• 7y,  8y,  Astronomy,  Elementary,  Great Lessons,  Hana,  Montessori

    Allah Created Universe Part 1

    This is based on the Montessori’s First Great Lesson.

    Dari First Great Lesson, saya bahagikan kepada 2 bahagian untuk sesuaikan dengan situasi kelas yang saya mengajar. Bahagian pertama berhenti setakat jirim, pepejal, cecair dan gas. Dan ini pun yang ada dalam silibus Sains mereka. Saya mengajar kelas F1 & F2 (Grade 1 & Grade 2). (Kelas yang saya mengajar tidak ikut silibus Kebangsaan).

    Senarai bahan yang ada di meja masa presenting the great lesson adalah seperti berikut: (tiada dalam gambar sebab lupa nak ambil!)

    • Lilin; Allah cipta cahaya (diorang asyik nak tiup)
    • Belon; universe sentiasa berkembang
    • Gula dan lesung; saiz zarah lebih kecil dari gula yang di tumbuk
    • Bekas, air, cebisan kertas; zarah berkumpul membesar sehingga bentuk bintang-bintang
    • Gambar matahari; perbandingan saiz matahari dan bumi
    • Gambar solar system; semua planet berpusing keliling matahari pada jalan yang ditetapkan
    • Glob & Bulan; Bumi berpusing pada paksi sambil keliling matahari
    • Jirim: Batu, air dan gas

  • Astronomy,  Elementary,  Great Lessons,  Montessori,  Science

    Apa Itu Montessori Five Great Lessons

    Montessori Five Great Lessons adalah 5 buah cerita ‘great’ yang diceritakan pada awal tahun sekolah di sekolah Elementary (6-12 tahun). Tujuan cerita-cerita ini diceritakan adalah untuk mengusik imaginasi kanak-kanak dan memberikan rasa ingin tahu kepada kanak-kanak di second plane, bersesuaian dengan ciri-ciri mereka; pemikiran mereka yang ke arah abstrak dan perasaan ingin tahu mereka tentang dunia di luar sana.

    Cerita-cerita ini memberikan idea bahawasanya setiap yang tercipta adalah saling berkait dan bergantung antara satu sama lain. Dari ciptaan alam semesta, Bumi, haiwan, tumbuhan, manusia dan lain-lain ciptaan Allah. Ia memberikan idea dan buat kanak-kanak sedar yang setiap perkara yang Allah cipta ada tujuan masing-masing.

    5 buah cerita tersebut adalah:

    • Great Lesson 1: Pembentukan Alam / The Formation of the Universe
      • Cerita tentang bagaimana dunia, bintang, matahari, bulan, darat dan air terjadi dan bagaimna semuanya terjadi mengikut perintah Allah.
      • Membuka eksplorasi tentang astronomi; bintang-bintang, galaksi, planet-planet, sistem suria, pembentukan Bumi, etc.
    • Great Lesson 2: Lahirnya Kehidupan / The Coming of Life
      • Cerita bagaimana kehidupan bermulanya dari air, dinosaurs, haiwan-haiwan dan tumbuh-tumbuhan.
      • Membuka eksplorasi tentang pembentukan Bumi (Geologi, Geografi), Haiwan (Zoology), Tumbuhan (Botany), etc.
    • Great Lesson 3: Lahirnya Manusia / The Coming of Man
    • Great Lesson 4: Cerita tentang Penulisan / The Story of Writing
      • Keperluan manusia terhadap berkomunikasi dan bagaimana bermulanya dengan lakaran di tanah, hieroglyphics, huruf (arabic, cina).
    • Great Lesson 5: Cerita tentang Nombor / The Story of Number
      • Mulanya dari tanda-tanda mudah, tally dengan tulang dan ranting, nombor Roman hingga nombor sekarang.

    PS: Untuk Haris dah cerita sampai Great Lesson 3 tapi tak follow up. Great Lesson 1 cerita follow up, Great Lesson 2 cerita dan follow (sikit). Hana belum mula!

    Trivia:

    • Cerita-cerita ini didevelop oleh anak Maria Montessori, Mario Montessori tapi berdasarkan idea dari ibunya. Terlahirnya great lessons ini adalah masa mereka berdua berada di satu hill di India pada perang dunia ke-2.
    • Cerita asal adalah versi agama Christian, yang mana jika kita google First Great Lesson akan keluar nama God with No Hands. Kita sebagai agama Islam tak guna yang ini.
    • Kemudian untuk sesuaikan dengan pelbagai budaya dan bangsa di dalam kelas montessori, versi Saintifik dikenalkan. Purely ikut research barat.
    • Untuk versi Islam tiada di luar sana, jadi ciptalah sendiri. Boleh baca pembentukan alam semesta mengikut Islam.
  • Montessori,  Primary 3-6,  Sensorial

    Geometric Solids

    Geometric Solids adalah bahan untuk refine stereognostic senses. Mula-mula kanak-kanak kenal dengan melihat kemudian dengan merasa tanpa melihat. Sama macam bila kita mencari-cari barang dalam beg kita, kita dapat tahu itu apa tanpa melihat. Latihan stereognostic dapat “encourage shape recognition through muscular memory and tactile sensation.

    Umur: 3.5 tahun ke atas

    Material:

    • Geometric Solids: 9 jenis berbentuk sphere, cylinder, ovoid, ellipsoid, cube, rectangular prism, cone, triangular prism, square-based pyramid, triangular-based pyramid (tetrahedron) yang semuanya berwarna biru supaya perbezaan yang boleh dilihat/dirasa oleh kanak-kanak adalah bentuknya sahaja.
    • 5 tapak outline yang berbentuk square, rectangle, circle, equilateral triangle, acute-angled isosceles triangle. (saiz sepadan dengan solids).
    • Bakul kecil/tray untuk bawa 3 solids untuk 3 period lesson.
    • Kain untuk tutup solids.

    Tujuan:

    Langsung:

    • Refine stereognostic sense
    • Aware of solid shapes around him

    Tak langsung:

    Persediaan untuk geometry

    Presentation 1:

    • Beritahu aktiviti ini perlukan mat, minta mereka ambil dan hampar.
    • Pilih 3 solid yang kanak-kanak dah biasa tengok contoh sphere, cylinder, cube, cone, ovoid.
    • Perlahan-lahan rasa dengan tangan keseluruhan solid sambil tak tengok pada solid itu atau tutup mata.
    • Offer mereka untuk rasa.
    • Buat yang sama pada 2 solids lain.
    • Beri nama; 3 period lesson.
    • Hari lain beri nama pada solids yang lain, 3 at a time.

    Presentation 2:

    • Ajak kanak-kanak bawa solids yang mereka tahu ke mat.
    • Letak di tengah-tengah mat, tak bersentuhan antara satu sama lain.
    • Tutup solids dengan kain.
    • Beritahu yang kita akan rasa solids di bawah kain ini dan sebut namanya sebelum keluarkannya.
    • Kemudian giliran mereka.

    Latihan:

    • Match faces/bases satu-satu, allow them explore.
    • Isolate one of the faces dan cari solids mana yang sepadan.
    • Isolate solid dan cari faces yang sepadan.

    Extensions:

    • In a tray of sand, gently roll one shape at a time to see what forms it can make. (infomontessori.com).
    • Make a shape with clay.
    • Make a shape with paper.
    • Cari barang-barang dalam environment yang match dengan bentuk solids.
  • Mathematics,  Montessori,  Primary 3-6

    Nota Sandpaper Numerals

    • Untuk kenal simbol kepada quantity
    • Untuk handwriting
    • Kanak-kanak mungkin dah kenal dengan simbol sebab mereka dah nampak di environment mereka. Hanya beri nama (3 period lesson) pada nombor yang mereka tak tahu nama sahaja dan tak ikut susunan pun tak apa.
    • Ajar nama boleh skip tapi tracing perlu buat semua.

  • Mathematics,  Montessori,  Primary 3-6

    Montessori Teen Beads

    Teen Beads adalah aktiviti pertama dalam kumpulan 3.

    Aktiviti ini adalah untuk kanak-kanak dicover yang gabungan sepuluh dan mana-mana unit nombor (1,3,9) membentuk belas.

    Perlukan:

    Presentation:

    • Mula dengan beads stairs 1-9. Letakkan secara random atas mat.
    • Tunjuk bead 1 dan kira.
    • Sambung dengan 2, 3, hingga habis. Kira setiap satu. Jika anak berminat mereka boleh sambung kira atau cuba ajak mereka kira.
    • Selesai kira semua, beritahu yang kita nak susun beads ikut bentuk segitiga.
    • Letak bead 1 di atas kanan mat.
    • Letak bead 2 di atas bead 1.
    • Sambung dan galakkan mereka sambung susun.
    • Beritahu mereka yang kita nak buat nombor.
    • Ambil bead bar 0 dan letak ecara menegak.
    • Ambil bead 1 dan letak sebelah kanan atas di bead bar 10 tadi.
    • Kira.
    • Sebut, “Ini 11.”
    • Letak bead bar 10 sebelah kanan 11. Kira dan beritahu “Ini 12.” Begitu juga dengan 13.
    • Buat 3 period lesson.

    *Tak kenalkan semua sekaligus pun tak apa. Buat cara 3 period lesson. Satu kali present 3 nombor atau hingga mereka habis minat. Setiap kali verify dengan kira.

    Latihan yang boleh buat:

    • Minta mereka buat teens secara random. “Buat 17, buat 11, buat 19.”
    • Kita buat nombor dan mereka identify.
  • Cultural,  Montessori,  Resources,  Science

    Living & Non-Living Resources

    Untuk permulaan, ianya sebagai pengenalan dan lebih kepada untuk classify. It’s Ok to not get it first time, read books, go on nature walk and talk about it, and give experience.

    Dalam playgroup hanya sorting cards dan aktiviti tambahan cut & paste.

    Cards for sorting


    Untuk sorting, letakkan label di belakang ikut group masing-masing supaya anak-anak boleh check sendiri jawapan.

    Cut & Paste Activity

    • 1
    • 2
    • I personally used this one. Tapi macam tak jumpa pula sumber kat mana download. Suka sebab gambar untuk sorting tu gambar real.
  • Montessori,  Montessori Notes

    Social Development

    There is only one specimen of each object, and if a piece is in use when another wants it, the latter – if he is normalised – will wait for it to be released. Important social qualities derive from this. The child comes to see that he must respect the work of others, not because someone has said he must, but because this is a reality that he meets in his daily experience. There is only one between many children, so there is nothing for it but to wait. And since this happens every hour of the day for years, the idea of respecting others, and of waiting one’s turn, becomes an habitual part of life which always grows more mature.

    …From their experiences another virtue develops in the children, the virtue of patience, which is a kind of denial of impulses by means of inhibition. So the character traits that we call virtues spring up spontaneously. We cannot teach this kind of morality to children of three, but experience can and because in other conditions normalisation is prevented so that people the world over see the children fighting for what they want – the fact that our children waited struck them as all the more impressive. I was often asked, “But how do you make these tinies behave so well? How do you teach them such discipline?” It was not I. It was the environment we had prepared so carefully and the freedom they found in it. Under these conditions, qualities formerly unknown in children of 3-6 were able to show themselves.

    – Absorbent Mind

  • Montessori,  Montessori Notes

    Sharing

    Sharing in Montessori Classroom

    Masa minggu pertama playgroup, honestly I was so inexperience in handling situations, berebut aktiviti, bila sorang buat kerja sorang terus datang grab kerja yang sorang tu tengah buat etc. I also have to let parents know how sharing works in Montessori and how we don’t encourage children to give up what they’re doing to give in to others.

    First, perlu faham ciri-ciri kanak-kanak 1st plane (0-6 tahun).


    The 0-6 plane is separated into two sections, the unconscious (0-3 years of age) and the conscious (3-6 years of age) stages. The unconscious stage is solely focused on the construction of self (learning who they are in relations to their environment). Children in this stage are not yet able to take into account another person’s actions/choices/desires. They are naturally very selfish but in the right way (in a matter of constructing themselves, unlike us adults who act selfishly out of self-interest).

    Pauline Meert for Trillium Montessori

    Seterusnya faham tentang apa itu sharing? Yang kita buat selama ni tu sharing atau surrenderring? Biasa kalau anak main ada kanak-kanak lain datang nak, kita mesti akan cakap, “Kawan nak main bagilah kawan main. Good girl/boy shares.” Anak kita samada tak nak main, jadi violent (terus kita label tak good), atau anak kita menangis/merajuk. Mesti akan ada satu pihak yang tak puas hati.

    Article ni terangkan dengan baik dua perkara ni, To share or not to Share?

    Ringkasan dari artikel tersebut:

    Kenapa ibu bapa nak anak-anak share?

    1. “They want their children to grow up to be socially-adept, happy adults able to have healthy relationships. The willingness to share is, in effect, treated as an important marker of other good social skills, skills such as being able to sustain friendships, being kind, considerate and respectful, and generally having benevolent, positive interactions with others.
    2. “It’s important to teach their children to be altruistic—i.e. to be mindful of others who may have greater needs than they do, and to choose to subordinate their own needs to those others.”

    Tapi dengan praktis biasa kita buat, kedua-dua sebab di atas tu tercapaikah?

    Maksud voluntary sharing:

    “We take voluntary sharing to mean giving something one has to another person because one gains some benefit out of that immediate interaction (say, the ability to play with another child, rather than playing alone), or because one values the relationship with the other person (say, a friend or a spouse). Sharing, in that sense, is a trade of values, a win-win interaction: while the other person receives the physical good, the sharer receives an intangible benefit—a smile on the face of one’s spouse, a playmate to join in one’s games, the knowledge one has made friend’s day. “

    Maksud surrender:

    “In contrast, in surrendering under compulsion, one sacrifices a value, either under the threat of physical force, or under the pressure to conform to societal norms or moral expectations, without getting a commensurate value in return.”

    Jadi,

    “If we make him surrender his toy mid-play, we unintentionally send the message that his needs don’t matter; that his play is unimportant; that anybody can take his things at will, and that adults morally expect him to surrender his things to anyone who demands them. He may react by being angry, maybe even becoming physically aggressive—or alternatively by learning to just give up and passively retreat whenever conflict arises. (This passivity is often mis-identified as being a “good little boy” or “good little girl”, but in fact it represents an arresting development of the child’s self.)

    The damage is not limited to the child whose toy is taken. The child taking the toy, if that behavior is endorsed, also learns unintended lessons: she learns that it is ok to take things from others against their will, without asking for permission. She learns that she just needs to claim “he isn’t sharing”, and like magic, an adult will take her side and give her whatever she wants. She certainly doesn’t learn to respect the rights and personal space of the other child, to empathize with his feelings, or to control her impulses to grab things!”

    Jadi macamana sharing di pupuk dalam kelas Montessori?

    Kanak-kanak dapat tumpukan perhatian sepenuhnya selama mana dia nak tanpa risau mainan/kerjanya diambil kawan lain.

    From this article:

    • Hanya ada satu sahaja setiap material/aktiviti
    • Jika kanak-kanak sedang buat kera, kerja tu tak boleh diambil tanpa izin.
    • Sharing hanya apabila kanak-kanak setuju ajak kawan bermain sama. Ianya tak dipaksa.
    • Bila kerja siap dibuat dan dikembalikan semula ke shelf barulah boleh diambil.
    \Raisha ajak Aqeel main sama-sama

    “In Montessori, children learn to share through understanding that they must wait when something isn’t available.  It’s a way of respecting others and, in turn, receiving respect from others.” The Little Gems Montessori

    Artikel ni pula kongsikan cara untuk sharing ni dipupuk dirumah:

    • Bila tetamu nak datang, bantu anak-anak simpan mainan yang dia paling suka yang dia tak nak share dengan orang lain untuk elakkan dari acara berebut.
    • Bila anak merengek “Nak gunaaa.. nak guna… lamanya dia mainnnn.” Cuba explain mainan tu hanya available bila kawan dah habis main, bila tiba turn, anak kita boleh main selama mana dia nak, pastu ajak dia cari mainan lain.
    • Untuk anak tahu yang kita faham seksanya menunggu tu kita boleh bagi contoh, “Ya, mama tahu susah nak tunggu. Pagi tadi masa mama nak guna toilet, mama kena tunggu papa siap mandi.” Bagi mereka faham menunggu tu adalah skill yang diperlukan dalam hidup.