Cambodia

Cambodia seems unpopular sebab tak banyak sources online untuk kanak-kanak yang jumpa.

Cambodia Facts and WikiKids
Facts and short video introduction on Cambodia at Lonely Planet

Dalam buku notebook Geography tentang Cambodia, kami sertakan:

Bendera dan Pakaian Tradisional Cambodia di education.com (perlu daftar dan dapat download free)
Cambodia Books for Kids

Print beberapa page dari A Travel Guide & Activity Book Cambodia for Kids! Best sangat. Berbaloi dengan harga.

Map google jer. ūüėÄ

 

 

Introduction to Fractions

Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh pada Aqeel.” Potong buah pisah separuh, potong suku-suku. Lipat kain. Jadi dalam Montessori ada apparatusnya khusus untuk pecahan.

Tapi kosnya mahallah. Sekali lagi, untuk Montessori di Rumah, tak perlu dengan apparatus. Bagi saya cukup dengan konsep dan DIY. Kalau boleh afford dan cukup space, then go ahead. Sebab apparatus Montessori yang bestnya bukan hanya boleh guna untuk satu peringkat ni je. Contoh fractions ni, banyak guna untuk peringkat Elementary.

Dalam buku Gettman, dia dah sortkan peringkat-peringkat (scope of sequence) untuk kelima-lima subjek. Bila assess semula ada subjek yang Hana di peringkat 1, ada peringkat 2, ada peringkat 3. Untuk matematik Hana di peringkat 4. Sambil tunggu beads material sampai (sebab berbulan-buan tak boleh proceed dengan math sebab nak jugak tunggu cukup duit beli beads ūüôĄ) baca-baca eh Hana dah boleh cuba intro fractions! Maka satu malam semalam study untuk fractions. (Lepas tu baru layan drama okay) Uhuk. Biasalah bila semua Diy kena cari mana printables yang elok yang jimat yang memenuhi fungsi. Tapi semua printables yang ada warna merahhhh. Nak jimat ink, last-last kena buat sendiri jugak print atas kertas merah je. Ha. Dari pagi sampai ketengahari pulaklah menyiapkannya. Kebetulan my cousin, 1 year older dari Hana datang, jadi boleh siapkan dengan tenangnya. Biasa bila cousins datang mama dah jadi macam invicible man. Tapi presentationnya kejap je, tak sampai 10 minit.

DOWNLOAD black and white labeled fractions here.

Mula-mula semua circles di tray. Ambil yang penuh beritahu “This is one whole.” Letak. Ambil yang separuh, “This is one half.” Minta cari lagi satu one half. Lengkapkan beritahu 1, 2 halves jadi one whole. Minta letakkan 2 halves tadi atas one whole. Sama tak? Sama. Macam pizza, hana dan mama nak makan, jadi potong dua sama banyak, Hana dapat satu (beri one half pada hana) mama dapat satu (one half lagi pada mama) Teruskan sehingga 1/4. Lepas tu Hana dan Dhia buat sendiri.

Beli puzzle ni beberapa tahun lepas untuk Haris. Hana masa sebesar Aqeel dah mula main-main. Jadi beri Dhia solve this puzzle. She struggles at first. Then Hana gets her turn.

Next I gave mission to them to make circles out of the playdough and cuts the fractions. Yang ni seronok tengok Dhia dan Hana cuba potong2. Paling struggle potong tiga. Lepas tu mainlah playdough.

Boleh tonton macamana fractions dipersembahkan dalam kelas Montessori:

Cara persembahkan fractions di Info Montessori

 

Others:
Introducing Fractions & Continuing Fractions di Elementary Observations (elementary )
Montessori Fractions Beginning through Basic Operations di George Family
Building Fraction Knowledge with Montessori Materials di Montessori Training
Fractions (skrol bawah) di Montessori Album
Learning Fractions di How We Montessori
Fractions di Pink Princess Kingdom

Measurement

Minggu ni mula topik ukuran di rumah. Lepas break 2 minggu cuti raya, blur nak buat apa. Teringat Abang punya Math Mammoth masih di topik ukuran. Jadi minggu sikit-sikit fokus yang ni.

Untuk Hana, buat aktiviti mudah je. Untuk kenalkan dengan fungsi pembaris dan ukuran.

Kami tengok video Sid the Science, belajar tentang ukuran atau lebih tepat, non-standard measurement.

 

Gross motor:
Frog Jump Measurement

Idea lain:
Ukur lilitan apple di Gift of Curiosity
Ukur barang dengan duplo di No Time For Flash Cards
Ukuran Foot Book Dr Seuss
Ukuran dengan yarn di The Measured Mom
10 math books, tools & measurement di KC Edventures

Next step boleh buat ni untuk Hana:
Menggunakan pembaris di Montessori Album

Peringkat Haris:
Montessori Inspired Measurement Activity di Making Montessori Ours (*lebih kepada elementary)
History of Measurement
Origins of Measurement

Untuk yang lebih suka setup centre boleh ikut seperti buggyandbuddy.

Kot-kot takde pembaris di rumah, nah boleh print pembaris kertas. Ada macam-macam jenis unit ukuran, ikut kita nak guna yang mana.

Geoboard Pattern

Salah satu aktiviti untuk mengenal bentuk sambil menguatkan otot tangan adalah dengan membuat bentuk guna getah pada geoboard. Geoboard kami dibeli di USL Education. Kebanyakan task cards dalam internet pinnya 5, geoboard kami pinnya ada 11. Jadi bila print yang sedia ada, Hana confuse nak buat. Jadi terpaksalah buat versi sendiri. Klik pada imej untuk muat turun.

Akan di update dengan pattern-pattern lain masa depan.

 

Untuk yang geoboard pin 5, DIY geoboard, Antara idea-idea pattern yang boleh dibuat pada geoboard:
Geobordvormen
Simple printable untuk banyak bentuk dan pattern di Jufleontine
free-shape-printables-mjcs-16
Bentuk Asas di Mrs Jones Creation Station

Gambar ini jumpa di Pinterest, tiada sumber.

Printable Geoboard Shapes dari File Folder Fun
Geoboard STEM Challenges di The STEM Laboratory
Perimeter Area with Geoboard di Life Over Cs

Kandinsky Inspired

Untuk yang tak pandai dalam art macam saya ni, aktiviti di Teach Beside Me ni yang senang dan boleh dibuat dengan Hana (4y) dan Haris (8y). Gabungan oil pastel dan watercolor. Boleh terus buat dan cepat siap! Kertas A3 tu lipat 2 memanjang. Lepas tu lipat tiga, dapat bentuk segi empat. Saya gunting sebab nak buat sama-sama dengan Hana sambil demo pada Hana macamana nak buat. Tunjuk dulu pada Hana gambar yang Kandinsky lukis.

Tapi tak cerita pun siapa Kandinsky, cuma just beritahu kita buat macam ni nak? Huhu. Ada juga rancang untuk kenalkan artis-artis. Dalam kepala ni banyak ha plan macam-macam nak buat. Tapi masaaaaaaaaaa

 

Lain-lain sumber dan Idea:

Kandinsky Circle guna Oil pastel, Watercolor, Tree Collage di  Art Project for Kids
Kandinsky Inspired Concentric Circles Collage di Happines is Homemade
Artist Study on Wassily Kandinsky di Maple Tree Montessori
3 parts cards 1 & 2 di Montessori Print Shop (*harga $1 setiap satu)
Kandinksy Concentric Circles di PreK and K Sharing
Kandinksy Trees di It’s Art Day
DIY Kandinsky Felt Board di hello, Wonderful
Kandinsky for Kids 

Bentuk / Shapes

Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

    • Shapes Treasure Hunt
    • Magnetic Shapes
    • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

Preschool (Hana 4y)

Observational Drawing (Abang)

Book:
Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
Kinokuniya RM20.61

 

Pengenalan Membaca Jam / Introduction to Telling Time

Hana: 4 tahun

Perlu: Tahu baca nombor 1-12

Untuk Hana masa umur 3 tahun lebih camtu dah aware dengan masa dan jam (clock). Sekarang pun dia asyik tanya sekarang pukul berapa dan sendiri figure out tengok jam sekarang pukul berapa. I never actually explain to her which jarum pointing to hour or minute etc.

Banyak inspired dengan posts Telling Time di Pinay Homeschooler, kami print free 3 part card clock di website tu. Tapi sempat 3-4 kad je buat. Pastu tak nak dah. Display di shelf pun, tak pandang. Ada 2-3 kali offer pun tak nak. Ok, takpe. Ingat beberapa hari lagi kalau tak pandang juga, simpan dan cuba waktu lain pula.

Beberapa hari lepas tu, cuba yang penguin ni pula dengan bantuan jam ni masa beli di mothercare sebab 50% off.

Telling Time Activities untuk follow up.

Jadi untuk stir minat Hana, maka akan cari buku-buku ini.

Idea dari blog:
1. Clock Activities di Montessori on a Budget. (cari sand clock, dan tengok jarum jam)
2. Dari Montessori Nature:

Another way to teach concepts of time was through creating together with children daily routine. I aim to make it child-led. We discuss out routine with them and draw on the board what happens and the sequence of events. Later they help me to take photos of different parts of our day, like morning tea, outside play, Montessori time, etc. After that we create a routine chart with time attached to every part of the day.

Pemilihan Buku

*may contain affiliate links*

[Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

0-2

  • Suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
  • Suka buku yang berulang-ulang.
  • Susah untuk sesi storytelling.
  • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
  • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
  • Langkah pertama: Banyak cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku. Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
  • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis.
  • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
  • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka.

2-3

  • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
  • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
  • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
  • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
  • Buku fakta dan fiksyen

3-4

  • Buku follow everyday happenings of your child. (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks
  • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
  • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
  • Buku yang deal with emotions.
  • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
  • Suka buku slapstick humor.

4-5

  • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
  • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
  • Banyakkan buku rujukan.
  • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
  • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
  • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
  • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti when something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

5-6

  • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
  • Boleh mula baca buku chapter.
  • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
  • Roald Dahl.

 

Bahan Bantu Mengajar

  1. Laminator & Laminating Pouch

Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

Pros:

      1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
      2. Tahan lama, tak mudah koyak.

Cons:

      1. Not environmental-friendly.

*Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

Laminator di Lelong
Laminating Pouch di Lelong

(*bukan affiliate link)

2. Printer dan Ink

Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. ūüė≠ Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

Spoken Language

From maitrilearning:

    • Natural conversations
    • Conversations at a picture
    • Poetry (memorized)
    • Songs (memorized)
    • Books
    • Reading classified books (e.g., At the Market)
    • Reading literature (e.g., The Dot)
    • True stories
    • Listen & Do
    • Furnishings & surroundings
    • Names of the exercises
    • Objects within exercises
    • Classifications (e.g., all brushes)
    • Entire exercise (all parts)
    • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
    • Spoken classification (e.g., think of fruits)
    • Question games
    • News periods
    • Holiday discussions
    • 3-period lessons
    • Parts of the body
    • Sensorial material language
    • Classified vocabulary cards (groups of things)
    • Naming
    • Discussing (elicit definition)
    • Sorting
    • Matching
    • Sorting & Matching
    • Sound games
      • Level 1: Beginning sounds
      • Level 2: Beginning & ending sounds
      • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
      • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet