahan mudah cth, sentuh dinding, sentuh pintu dll guna preposisi dan objek yang anak dah biasa. Kalau anak tak tahu objek yang kita sebut, beritahu ” Nanti mama tunjukkan nanti” dan minta buat yang lain.

2. Namakan Objek Persekitaran

  • Bahan: Objek dalam persekitaran termasuklah yang kanak-kanak tak tahu nama, terutamanya dari Orientation Game.
  • 2 cara: 1) Ambil barang random, letak atas mat dan namakan (guna 3 period lesson)¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†2) Bawa jalan sekeliling dan namakan, termasuklah bahagian-bahagian kecil objek contoh, pintu,¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† namakan engsel, tombol etc.
  • Contoh lain pakaian yang dia pakai, seluar, butang, kolar etc.
  • Nota: Satu hari satu klasifikasi contoh barang di ruang tamu, alat tulis, etc.

3. Classified Cards

4. Response Game

  • Kita akan buat apa yang mama suruh.
  • Bangun, duduk, letak tangan atas kerus, atas lutut, tangan belakang, tangan atas hidung, jalan langkah besar ke cylinder block, langkah kecil dan sentuh bunga.
  • Kanak-kanak yang lebih tua boleh minta ambil brown stair yang paling ringan, atau cylinder block yang paling besar etc

 

 

Mata / Eyes Resources

Info:
Kids Health
Ducksters

Printables:
Education.com 

Experiments & Activities:
Vision Experiment di 123Homeschool4Me
Eyepatch Ideas di Stay at Home Educator
Human Eye Activities di The Crafty Classroom
DIY Eye Puzzle di Chalk Academy
Blind Spot di Carrots are Orange
Eye di Science Projects

Crafts:
24 Goggly Eyes Fun Ideas di 123Homeschool4Me
Paper Model of the Human Eye di Ellen McHenry

Movie:
https://www.imdb.com/title/tt0399104/?ref_=ttls_li_tt
https://www.imdb.com/title/tt2304459/?ref_=ttls_li_tt




Percakapan

“Beyond this age of two and a half, which marks a border line in a man’s mental formation, there begins a new period in the organisation of language, which continues to develop without explosions, but with a great deal of liveliness and spontaneity. This second period lasts till somewhere about the fifth or sixth year, and during it the child learns many new words and perfect s his sentence formation. It is true that if the child’s circumstances are such that he hears very few words, or nothing but dialect, he will come to speak like this. But if he lives among cultured people with a wide vocabulary, he takes it all in equally well.” – Maria Montessori, Absorbent Mind, p114.

Jadi bercakaplah dengan anak kita yang berumur bawah 6 tahun, sama macam kita cakap sesama kita. Mereka tak faham terangkan, tak faham lagi, takpe, they’ll always get it next time. Jangan underestimate their ability. Jangan baby talk!