• Books,  Montessori Notes

    Basic Montessori

    Lepas beberapa tahun cuba bermontessori, dengan jumpanya buku ni, barulah dapat banyaaak pencerahan.

    Saya beli di Bookurve harga RM68.

    Untuk tulisan Dr. Montessori sendiri, boleh baca The Absorbent Mind dan The Secret of Childhood. Amek masa juga untuk saya yang marhaen ini untuk hadam tulisan Dr. Montessori.

    Untuk spesifik kepada nak memontessorikan rumah, boleh baca How to Raise an Amazing Child by Tim Seldin & Montessori Play & Learn by Lesley Britton.

    Ingat lagi masa mula-mula nak mendalami lagi kaedah Montessori ni, satu website ni rekemen buku The Montessori Method. Makanya belilah buku ni di Kinokuniya. Tapi ugh takleh nak habiskan, bahasa dia… susah nak hadam. Hahaha. Untuk sesetengah orang mungkin boleh, untuk saya tidak. Lepas tu dapat pinjam buku The Secret of Childhood di National Library dan yang ini macam seronok sikit baca. Baca ni dah boleh grasp the whole theory of Montessori Method.

     

     

  • Home Learning,  Thoughts

    Masa Depan di Tangan Kita

    The future is in our hands. 

    Ayat ni bermain-main di kepala. Rasanya selagi tak tulis selagi tu duk main-main dalam kepala. Sejak tengok video Montessori Classrooms beberapa bulan lalu, terlintas di fikiran, Subhanallah, we are educating the future. Tak ingat yang mana satu. Rasanya randomly searched Google atau Youtube dan terlihatlah suasana satu Montessori Classroom, Casa makna umur 3-6 tahun, a normalised one, sorang kanak-kanak cuci tingkap, sorang cuci tangan, sorang buat language, sensorial, di hujung sana kanak-kanak mengelilingi rug dan guide bacakan buku. Ada older children yang tunjukkan cara dressin frames, dan lain-lain! It was peaceful and yet they’re very absorbed in their own world. Ekpresi mereka nampak puas, tanpa dipaksa, and imagine how they’re going to be when they grow up? Imagine! Macamana mereka boleh jadi macam tu? Besarnya tanggungawab kita Allah bagi kan?

     

     

  • 0-3m,  Aqeel

    Checklists untuk Newborn

    Masa Aqeel dulu newborn ikut checklists ni.

    • Letak somewhere near him gambar hitam putih (masa Aqeel tu sandarkan di cot atau dinding berdekatan tempat dia baring). Kenapa gambar hitam putih? Boleh baca sini.
    • Responds to loud sounds. Ingat lagi masa ni masa dia tengah jaga, kadang-kadang tepuk atau jatuhkan barang untuk tengok respon dia. Hehe.
    • Mata dia mula follow moving object jadi gantungkan mobile. Boleh baca dengan lebih lanjut di sini. Untuk mobile ni, terngiang-ngiang perenggan dari michaelolaf :

    “This baby was visiting a home where there were no visual mobiles and he needed to carry out this important daily “work”. So the mother hung a scarf over a lampshade in front of an open window, creating a moving object for the baby to focus on. Suddenly she realized that it seemed he was ready to move beyond watching, to touch! He tried with his whole body to reach the fringe of the scarf, but is not yet at the stage of controlling his hands to this extent. (2.5 months)”

    • Tummy time dan tengok boleh angkat kepala.
    • Buka dan tutup tangan
    • Mula bawa tangan ke mulut
  • Montessori Notes

    Prepared Adult

    Dah lama nak sentuh topik ni. If you’ve been reading and studying about Montessori, you’ll eventually come across perkataan ni,. Yang banyak dan biasa kita dengar adalah Prepared Environment, tapi ada dua lagi elemen yang sama penting..

    3 elemen penting dalam Montessori:
    1) The Prepared Adult
    2) The Prepared Environment
    3) The Prepared Child

    4 ways adult becomes prepared to work with the child:
    1) Spiritually; inner-self (termasuklah emosi)
    2) Intellectually
    3) Technically
    4) Physically

    Inner-Self

    “We must see ourselves as another sees us.”

    Dalam buku The Secret of Childhood, Dr. Montessori nyatakan untuk bekerja dengan kanak-kanak, tidak cukup dengan pengetahuan teori sahaja. Cara kita perhatikan kanak-kanak adalah sangat penting. Sebelum bekerja dengan kanak-kanak, guru atau orang dewasa perlu terlebih dahulu “studying his own defects, his own evil tendencies, rather than by being excessively pre-occupied with a “child’s tendencies,” with the manner of ‘correcting child’s mistakes,…’.”

    Free from anger and pride and prejudice which will hinder our understanding of a child.

    • Ingat, troublesome children need the most love. Mereka nakkan perhatian dan tak boleh diendahkan dan perhatian yang diberikan perlulah bersesuaian.
    • Must have faith in the child dan develop humility. If something goes wrong jangan terburu-buru salahkan mereka. Tengok environment dan diri kita.
    • Kesabaran. Mesti tahu kanak-kanak bukan menyusahkan dan kita perlu perlahankan pace ikut mereka.
    • Perserverance

    The Montessori approach is a flexible approach that meets the truest, deepest needs of the universal child and the individual child. When it doesn’t seem to be working, we need to look at the foundation: prepared child, prepared adult, prepared environment (prepared to meet the human needs and tendencies – not requiring a room full of materials). If something is not quite there in one if those, the tripod is not strong. – Jessica Welsh from FB 

    You must prepare yourself first, before anything else – and that includes all the reading, yes, but it also includes being willing to look honestly at your self, your habits, your responses and reactions, and being willing to change them when needed. Are you able to allow your child the freedom, the mistakes and the exploration as well as to know when to set limits that don’t feel like limits because that is what is needed to develop deep concentration? Are you able to observe with enough objectivity to know when your child’s needs are not being met and what to shift in the environment to meet them? If you can do that, then you’ve got a Montessori environment. – Andy Lulka from FB 

    Salah satu aspek juga Mendengar.

    • Langkah pertama untuk rasa dihargai
    • “If the child does not have a model of what listening really means, she will not be able to do it, and will even lose the ability to listen to herself, her inner guidance.”[source]
    • Kanak-kanak rasa didengari bila: [source]
      • dewasa senyap bila mereka bercakap
      • dewasa paraphrase apa yang mereka dah cakap untuk clarify sebelum respond
      • dewasa beri kepercayaan kepada kebolehan kanak-kanak dan encourage independence while offering any necessary suggestions (since the child is coming to the adult for guidance or at minimum confirmation of the appropriate course of action or confirmation that the child’s words, thoughts, feelings and stories are valid).
      • Macamana nak respond? Dari kita biasa tanya, “Kenapa tak letak semula?” kita beri reminder, “Kerja masih tak siap ni, masih di lantai (contohnya). Siapkan kerja dulu baru mula yang baru.

    Intellectually

    Baca dan belajar tentang ilmu perkembangan kanak-kanak dan Montessori untuk bantu perkembangan mereka. Juga kita sendiri jangan berhenti belajar, apa sahaja. Be a lifelong learner ourself.

    Technically

    Kita belajar tentang material-materials, macamana didevelop, macamana nak present, teori disebalik materials, macamana nak prepare. Bila kita tahu dan faham ada yang boleh buat sendiri. Kita latih sendiri macamana nak gunakan dan nak sembahkan pada kanak-kanak supaya setiap pergerakan tepat sebab ini akan diperhatikan oleh kanak-kanak dan mereka akan ikut tiru.

    Perlu juga tahu bila untuk intervene atau  tak. Maintain balance antara freedom & responsibility.

    Physical

    • Sihat dan bertenaga
    • Voice tone
    • Movements
    • Appearance: Must not be the focus or a distraction (extravagant clothing, hairstyles or flashy makeup, painted nails…)

    (*Susah juga nak cari sumber-sumber untuk prepared adult. The only two blogs yang share secara mendalam topik ni adalah Montessori Nuggets dan Montessori en Casa, jadi nota ni berasaskan kedua-dua blog ni, buku-buku Montessori yang dibaca dan discussion dalam Montessori groups.)

  • Montessori,  Montessori Notes,  Practical Life

    Perlu atau tidak Practical Life Shelf di rumah?

    Ada satu perbincangan yangg menarik dalam group. Tentang Practical Life Shelf dalam rumah. Perlu atau tidak?

    The trays for EPL are intended to focus on developing a particular skill; if the child has an appropriate “real life” location to practice that skill, then there is certainly no need for a “tray” on the shelf. Many people think of trays when they think of Montessori, but Montessori is about real life. Real life experiences. And isolation of skills/qualities (keys of the world as Montessori described them). So if a skill can be learned in its natural context, there is no need for a specifically practical life area. But we do need areas for cleaning supplies, and other ongoing practical purposes.

  • Montessori,  Sensorial

    Smelling Bottles

    (Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.)

    Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu botol dan saya beli 8 botol, untuk 4 bau yang berbeza, setiap satu bau, dua botol.

    Bahan-bahan untuk bau pun mudah. Hanya ambil spices, herbs, buah-buah yang ada di dapur. Bau yang memang anak kita hidu hari-hari. Boleh juga ambil dari ubat-ubatan contoh vics, minyak urut, juga bauan pewangi, ambil dari essential oils seperti lavender, rose, jasmine, etc) (*bila guna essential hati-hati pilih ditakuti ada kesan alergik). Dan kalau guna serbuk please bila hidu tu jauhkan sikit supaya serbuk-serbuk tu tak masuk dalam hidung. Masa demo tu pastikan sniff dengan perlahan and with distance and keep reminding them so.

    Tujuan aktiviti ni adalah untuk bantu membangkitkan dan memperhalusi deria olfaktori anak dan untuk bantu anak sedar ada banyak dan macam-macam bau dan wangian di sekelliling mereka!

    Baca sini untuk cara kenalkan aktiviti ni.

    Kalau ikut sebetulnya Smelling Bottle Montessori tak nampak isi dalam. Bagi yang guna container yang boleh nampak, boleh blindfold anak-anak dan minta mereka cari bau yang sama. Bila mereka buka blindfold tu boleh tengok sendiri betul atau salah mereka match! Masa Hana buat ni masa first time, semua salah match. Samalah dengan Haris. Especially bau jintan dan kunyit! Bila buat beberapa kali baru boleh betul-betul dapat bezakan warna kedua tu dam match dengan betul semuanya.

    Footnote dari Montessori Commons:

    1. Substances should be natural and non-toxic
    2. Encourage the child to smell flowers, herbs, leaves, bark in the garden, food and drink in the kitchen and recognise other scents
    3. Change the material regally to maintain interest and give a wider variety.  Use different bottles or clean using bicarbonate of soda or similar to neutralise smell
    4. Avoid exchanging the lids as the scents will become contaminated
    5. Indirectly show that you are limiting the amount of scent you inhale by keeping the bottle at a distance
    6. Suggest that the child closes her eyes or uses a blind fold to bring further focus

    Untuk toddlers boleh ikut cara di Mama’s Happy Hive. Just introduce them to different smells.

    Latihan lain yang disarankan dalam buku Gettman:

    • Beri 3 period lesson kepada nama bau-bau yang digunakan.
    • Letak satu set smelling bottles di satu tempat dan satu lagi di tempat (jarak jauh), minta dia hidu dan cari bau yang sama pada set satu lagi, bring back, verify and put back. Continue as long as the child enjoys it.
    • Bring the smelling bottles (hmm mungkin pasar if spices) dan minta cari bau yang seakan sama.
    • Outdoor walk dan explore bau-bauan.

    More fun ideas:

    Paint + Spices 

  • Kid's Activities

    Lego Challenges

    Minggu lepas kami mula Lego Challenge Cards di Baytzuhr. Banyak juga jumpa link-link yang provide free printable challenge cards. Kami guna challenge cards dari The STEM Laboratory

    Yang lain boleh tengok di bawah:
    Artsy Fartsy Mama
    Proverbial Homemaker
    Life Over Cs
    Math Challenge Cards dan Theme and Monthly Challenge Cards di Life of a Homeschool Mom
    The Canadian Homeschooler

    Sementara cari Lego Challenge Cards untuk dibuat di Baytzuhr, jumpa banyak pula link-link dan aktiviti menarik guna Lego.
    Duplo Challenge Game dan Lego Challenge Cards di Sunshine & Hurricanes
    Stem Challenge Build Bedroom Model
    Activity Cards di Fun at Home with Kids (for younger ones)
    Coding a Lego Maze! di Research Parent
    Lego Measurement di Playdough to Plato
    Duplo Play Ideas di Childhood 101
    Lego Game Board di Homeschooling on a Dime
    Building Chords with Lego di And Next Comes L
    Lego Duplo Stem Challenge Cards di Thrifty Homeschoolers
    LOTS of LINKS to Lego Ideas di Kids Activities Blog
    LOTS of LINKS to Lego Activities di Living Montessori Now
    Balancing Marbles with Duplo di Learning 4 Kids
    Lots of Lego Ideas di Frugal Fun 4 Boys