Movable Alphabet Alternatives

Read:

The Full Montessori 
Article at mother.ly: Sight Words are so 2016, New Study Finds the Real Key to Literacy 
Writing with Moveable Alphabet di Montessori Works Blog
Moveable Alphabet in Our Home di Montessori Trails
The Magic of the Moveable Alphabet di How we Montessori
Word Building with Moveable Alphabet di Montessori Daoshi
Materials: The Moveable Alphabet di I am Montessori
Material Spotligt: Moveable Alphabet di Montessori Academy

DIY Printables:

Natural Beach Living 
Free Printable di Living Montessori Now
Free Montessori Inspired Printable di The Wise Owl Factory
Montessori on a Budget 
Moveable Alphabet 3D Printing 
Living Montessori Now
The Silvan Reverie
MamaGuru
Montessori Album – skrol sampai bawah untuk printables

Cursive

Banyak di luar sana jika google, kenapa dalam Montessori ajar kanak-kanak menulis cursive.

Jadi dalam Montessori environment, untuk menulis guna Cursive, untuk membaca printed. 

 

Cara nak tulis cursive

 

Dalam buku BM, ada beberapa helai yang minta pelajar untuk copywrite cursive writing. Dah lama nak latih anak-anak untuk cursive writing dan Haris sendiri berminat untuk tulis cuma belum berkesempatan untuk research the best way untuk buat. Sambil tunggu cursive materials sampai research dulul.

Post ni, Cursive Writing Set sangat membantu untuk kenalkan Haris kepada penulisan cursive.

Tujuan setiap Alphabets materials dalam montessori.

Penulisan untuk Elementary/.

Montessori Scope and Sequence & Record Keeping Period 2

Wah. Dah bulan 6 dah ni (baru balik rumah dari beraya di kampung.) Semangat barulah harapnya dah 2 bulan cenggitu je, macam-macam kejadian. Alhamdulillah.

Jadi kat bawah ni adalah Scope & Seqeuence Period 2 untuk Aqeel.

Period 1 sebelum ni banyak fokus pada practical life. Kali ni sambung pada advanced practical life. Setakat ni tak banyak pun yang terbuat sebab Aqeel asyik mengelak untuk buat practical life activities di shelf. Dia banyak join aktiviti harian je, dan lately adalah nampak dia nak buat. Disebabkan pencil grip dia macam tak kena, bila tanya this one montessorian ni dia respon yang Aqeel perlu banyakkan practical life, which makes me tengok dan reflect semula.

Sandpaper letters ni ikut cara Dwyer.

2 area baru di tambah kali ni. Sensorial dan Math. Sebenarnya Math, disarankan mula kenalkan umur 4 tahun ke atas, tapi sebab Aqeel sensitive periodnya Math, jadi mula awal.

Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises).

(*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right brain development and body control yang sesuai.)

The material which I have described serves to educate the eye to distinguish difference in dimension, for the child ends by being able to recognize at a glance the larger or the smaller hole which exactly fits the cylinder which he holds in his hand. – Maria Montessori, Dr. Montessori Own Handbook

Cylinder Blocks atau juga dikenali dengan Knobbed Cylinder adalah empat blok yang mempunyai 10 silinder bertombol pada setiap satu blok yang boleh muat masuk dalam lubang-lubang di blok. Keempat-empat set silinder ni berbeza dari 1, 2 atau 3 dimensi.

Blok 1: Ketinggian sama. Diameter bertambah dari kurus ke tebal. Beza dua dimensi: panjang dan tebal.


Blok 2: Ketinggian bertambah. Diameter bertambah dari kecil ke besar. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 3: Ketinggian berkurang. Diameter bertambah. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 4: Ketinggian bertambah. Diameter sama tebal. Beza satu dimensi: tinggi.

Sumber Imej: Dr. Montessori’s Own Handbook (dalam buku ni hanya bincang 3 blok sahaja.) blok 3

Tujuan: 
Langsung: Visual discrimination
Tak langsung: Persediaan jari-jari untuk menulis.

The aim is not an external one, that is to say, it is not the object that the child should learn how to place the cylinders, and that he should know how to perform an exercise.

The aim is an inner one, namely, that the child train himself to observe; that he be led to make comparisons between objects, to form judgments, to reason and to decide; and it is in the indefinite repetition of this exercise of attention and of intelligence that a real development ensues. – Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook

Control of Error:
Setiap silinder akan masuk dalam lubangnya.

The educative process is based on this: that the control of the error lies in the material itself, and the child has concrete evidence of it. The desire of the child to attain an end which he knows, leads him to correct himself. It is not a teacher who makes him notice his mistake and shows him how to correct it, but it is a complex work of the child’s own intelligence which leads to such a result. Hence at this point there begins the process of auto-education.- Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook


Presentation

  • Mula dengan Blok 1.
  • Namakan “Cylinder Block” dan demo bagaimana cara bawa blok dengan memegang kedua-dua hujung blok.
  • Letakkan blok atas meja perlahan-lahan, tiada bunyi (tanpa mat) lebih kurang 4 inci dari hujung meja. Tinggalkan ruang depan tu untuk letak silinder-silinder di depan blok tu nanti.
  • Pegang tombol dengan menggunakan ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah (jari-jari yang akan digunakan untuk menulis).
  • Keluarkan silinder satu per satu dan letakkan perlahan-lahan tanpa bunyi atas meja di depan blok, antara kita dan blok secara rawak. Mula dengan yang bertentangan (paling tebal, paling kurus). (*tengok video ni untuk anak yang letak silinder dengan bunyi kuat.)
  • Mula letak semula silinder ke dalam lubang bermula yang paling kecil.
  • Ambil silinder yang paling kecil dan tengok dengan teliti.
  • Tengok pada lubang untuk cari padanan. Hanya menggunakan deria penglihatan untuk cari lubang mana silinder tu berpadanan dan bukan dengan letakkan silinder di atas mana-mana lubang untuk cari padanan.
  • Letak silinder ke dalam lubang dengan penuh cermat.
  • Sambung lakukan hingga semua masuk lubang masing-masing.
  • Keluarkan semua silinder semula dan ajak kanak-kanak buat.
  • Lepas ni boleh mula guna tiga blok yang lain secara satu per satu.

Sequence:

  1. Blok 1 seperti presentation.
  2. Blok 1, 2, 3, dan 4 satu persatu.
  3. Kombinasi dua blok yang disusun berbentuk ‘V’
  4. Kombinasi tiga blok yang disusun berbentuk segitiga.
  5. Kombinasi empat blok yang disusun berbentuk segiempat.

Games:

  • Distance game (memory game without language): Ambil satu blok silinder dan remove semua silinder. Letak blok yang kosong tadi berjauhan. Demo marking one socket (with stick etc) and tell child you’re going to try to remember that socket to try to find the cylinder that matches. Look at socket for several moments. Return to cylinders and obtain correct one. Return to block and place in socket. Invite child to perform activity. Child can go on to work with more than one block with this game.
  • Blindfold
  • Circle cards

 

Resources:

Dari infomontessori

Video Madam Homfray

Video presentation 1 (in this video and couple of other videos, mereka ukur lilit silinder dan lubang soket tu, tapi memandangkan dalam video Madam Homfray tak buat camtu, dan tujuan material ni adalah untuk visual discrimination, jadi tak buat ukur lilit tu)

Dapur Montessori Kami

This is currently our small area for the children in our kitchen. Nothing fancy. But it works for them. I just moved the toaster there just recently, Aqeel enjoys putting in bread, Kakak or Abang will help him turn it on. Oh forgot to label next to the blue water container there is the placemat and cutting board from IKEA. What I still need to improve or add is easy recipe hanging there somewhere where they can flip through and do themselves, change the plastic plates, bread container which I think I saw one in Daiso.

 

 

Montessori Kitchen / Dapur Montessori

Kita dah terbiasa, kalau di dapur, kanak-kanak dilarang masuk. Biasa kalau mula nak masak, kita buka tv, nah duk diam tengok tv, sebab tak nak mereka kacau kita tengah masak dan di dapur juga banyak benda-benda bahaya, api, elektrik, benda-benda tajam.

Tapi tahukah, dalam kelas Montessori, kanak-kanak digalakkan untuk menyediakan sendiri makanan ringan (snack)? Mereka juga siapkan meja untuk makan? Dan mereka juga digalakkan untuk mengemas sendiri (clean up after themselves), basuh dan keringkan alatan makan mereka sendiri. Ini kerana sifat mereka yang suka ikut apa dewasa buat dan sifat mereka yang mahu berdikari. Dan semua ini tidak mustahil jika kita sediakan prepared environment untuk mereka. All child size and easily accessible to them.

Prinsip ni juga sangat mudah sebenarnya untuk diterapkan di rumah. It all make sense sebab kita juga banyak luangkan masa di dapur, dari nak prepare, masak, basuh pinggan mangkuk, periuk belanga hingga kemas dapur. Jadi boleh libatkan juga mereka, mereka tolong aktiviti yang simple-simple di dapur.

Apa yang kanak-kanak boleh turut serta buat kerja di dapur:

  • Sediakan makanan & masak
    • Spreading & Peeling
    • Potong makanan lembut seperti pisang dengan pisau tumpul
    • Pengenalan kepada pisau tajam
    • Potong yang lebih keras seperti timun, kemudian carrot dan juga buah-buahan.
    • Ukur (measure) bahan-bahan
    • Pouring Skills
    • Basuh dan koyak-koyakkan sayur hijau
    • Buat & rolling dough
    • Ikut resipi
    • Pecahkan telur
    • Basuh beras untuk masak nasi
    • Ajar keselamatan gunakan stove
    • Flip pancakes
    • Crushing Garlic
    • Masak telur
  • Basuh alatan makan minum mereka sendiri

Tetapi sebelum tu adalah sangat penting kita pastikan mengambil langkah-langkah keselamatan di dapur termasuklah:

  • Semua pan yang berhandle panjang dihalakan ke dalam, suis dapur api di atas bukan di hadapan.
  • Ajar awal anak-anak tentang panas
  • Barangan eletrik, wayar, bahan pencuci dan bleach yang bahaya di simpan di tempat yang tak dapat dicapai kanak-kanak
  • Jangan tinggalkan anak seorang diri di dapur semasa api terbuka.

Dalam buku How to Raise an Amazing Child the Montessori Way sarankan sediakan meja bersaiz kanak-kanak di dapur untuk kanak-kanak memasak bila umur anak-anak nak mencecah 2 tahun. Guna drawer bawah untuk simpan sudu, garfu dan pisau dan rak bawah untuk letak pinggan, mangkuk, dan napkins. Dalam peti pun, ruangan bawah tu untuk letak jug minuman kecil, buah-buah yang dah dah di potong yang sedia untuk makan dan apa-apa bahan untuk buat snack.

Di bawah adalah setup ruang dapur yang saya suka!

Ramai juga yang guna dapur mainan, DUKTIG dari IKEA dan hacknya kepada workable kitchen area untuk anak-anak.

Dan saya suka yang ni, sesimple macam ni pun OK, mungkin dengan cari dalam rumah meja kecil atau almari kecil dalam rumah dan repurpose sebagai ni.

We are currently redesigning our home so that it fosters both Fatima and Mazen's independence. I noticed that where they ask for my help that most is in our kitchen because everything is not within their reach. I asked myself what were the things that I know they can do by them selves and am I providing them with the opportunities to do so? The answer was a big no, because every time Mazen wanted to eat I would get the plate and the bowl for him. So we have incorporated a small shelf at their reach that includes plates, bowls, cups, a small water pitcher and two towels for clean up and for drying their hands. We have also stopped putting Mazen in a high chair and we have successfully transitioned to a small table and chair where he can get in and out freely and his legs can touch the floor. This little exercise has made me view my entire home with a fresh pair of eyes and I am starting to see all the ways I have been impeding their need for order and independence. If your interested in pursuing such an approach my advice would be to just sit on the floor in any given room to see how your child views that room, believe me you will be surprised. I will be sharing some before and after pictures in the upcoming weeks with some ideas of the changes we are making. #independentchild #montessori #redesigningourspace #montessorikids #montessorikitchen #18months #5yearsold #parenting #parentingtips

A post shared by esraa haidar (@esraahaidar) on

Or if you’re husband is handy, boleh buat camni

Jadi bolehlah mula mengkonmari dapur, kosongkan ruang bawah drawer dan shelf dan mula sediakan ruang untuk mereka berdikari di dapur!

DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun:

Tujuan Sound Cylinders adalah untuk:

  • Mengasah auditory discrimination
  • Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar.
  • Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches.
  • Tambah vocabulary

Bahan asal macam ni:

 

Setiap satu tube bunyi berbeza dalam dua set, biru dan merah supaya ada bunyi sama untuk match nanti. Anak-anak goncang dan dengar yang mana keluarkan bunyi yang sama.

Boleh baca cara nak persembahkan di sini atau sini.

Video:

Kami DIY-ed sound cylinder. Guna bekas warna Crayola yang ni sebab dah habis guna.

Diwarnakan dengan acrylic paint jadi camni.

Buat 3 set dulu untuk permulaan. Isi dalam kacang hijau kecil tu, kacang hitam dan gula.

Lepas tu minta Aqeel cari bunyi yang sama. Dia jumpa bunyi yang sama cuma struggle tang nak nyusun tu. Huhu.

Sequence:

  • Explore sounds & identifies “Loud & soft” sounds (present satu set dahulu. guna sebelah tangan sahaja)
  • Pairs cylinders according to sound (untuk aktiviti match pastikan satu set berada di sebelah kanan dan satu set di sebelah kiri) (mula dengan 3 set dahulu kemudian 6 set)
  • Grades one set according to sound
  • Identifies & describes grades of volume of sound
  • Uses correct vocabulary to describe volume of sounds in context

 

Untuk umur bawah 3 tahun boleh kenalkan dengan isi bahan-bahan yang berlainan dalam bekas camni dan letak dalam treasure basket, just simply for them to explore different sounds!

Walking on the Line

Berjalan atas garisan adalah salah satu aktiviti kemahiran kendiri Montessori (Practical Life).

Masa pemerhartian Dr. Montessori, beliau perasan yang kanak-kanak ni suka berjalan atas kayu, atas curb jalan tu. Kalau kita pun perasan anak-anak kita suka naik curb jalan, ikut garisan cat di jalan dan seumpanya. Jadi Dr Montessori perasan yang kanak-kanak ni tengah dalam nak sempurnakan sense of balance mereka. Mereka dalam dua sensitive period untuk sempurnakan pergerakan mereka iaitu, masa umur 2-4.5 tahun, kanak-kanak sensitive period untuk koordinasi pergerakan secara sedar (conscious) dan refinement of the senses (2-4 tahun).

Jadi disebabkan sebab-sebab di atas, Dr Montessori cipta aktiviti ni dalam kelasnya untukk bantu kanak-kanak melatih koordinasi, balance, kawal pergerakan otot dan body awareness. (sini)

Nak cari video kanak-kanak berjalan atas garisan, tapi tak jumpa yang ok. Setakat ni yang ni yang paling tepat dengan cara yang ditulis dalam album.

Bahan yang diperlukan:

Description dari Montessori Primary Guide:

2 garisan lurus dan 2 sisi yang sedikit melengkung; bentuk ellipse.  Lebar perlu sedikit lebar dari saiz lebar kasut/kaki kanak-kanak.

Di rumah ni pada asalnya buat one straight line ja. Tengok banyak gambar di pinterest atau blog lain yang buat gitu. Bila baca dengan lebih dalam mengenai aktiviti, tukar line kepada ellipse.

September 2017 punya garisan.

Cara-cara nak kenalkan ikut Montessori Primary Guide juga. Tapi di bawah dah diolah ikut Baytzuhr’s style.

Peringkat pertama:

Demo jalan atas garisan. Ajak jalan sama-sama. Setiap hari, agak-agak cam kita rasa kita dapat ambil perhatian, mula jalan atas garisan. Walaupun begitu, by now, Aqeel hanya akan jalan bila mama dia jalan dan ajak. Dan hanya sampai satu kali pusing. I also added him to bring tray while walking on the line.

Peringkat kedua:

Upkan challenge, dengan tunjuk cara jalan macam ni: letakkan tumit dahulu kemudian jari-jari kaki disusuli dengan jari-jari kaki sebelah lagi sentuh tumit belakang kaki yang depan. Macam dalam video di atas. Jalan dengan perlahan. Boleh juga pasang musik yang tenang dan slow untuk accompany aktiviti ni.

Kalau ada adik beradik lain, tekankan jarak yang sesuai antara diri masing-masing.

Peringkat ketiga:

Extensions! Yang ni menarik (tapi masa tengah taip ni kami belum cuba lagi dan akan cuba inshaAllah) tapi cuba hanya apabila dah mahir dengan peringkat kedua.

A. Berjalan atas garisan bawa bendera atau loceng.
B. Berjalan atas garisan dengan bawa segelas air yang penuh!
C. Berjalan atas garisan dengan bawa 2 objek berlainan. (gelas yang airnya penuh dan loceng)
D. Berjalan atas garisan dengan apa-apa atas kepala. (bean bag atau bakul) (kedua tangan bawa 2objek berlainan tadi)