Islamic Calendar

Inspired dengan Islamic Calendar yang dibuat di blog Our Muslim Homeschool, maka terhasillah versi sendiri. Sebab ejaan nama waktu solat tu nak ikut sini. Sebolehnya akan cuba meminimumkan pembaziran kertas, jadi cramkan banyak-banyak dalam satu kertas. Haha. Kalau berminat nak guna untuk diri sendiri boleh download. Kalau ada apa-apa yang perlu diubahsuai dan komen boleh komen atau email di baytzuhr@gmail.com.

 

Paling baik print atas kertas cardstock. Yang dalam gambar ni saya print atas kertas dah guna, uhuk, dan laminate. I quickly regretted sebab perkataan Islamic Calendar plannya untuk budak-budak warnakan, tapi dah terlaminate dulu. Sampul tu untuk simpan nombor-nombor tarikh dan tahun. Yang boleh tukar macam tahun, bulan, tarikh, fasa bulan guna adhesive velcro. Beli dari @toysaround. Mula-mula moon phases yang lain masukkan dalam sampul juga, dan memandangkan ada kosong di tepi (terfikir untuk letak hafalan doa, ayat atau hadis *perlu beli contact paper later*) boleh juga letak moon phases in order. Lagi cantik rasanya kalau background warna hitam atau biru. Mounting board tu saiz A1 rasanya. Haris cek kalendar masa solat tulis dalam nombor dan pusing jam.

(*Tambah baik: Tambah hari: ahad, isnin, selasa, next time boleh buat dalam arabic)

Download Islamic Calendar

Bahan Bantu Mengajar

  1. Laminator & Laminating Pouch

Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

Pros:

      1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
      2. Tahan lama, tak mudah koyak.

Cons:

      1. Not environmental-friendly.

*Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

Laminator di Lelong
Laminating Pouch di Lelong

(*bukan affiliate link)

2. Printer dan Ink

Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. ūüė≠ Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

Ajar cara handle buku

Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

  • Belek Buku

“Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.”¬†
Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelf, Opening a Book, Turning Pages of a Book 

  • Bawa Buku

Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

  • Letak semula di rak

“When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

Ruang baca dirumah

Ruang baca dirumah

Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


(Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan ūüėÖ) .

Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” ūüėĀ

Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya¬†suka:

   

Dari atas kiri:

  1. Reading area di Midwest Montessori
  2. Reading Space di Carrots are Orange
  3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
  4. Reading Corner di SouleMama
  5. Reading Corner di MyRaeCreations
  6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)

 

 

Fire Safety

 

DAY 1

What is Fire and What Makes Fire?

Need:

3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

 

What is fire?

Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahaya, haba, asap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

 

Related Video:

Upin Api Episod Api

What Makes Fire Burn

What is Fire?

 

3 things makes fire:

  1. Haba
  2. Udara
  3. Minyak

 

Demo Haba:

Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

 

Demo: Udara

Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

 

Demo: Minyak

Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‚Äėminyak‚Äô habis, api juga akan padam.

 

Art:

 

We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;

 

Learning Arabic Alphabet

This week, am going to focus on him recognising Hijaiyah letters. One of the activities is Bingo game taken from YemenLinks. Movable Arabic Letters untuk draw for Bingo dari Noorjanan.

I’ve been reading her blog for this past week, and MashaAllah so many advices and tips from her. I feel enlighten reading her posts and makes me motivated more. Her blog is inactive now, and I’m going to miss her writings when I’m done with reading all of her posts. Lol.

2014519134741
That Haris there, frustrated look, sebab asyik kalah. Hee.

It’s fun, sebab round pertama main tak ada apa-apa reward. Haris won. Kedua, me won and set the rule siapa menang dapat makan Oreo. Lol. The look on his face! Tak puas hati. Haaa. Asyik mengerling dekat bekas Oreo. Ketiga, Haris menang and he said,

“Neeq menang berapa kali tadi?”
“Err, dua.”
“So Haris dapat makan dualah!”

Lol.