Bentuk / Shapes

Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

    • Shapes Treasure Hunt
    • Magnetic Shapes
    • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

Preschool (Hana 4y)

Observational Drawing (Abang)

Book:
Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
Kinokuniya RM20.61

 

Pengenalan Membaca Jam / Introduction to Telling Time

Hana: 4 tahun

Perlu: Tahu baca nombor 1-12

Untuk Hana masa umur 3 tahun lebih camtu dah aware dengan masa dan jam (clock). Sekarang pun dia asyik tanya sekarang pukul berapa dan sendiri figure out tengok jam sekarang pukul berapa. I never actually explain to her which jarum pointing to hour or minute etc.

Banyak inspired dengan posts Telling Time di Pinay Homeschooler, kami print free 3 part card clock di website tu. Tapi sempat 3-4 kad je buat. Pastu tak nak dah. Display di shelf pun, tak pandang. Ada 2-3 kali offer pun tak nak. Ok, takpe. Ingat beberapa hari lagi kalau tak pandang juga, simpan dan cuba waktu lain pula.

Beberapa hari lepas tu, cuba yang penguin ni pula dengan bantuan jam ni masa beli di mothercare sebab 50% off.

Telling Time Activities untuk follow up.

Jadi untuk stir minat Hana, maka akan cari buku-buku ini.

Idea dari blog:
1. Clock Activities di Montessori on a Budget. (cari sand clock, dan tengok jarum jam)
2. Dari Montessori Nature:

Another way to teach concepts of time was through creating together with children daily routine. I aim to make it child-led. We discuss out routine with them and draw on the board what happens and the sequence of events. Later they help me to take photos of different parts of our day, like morning tea, outside play, Montessori time, etc. After that we create a routine chart with time attached to every part of the day.

Pemilihan Buku

*may contain affiliate links*

[Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

0-2

  • Suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
  • Suka buku yang berulang-ulang.
  • Susah untuk sesi storytelling.
  • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
  • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
  • Langkah pertama: Banyak cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku. Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
  • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis.
  • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
  • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka.

2-3

  • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
  • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
  • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
  • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
  • Buku fakta dan fiksyen

3-4

  • Buku follow everyday happenings of your child. (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks
  • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
  • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
  • Buku yang deal with emotions.
  • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
  • Suka buku slapstick humor.

4-5

  • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
  • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
  • Banyakkan buku rujukan.
  • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
  • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
  • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
  • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti when something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

5-6

  • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
  • Boleh mula baca buku chapter.
  • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
  • Roald Dahl.

 

Bahan Bantu Mengajar

  1. Laminator & Laminating Pouch

Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

Pros:

      1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
      2. Tahan lama, tak mudah koyak.

Cons:

      1. Not environmental-friendly.

*Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

Laminator di Lelong
Laminating Pouch di Lelong

(*bukan affiliate link)

2. Printer dan Ink

Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. 😭 Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

Spoken Language

From maitrilearning:

    • Natural conversations
    • Conversations at a picture
    • Poetry (memorized)
    • Songs (memorized)
    • Books
    • Reading classified books (e.g., At the Market)
    • Reading literature (e.g., The Dot)
    • True stories
    • Listen & Do
    • Furnishings & surroundings
    • Names of the exercises
    • Objects within exercises
    • Classifications (e.g., all brushes)
    • Entire exercise (all parts)
    • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
    • Spoken classification (e.g., think of fruits)
    • Question games
    • News periods
    • Holiday discussions
    • 3-period lessons
    • Parts of the body
    • Sensorial material language
    • Classified vocabulary cards (groups of things)
    • Naming
    • Discussing (elicit definition)
    • Sorting
    • Matching
    • Sorting & Matching
    • Sound games
      • Level 1: Beginning sounds
      • Level 2: Beginning & ending sounds
      • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
      • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet

Tanah, Air, Udara

Perlukan:

  • Mainan kapal terbang atau kereta
  • Sand Paper Globe (Montessori Geography Material) (*xde just globe)
  • 1 bekas tanah dan 1 bekas air
  • Kad-kad tanah, air, udara 
  • 3 bekas jernih yang telah dipenuhi air dan tanah, dan satu lagi kosong untuk udara.

Tunjuk kapal terbang mainan dan tanya apa itu. Adakah itu kapal terbang sebenar yang boleh terbang? Kita boleh bermain-main dengannay.  Boleh tak kapal terbang sebenar ada di sini? Model adalah tiruan sesuatu yang besar dalam saiz yang kecil. Tunjuk globe  dan terangkan ini adalah tiruan kecil kepada Bumi yang sangat besar. eally big earth. Kita tak dapat lihat keseluruhan bumi yang sangat besar kecuali jika kita terbang mengelilinginya. Ada sesetengah orang dah buat begitu dan ambil gambar keseluruhan bumi. Globe ini adalah model kepada bumi kita. Kita dapat lihat bumi kita yang besar di sini. Di sini kita dapat lihat ada dua bahagian penting. Tanah dan air.


Kita boleh lihat dan rasa tanah dan air adalah sebahagian dari bumi. Ada satu lagi perkara penting yang ada disekeliling bumi. Ianya adalah udara. Udara ada disekeliling bumi. Ia ada di mana-mana! Tanya jika kita dapat rasa dan lihat udara.

Kita akan buat eksperimen. (Dalam tray sediakan small pitcher, mangkuk kecil yang cukup dalam, small plastic cup, tisu dan span.) Penuhkan pitcher dengan air dan tuangkan ke dalam mangkuk. Ambil tisu dan masukkan ke dalam cawan plastik. Tekan-tekan hingga ke bahagian bawah cawan. Kemudian terbalikkan cawan itu ke dalam mangkuk. Bila ambil semula, tisu tidak basah. Bincangkan kenapa dan bagaimana ianya disebabkan oleh angin. Biarkan main tanpa tisu untuk lihat air bubbles!

Tambahan: Eksperimen

Eksperimen 1

Beg plastik atau beg kertas. Tanya ada apa-apa tak dalam beg? Minta buka dan lihat. Kemudian tiup dalam beg itu dan tutup. Tanya lagi: Sekarang apa yang ada dalam beg ini? (Udara)

Eksperimen 2

Masukkan belon ke dalam botol. Tarik ruang buka belon mengelilingi bukaan botol. Teka apa yang akan terjadi jika kita tiup belon tu dalam botol. Adakah belon itu akan pecahkan botol, pecah atau tak jadi apa-apa? Cuba tiup! Lepas eksperimen ini, tanya kenapa tak jadi apa-apa. (Sebab udara memenuhi ruang, dalam botol tu dipenuhi udara. Jadi bila kita cuba tiup, udara dalam botol itu menahan dari belon itu mengembang.) Tekankan walaupun kita tak nampak udara, udara memenuhi ruang.

Eksperimen 3 – Udara bergerak

Kita boleh rasa udara (angin). Duduk depan kipas dan buka. Tanya rasa apa bila berada di depan kipas. Terangkan apa yang dirasai tu adalah angin yang bergerak laju. Kipas berpusing membuatkan angin bergerak laju.

Aktiviti:

  • Keluarkan kad Tanah, Air, Udara dan klasifikasi
  • Klasifikasi haiwan darat dan laut (*guna bahan dari el-Hana dan toob)

(*g1-2)

Ladybugs

Nota:

  • Salah satu jenis beetle.
  • Ada lebih kurang 5000 jenis ladybugs dalam dunia!
  • Yang biasa jumpa merah dan hitam.
  • Makan serangga lain, kebanyakannya aphids dan disukai oleh petani dan gardeners.
  • Aphids suka makan tanaman, jadi ladybugs membantu petani dan gardeners menjaga tanaman mereka.
  • Sebab badan berwarna-warni dan terang adalah untuk beritahu haiwan lain yang mereka ni tak sedap jadi haiwan lain seperti burung dan katak tak makan mereka.

Kitar Hayat Ladybird:

Ladybugs bertelur dan melalui proses metamorphosis. Bila menetas, dipanggil larvae. Larvae ini membesar dengan cepat dan bersalin kulit beberapa kali. Bila cukup besar, mereka menekapkan ekor mereka ke daun, dan membentuk pupa. Dalam seminggu dua, pupa bertukar menjadi ladybug dewasa. Lihat sayap ladybug dewasa ini. Apa yang kita boleh lihat? Simetri. Apa itu simetri?

ldebug-650.png

  • Ladybugs hidup dalam pelbagai habitat.
  • Boleh dijumpai di grasslands, hutan dan bandar.
  • Aktif.
  • Bila sejuk, mereka akan mencari tempat panas dan hibernasi seperti bawah kayu, batu atau dalam rumah. Bila berhibernasi, mereka berkumpul dan boleh mencecah ribuan dalam koloninya.
  • Rasa macamana kalau jumpa ladybugs banyak-banyak?

Printables:

Life Cycle Nomenclature Cards at The Helpful Garden
Number Matching Game at The Helpful Garden

Video: