Masa Depan di Tangan Kita

The future is in our hands. 

Ayat ni bermain-main di kepala. Rasanya selagi tak tulis selagi tu duk main-main dalam kepala. Sejak tengok video Montessori Classrooms beberapa bulan lalu, terlintas di fikiran, Subhanallah, we are educating the future. Tak ingat yang mana satu. Rasanya randomly searched Google atau Youtube dan terlihatlah suasana satu Montessori Classroom, Casa makna umur 3-6 tahun, a normalised one, sorang kanak-kanak cuci tingkap, sorang cuci tangan, sorang buat language, sensorial, di hujung sana kanak-kanak mengelilingi rug dan guide bacakan buku. Ada older children yang tunjukkan cara dressin frames, dan lain-lain! It was peaceful and yet they’re very absorbed in their own world. Ekpresi mereka nampak puas, tanpa dipaksa, and imagine how they’re going to be when they grow up? Imagine! Macamana mereka boleh jadi macam tu? Besarnya tanggungawab kita Allah bagi kan?

 

 

Checklists untuk Newborn

Masa Aqeel dulu newborn ikut checklists ni.

  • Letak somewhere near him gambar hitam putih (masa Aqeel tu sandarkan di cot atau dinding berdekatan tempat dia baring). Kenapa gambar hitam putih? Boleh baca sini.
  • Responds to loud sounds. Ingat lagi masa ni masa dia tengah jaga, kadang-kadang tepuk atau jatuhkan barang untuk tengok respon dia. Hehe.
  • Mata dia mula follow moving object jadi gantungkan mobile. Boleh baca dengan lebih lanjut di sini. Untuk mobile ni, terngiang-ngiang perenggan dari michaelolaf :

“This baby was visiting a home where there were no visual mobiles and he needed to carry out this important daily “work”. So the mother hung a scarf over a lampshade in front of an open window, creating a moving object for the baby to focus on. Suddenly she realized that it seemed he was ready to move beyond watching, to touch! He tried with his whole body to reach the fringe of the scarf, but is not yet at the stage of controlling his hands to this extent. (2.5 months)”

  • Tummy time dan tengok boleh angkat kepala.
  • Buka dan tutup tangan
  • Mula bawa tangan ke mulut

Perlu atau tidak Practical Life Shelf di rumah?

Ada satu perbincangan yangg menarik dalam group. Tentang Practical Life Shelf dalam rumah. Perlu atau tidak?

The trays for EPL are intended to focus on developing a particular skill; if the child has an appropriate “real life” location to practice that skill, then there is certainly no need for a “tray” on the shelf. Many people think of trays when they think of Montessori, but Montessori is about real life. Real life experiences. And isolation of skills/qualities (keys of the world as Montessori described them). So if a skill can be learned in its natural context, there is no need for a specifically practical life area. But we do need areas for cleaning supplies, and other ongoing practical purposes.

Lego Challenges

Minggu lepas kami mula Lego Challenge Cards di Baytzuhr. Banyak juga jumpa link-link yang provide free printable challenge cards. Kami guna challenge cards dari The STEM Laboratory

Yang lain boleh tengok di bawah:
Artsy Fartsy Mama
Proverbial Homemaker
Life Over Cs
Math Challenge Cards dan Theme and Monthly Challenge Cards di Life of a Homeschool Mom
The Canadian Homeschooler

Sementara cari Lego Challenge Cards untuk dibuat di Baytzuhr, jumpa banyak pula link-link dan aktiviti menarik guna Lego.
Duplo Challenge Game dan Lego Challenge Cards di Sunshine & Hurricanes
Stem Challenge Build Bedroom Model
Activity Cards di Fun at Home with Kids (for younger ones)
Coding a Lego Maze! di Research Parent
Lego Measurement di Playdough to Plato
Duplo Play Ideas di Childhood 101
Lego Game Board di Homeschooling on a Dime
Building Chords with Lego di And Next Comes L
Lego Duplo Stem Challenge Cards di Thrifty Homeschoolers
LOTS of LINKS to Lego Ideas di Kids Activities Blog
LOTS of LINKS to Lego Activities di Living Montessori Now
Balancing Marbles with Duplo di Learning 4 Kids
Lots of Lego Ideas di Frugal Fun 4 Boys

Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems.

1. Beads

Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas dan tak sama dan anak-anak nak handle susah. So at least nak adalah satu yang real punya, untuk mereka rasa dan lihat yang betul, dan yang lain mungkin boleh guna yang DIY untuk ganti. Boleh search google DIY Golden Beads.

DIY Thousand Cube Printable

2. Kad nombor

Boleh di download di The Helpful Garden. Satu set print saiz biasa. Dua set print saiz kecil (pdf boleh setting multiple 2 pages). First time print muatkan 4 page ke dalam satu page tapi cam kecik sangat.

 

Album: Montessori Commons