• 7y,  8y,  Astronomy,  Elementary,  Great Lessons,  Hana,  Montessori

    Allah Created Universe Part 1

    This is based on the Montessori’s First Great Lesson.

    Dari First Great Lesson, saya bahagikan kepada 2 bahagian untuk sesuaikan dengan situasi kelas yang saya mengajar. Bahagian pertama berhenti setakat jirim, pepejal, cecair dan gas. Dan ini pun yang ada dalam silibus Sains mereka. Saya mengajar kelas F1 & F2 (Grade 1 & Grade 2). (Kelas yang saya mengajar tidak ikut silibus Kebangsaan).

    Senarai bahan yang ada di meja masa presenting the great lesson adalah seperti berikut: (tiada dalam gambar sebab lupa nak ambil!)

    • Lilin; Allah cipta cahaya (diorang asyik nak tiup)
    • Belon; universe sentiasa berkembang
    • Gula dan lesung; saiz zarah lebih kecil dari gula yang di tumbuk
    • Bekas, air, cebisan kertas; zarah berkumpul membesar sehingga bentuk bintang-bintang
    • Gambar matahari; perbandingan saiz matahari dan bumi
    • Gambar solar system; semua planet berpusing keliling matahari pada jalan yang ditetapkan
    • Glob & Bulan; Bumi berpusing pada paksi sambil keliling matahari
    • Jirim: Batu, air dan gas

  • Astronomy,  Elementary,  Great Lessons,  Montessori,  Science

    Apa Itu Montessori Five Great Lessons

    Montessori Five Great Lessons adalah 5 buah cerita ‘great’ yang diceritakan pada awal tahun sekolah di sekolah Elementary (6-12 tahun). Tujuan cerita-cerita ini diceritakan adalah untuk mengusik imaginasi kanak-kanak dan memberikan rasa ingin tahu kepada kanak-kanak di second plane, bersesuaian dengan ciri-ciri mereka; pemikiran mereka yang ke arah abstrak dan perasaan ingin tahu mereka tentang dunia di luar sana.

    Cerita-cerita ini memberikan idea bahawasanya setiap yang tercipta adalah saling berkait dan bergantung antara satu sama lain. Dari ciptaan alam semesta, Bumi, haiwan, tumbuhan, manusia dan lain-lain ciptaan Allah. Ia memberikan idea dan buat kanak-kanak sedar yang setiap perkara yang Allah cipta ada tujuan masing-masing.

    5 buah cerita tersebut adalah:

    • Great Lesson 1: Pembentukan Alam / The Formation of the Universe
      • Cerita tentang bagaimana dunia, bintang, matahari, bulan, darat dan air terjadi dan bagaimna semuanya terjadi mengikut perintah Allah.
      • Membuka eksplorasi tentang astronomi; bintang-bintang, galaksi, planet-planet, sistem suria, pembentukan Bumi, etc.
    • Great Lesson 2: Lahirnya Kehidupan / The Coming of Life
      • Cerita bagaimana kehidupan bermulanya dari air, dinosaurs, haiwan-haiwan dan tumbuh-tumbuhan.
      • Membuka eksplorasi tentang pembentukan Bumi (Geologi, Geografi), Haiwan (Zoology), Tumbuhan (Botany), etc.
    • Great Lesson 3: Lahirnya Manusia / The Coming of Man
    • Great Lesson 4: Cerita tentang Penulisan / The Story of Writing
      • Keperluan manusia terhadap berkomunikasi dan bagaimana bermulanya dengan lakaran di tanah, hieroglyphics, huruf (arabic, cina).
    • Great Lesson 5: Cerita tentang Nombor / The Story of Number
      • Mulanya dari tanda-tanda mudah, tally dengan tulang dan ranting, nombor Roman hingga nombor sekarang.

    PS: Untuk Haris dah cerita sampai Great Lesson 3 tapi tak follow up. Great Lesson 1 cerita follow up, Great Lesson 2 cerita dan follow (sikit). Hana belum mula!

    Trivia:

    • Cerita-cerita ini didevelop oleh anak Maria Montessori, Mario Montessori tapi berdasarkan idea dari ibunya. Terlahirnya great lessons ini adalah masa mereka berdua berada di satu hill di India pada perang dunia ke-2.
    • Cerita asal adalah versi agama Christian, yang mana jika kita google First Great Lesson akan keluar nama God with No Hands. Kita sebagai agama Islam tak guna yang ini.
    • Kemudian untuk sesuaikan dengan pelbagai budaya dan bangsa di dalam kelas montessori, versi Saintifik dikenalkan. Purely ikut research barat.
    • Untuk versi Islam tiada di luar sana, jadi ciptalah sendiri. Boleh baca pembentukan alam semesta mengikut Islam.
  • 3y,  5y,  9y,  Aqeel,  Elementary,  Hana,  Haris,  Mathematics,  Montessori

    Weekly Update

    Minggu sebelum tu cuti je. Tak buat apa-apa aktiviti. They’re allowed 2 hours of screentime.

    Minggu ni pun sebenarnya tak plan apa-apa. My plan was to store all of the materials on shelves and tukar dengan new materials. Bukan ‘baru’ tapi kira ikut perkembangan terkini, interest, and what needs to be worked on.

    Sebelum masuk storage, bagi dulu diorang buat. Contoh brown stair ni.

  • 9y,  Astronomy,  Elementary,  Haris

    1st Great Lesson Follow Up: Astronomy

    Honestly, 1st great lesson was presented earlier this year. We didn’t get to do real follow ups. Now that we have more time settled down, I read briefly the first great lesson and did this follow up. I was still not sure how to go about it, so I’m still experimenting. I added islamic viewsand relate this topic with Quran. It’s coincidence that we’re reading surah al-Buruj this time. This is how we journal our findings and research. Haris into lettering, he learned this kind of lettering when we did Quran Journaling and he added doodlings. There’s trench there if you see it closely, because he remembers the story mentioned in this Surah. I added a printed malay version of Buruj, made him read it and glued it.

  • Elementary,  Montessori

    Montessori Geology for Elementary

    Geologi adalah kajian tentang bumi.

    Kami akan belajar tentang:

      • bagaimana bumi terbentuk
      • bagaimana gunung berapi meletup dan membentuk tanah dari igneous rock
      • bagaimana hujan pertama membentuk Pangaea
      • bagaimana Pangaea berpisah kepada plates dan bergerak membentuk benua2 dan landforms
  • 9y,  Elementary,  Geography,  Great Lessons,  Haris

    Lapisan Bumi

    Hana tak berapa sihat beberapa hari ni. Demam dah kebah tapi masih lembik sebab kurang makan. Hari ni keluar bawa Hana je untuk makan apa yang dia nak makan, sambil tu singgah di kedai stationeries untuk beli plastisin nak buat lapisan bumi.

    Balik rumah, Hana sambung tidur dan abang tolong mama buat lapisan bumi ikut arahan sini di Playdough to Plato. Tapi susunan warna tu ikut 3 part card yang di download secara free di The Helpful Garden.