Metal Insets

  • Metal Inset bantu kanak-kanak mengawal peralatan menulis dan prepare tangan untuk aksi menulis.
  • Metal Inset hanya boleh digunakan apabila kanak-kanak sudah boleh memegang alat tulis. Ia adalah untuk memperhalus kebolehan menggerakkan alat menulis dengan precision and ease.
  • Sentiasa mula di sebelah kiri bawah bentuk. Cari titik mula dengan letak tangan kanan crossing over tangan kiri yang pegang knob  dan letak mata pensil bawah wrist tangan kiri. Trace ikut putaran jam mengelilingi bentuk dan berakhir di titik mula tadi.
  • Pastikan siapkan tracing bentuk tanpa gangguan, tanpa angkat pensel.

 

Presentation 1:

Perlukan 3 pensil warna yang berlainan warna. Kertas putih saiz sama seperti saiz frame inset.

  • Ambil frame dahulu dan letak atas kertas putih. Trace.
  • Alihkan. Guna pensil warna yang lain, ambil inset letak atas bentuk yang ditrace tadi dan trace. (superimpose)
  • Alihkan. Boleh nampak dua line dengan warna berbeza yang dipanggil “double line”.
  • Dengan pensil warna satu lagi, penuhkan dalaman bentuk tu dengan line panjang, mula dari kiri ke kanan, dan atas ke bawah (seperti dalam video). Pastikan memenuhi ruangan, jarak sama antara satu sama lain dan tak melebihi garisan.
  • Habis presentation dan minta kanak-kanak buat.

“The frame is traced first then set aside, then the inset is to be placed on the traced line so nothing is seen then traced in a 2nd color. With a third color starting filling in with lines a bit of space apart, practicing going from one side to the other, curving around to come back, etc. The goal is to use the “double-line” created by the double-tracing as a buffer because we are trying to make our lines from the inside of the tracing, with the secondary outer line as a back-up (helps the child gain success while still learning). From there we go on to a variety of stages and overlapping figures, etc. Just one way of doing it.” – Jessica Welsh in Montessori Homeschooling FB Group

“If there is great misuse, they should be taken out of the class for a while. They can then be introduced later with great attention to the care of use.”

Presentation 2:

Sama seperti presentation 1 tapi line yang dibuat dalam bentuk tu dibuat rapat-rapat.

Presentation 3:

 

Resources:

Le Semaine Montessori 
To The Lesson 

 

Montessori Mat/Rug


Salah satu prinsip montessori yang saya rasa boleh diterapkan bila buat aktiviti/homeschool di rumah. Kenapa dalam alam Montessori mereka guna mat/rug untuk ‘kerja’ kanak-kanak? It defines a workplace for children. Sentimen tu akan jadi sebahagian dalam diri yang untuk buat kerja ada tempatnya, macam kita dewasa ni ada tempat kerja kita di meja. Jadi selain diajar cara untuk bawa, roll and unroll mat, dalam kelas Montessori juga ajar manner to work around the mat. Untuk hormat tempat kerja orang lain, tidak untuk dilangkah, pijak dsb. Dalam rumah ni guna floor mat yang dibeli dari Daiso dan yang kecil sikit placemat meja tu.

Anyway, I showed this video to Hana, and she followed it! Ha. Video ni lagi lebih efektif tunjuk presentation dari mak dia. Uhuk

Silence Game

Ada banyak versi macamana nak main Silence Game ni termasuk dalam Gettman, album online, dan blog lain. Tapi kebanyakannya untuk satu kumpulan kanak-kanak yang ramai. Disebabkan di rumah ni, biasanya ada Hana, Aqeel dan saya, dan saya buat game ni sesuaikan dengan situasi kamilah. Tujuan Silence Game ini adalah untuk control of movement. “The ultimate control of movement is to create absolute immobility, the most obvious sign of which is ‘silence'” – Gettman. Makes sense, isn’t it? Untuk kanak-kanak, memang tak duk diam. Jadi untuk mereka duk diam, tak bergerak, perlukan banyak control dari mereka, kan? So I think this is the best exercise/game yang boleh dibuat oleh mana-mana sekolah atau rumah. Bila mereka dapat capai Silence Game ni, mereka akan dapat dengar dengan bunyi-bunyi disekeliling mereka tanpa bunyi bising; suara burung, kereta, kapalterbang, dll, dan bunyi dari dalam mereka sendiri, bunyi degupan jantung, bunyi nafas, dll. “For most children, becoming still and silent suddenly opens up a whole new world of subtle, interesting sounds, which were first previously covered by the child’s own noises and motions.”

Note untuk diri sendiri: Panggil Aqeel dulu baru Hana. Next boleh tanya dengar bunyi apa? Next exercise ni buat dengan sendirinya. (buat board silence dan letak di shelf?) Ada sesetengah , buat silence game ni letak lilin. Saya tak nak buat macam tu. Jadi rasanya cukup hanya dengan perkataan Silence atau gambar yang tunjukkan ketenangan camtu.

The class needs to be calm to do this game. The Silence Game doesn’t work if the class is out of control. – Montessori Mom

[From IG]

I was reading about Silence Game when I realised it was suddenly quiet after they were being… chaos. Kakak was working on 100 board and Aqeel quietly watching her (it was a long 5 minutes before he made that shriek captured in video 😅). And I introduced them the Silence Game. Mula-mula introduced asing-asing. Buat untuk Hana dulu. Pastu untuk Aqeel. Aqeel biasalah mana duk diam dan tak faham lagi arahan memula ni. Huhu. Ptg tadi cuba dua-dua. Aqeel ikut kakak. Honestly I didn’t expect for them to enjoy this game. Budak-budak ni mana boleh duk diam? I told them we’re going to play a game called Silence Game and pointed to the not so perfect silence sign. 😅 I told them to sit and closed their eyes. When I called their names, come to me quietly. Kakak chose a place to sit. I sat in one corner across them. I counted quietly to 10 then whispered kakak. She walked quietly to me and waited me to call Aqeel. I whispered Aqeel’s name quite a few times, rasanya sebab tak tahu kena datang jalan. Hehe. Did it a few times with me increasing the counting everytime, 15-20-25. And Hana wanted me to do it too. So I sat, closed my eyes, and started listening everything around me. I guess this is what they were hearing as well. They both whispered my name. After that they revised the game, after being called their name, they slowly walked and bear hug.

 

 

Sumber-sumber lain:

Montessori Training Read the variations part 2 and 3. Links at bottom of the page.
Planting Peas
Living Montessori Now
Montessori Print Shop
Montessori Services
Infor Montessori
Montessori Mom
LeportSchools
Montessori Silence Game & Variation di Montessori Works
The Hills Montessori Omaha
Every Star is Different
My Montessori Journey
My Montessori Album
The Natural Homeschool
Sugar, Spice & Glitters
Montessori Nature
Growing Hand on Kids

I Spy Stage 5 & 6

Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan, b-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan kepada 4 bunyi perkataan kemudian 5 bunyi perkataan. Setiap kali analayse middle sound dan sebut semua bunyi ikut urutan.

*mula-mula guna beberapa objek yang beginning dan ending sound sama, middle sound lain. Kemudian, beginning dan ending sound yang lain-lain.

 

 

Sandpaper Letter

(Ni tak ikut warna yang digunakan dalam Montessori. Sepatutnya vowels-biru, consonant-merah, double letters-hijau)

Akhirnya, siap DIY sandpaper letters. Download dari sini. Tapi nak buat juga untuk double letters. Jadi rupanya boleh buat sendiri je. Download font Primer Print, di website dia juga ada atau boleh google juga. Buka Microsoft Windows dan taip saiz 500. Otherwise, untuk double letters, boleh download sini.

Seiring dengan stage 3 I-Spy/Sound Games, dah boleh kenalkan Sandpaper Letters. Tujuan sandpaper letters adalah untuk associate bunyi-bunyi yang mereka belajar dengan simbolnya. Kalau ikut Buku Gettman, double letters/phonogram dikenalkan bersama-sama dengan 26 huruf yang kita tahu. Phonogram di sini bermaksud, gabungan dua huruf yang mana bila bergabung menghasilkan bunyi yang lain, contoh, ch, sh. Jadi kalau ikut cara dalam buku Gettman kenalkan satu huruf vowel, satu huruf consonant dan satu double letters. Maximum 3 huruf setiap masa.

Presentation

  • Namakan Sandpaper Letters, tunjuk mana disimpan, pilih satu consonant, satu vowel dan satu double letters dengan bentuk yang beza. (cth i, f, oy). Letak di atas meja yang mana boleh duduk bersama-sama.
  • Sensitise jari kita dan jari kanak-kanak. (Setiap aktiviti Montessori yang menggunakan sentuhan perlu sensitise jari).
  • Tunjukkan macamana nak sentuh, “using a light continuous touch of the index and middle fingers of the dominant hand.” seperti video di bawah:

  • Main aktiviti I Spy stage 3, guna satu bunyi dari salah satu 3 sandpapers.
  • “Would you like to see what sound () looks like?”
  • Letak sandpaper letter tu betul-betul depan kita dan kanak-kanak. Sebut bunyi huruf sambil trace huruf. Ulang.
  • Dan ulang untuk kedua-dua huruf kemudian buat 3-period lesson. Selepas kenalkan ketiga-tiga dan kanak-kanak ikut buat, ulang semula main I Spy stage 3 untuk ketiga-tiga bunyi.

Exercise 1) Kenalkan semua sandpaper letters sehingga kanak-kanak ingat semua.

Exercise 2) Main semua stage I Spy, tapi instead of just sebut bunyi huruf, tunjuk board. “I spy with my little eye something that begins with…” (tunjuk satu board).

 

Scope of Sequence & Record Keeping Period 1

Untuk Homeschool Montessori di rumah, tak mungkin kita boleh buat sama seperti di sekolah Montessori sebab biasanya tak cukup ruang dan materials (apparatus Montessori mahal T_T) untuk sediakan setiap shelf bagi setiap 5 subjek. Jadi biasanya kita rotate trays di shelf yang ada dan peringkat-peringkat yang tersenarai dalam buku Gettman sangat membantu. Membantu dari segi ‘kerja’ apa untuk letak di shelf dan kenalkan. I hope I make sense. ^^;

Ada peringkat-peringkat untuk dikenalkan aktiviti-aktiviti Montessori pada kanak-kanak. Dalam buku Gettman, beliau bahagikan sehingga 7 period. Tak kira untuk kanak-kanak yang baru mula 2.5 tahun atau older children yang baru mula. Yang older children mungkin dapat buat setiap lesson dengan laju. Ada aktiviti yang perlu mahir dahulu sebelum mahir sebelumnya. Yang paling penting, ikut keperluan anak dan minat mereka. Juga take note, ini juga hanyalah guide. Setiap perkembangan anak adalah berbeza.

Period 1 banyak fokus pada practical life. Untuk practical life tidak terhad pada apa yang disenaraikan. Yang penting, rutin dan cara kita di rumah dan juga ikut budaya dan agama. Apa-apa yang kita buat di rumah, mereka ikut serta. Contoh, basuh pinggan mangkuk, basuh baju dsb.

Senarai di bawah ambil rujukan dari buku Gettman, di Montessori Trails, lain-lain scope and sequence dan record keeping yang jumpa di Google yang disesuaikan untuk Aqeel, yang nak masuk 27 bulan. PS me: Remember to follow his lead and to look out for his sensitive period.

 

 

Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems.

1. Beads

Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas dan tak sama dan anak-anak nak handle susah. So at least nak adalah satu yang real punya, untuk mereka rasa dan lihat yang betul, dan yang lain mungkin boleh guna yang DIY untuk ganti. Boleh search google DIY Golden Beads.

DIY Thousand Cube Printable

2. Kad nombor

Boleh di download di The Helpful Garden. Satu set print saiz biasa. Dua set print saiz kecil (pdf boleh setting multiple 2 pages). First time print muatkan 4 page ke dalam satu page tapi cam kecik sangat.

 

Album: Montessori Commons

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, simple addition, sums of 5 dan sums of 10, guna number rods. Tapi bila godek album-album lain macam tak ada?

PS: Montessori Album adalah manual macamana kita nak persembahkan kepada kanak-kanak. Bukan silibus.

Hmm. Memang takde. Bila cari Montessori addition, pelik semua mula dengan golden beads. Ok, jadi carilah pula golden beads addition. Eh, semua 1234+1945 camtu??? Nombor besar semuanya? Addition dengan nombor besar?! Tak percaya dan carilah maklumat di Group Montessori Homeschooling dan jumpa ni.

Ada orang tanya dan wonder samalah macam saya tertanya-tanya ni. Takde ke dalam album yang buat simple tambah dan tolak? Sebab tengok scope of sequence, guna nombor besar mula 4.5 tahun, addition camtu mula 5 thn. Ni jawapan:

“I think you are looking for the memorization work – which focuses on the “math facts”. Montessori starts with the big picture because once the children can count from 1-9 and understand the concept of 0, they can work with any number of ANY size – each category (units, tens, hundreds, thousands, can only have up to 9 in that category – then add 1 more in that category and instead of “10” we have “1” of the next category up. This is actually a very simple concept for the children to master, especially at 4 1/4 or so years of age.

Moving into the memorization work on the basic math facts is a mental exercise that works best when the child already understands the operations, how numbers work together and why the memorization might be a helpful thing. Without this earlier work, memorization remains a simple rote numbering with little to no actual meaning. The materials themselves, even in Montessori are much closer to abstract than to the concrete golden beads they have been working with. ” – Jessica Welsh

“The first introduction would be using the golden bead material. The child would gather 8 beads and 5 beads. And then when counting when they get to 10, they would exchange those for a 10 bar. Then they would be left with 3 beads so their answer would be “1 ten and 3 units”.

Using the tens seguin board, they would learn that “1 ten and 3 units” is 13.

Later they would use the addition strip board and addition tables to memorize their math facts, finally learning 8+5=13.”

Tengok gambar di sini untuk lebih jelas.

Four Planes of Development

Melalui pemerhatian teliti dan kajian, Maria Montessori kenalpasti yang manusia melalui perubahan dan perkembangan dalam 4 peringkat. Bermula lahir hingga matang, umur 24 tahun. Ia dianggap holistik kerana merangkumi perkembangan manusia dalam akademik, spiritual, moral dan emosi. Setiap peringkat tu manusia melalui perkembangan ikut pattern yang sama; yang mana ianya berlaku secara ‘spurts’ not a slow and gradual increase.

I have found that in his development, the child passes through certain phases, each of which has its own particular needs. The characteristics of each are so different that the passages from one phase to another have been described by certain psychologists as ‘rebirths’. (Montessori, “The Four Planes of Education”, p.1, reprinted in 2004)”

Untuk lebih jelas, beliau gambarkan perkembangan seperti di bawah:


Image from: Stepping Stone Montessori School

develops first through a series of progressions followed by a series of regressions. Each stage also has a pinnacle that indicates the time when the characteristics of each period are clearly exhibited in the child. Montessori compared this progress to a “series of rebirths” (Absorbent Mind, 17).”

Dengan mengetahui perkembangan anak-anak di setiap peringkat, dapat kita ibu-ibu dan ayah-ayah bantu sediakan persekitaran yang sesuai dengan perkembangannya.

Setiap peringkat ini, ada faktor dan fokus tertentu. Pada 3 tahun pertama setiap peringkat, fokusnya adalah pengenalan, pemerhatian, indirect learning dan information gathering. 3 tahun yang seterusnya adalah untuk mengasah atau sempurnakan skills yang sebelumnya.

Ambil contoh first plane, pada permulaan setiap peringkat, perkembangan tu boleh nampak dengan ketara dan intense (0-3 tahun) sehingga kemuncak (3 tahun) dan  perkembangan tu perlahan dan kanak-kanak lebih stabil untuk bersedia ke peringkat seterusnya. Masa lahir kanak-kanak hanya mempunyai sedikit koordinasi dan penggunaan otot, tapi pada umur  3 tahun dah boleh berjalan, berlari dan lompat sedikit. Pada 6 tahun, boleh berlumba, lompat, sepak dan tangkap bola. Ya  6-7 tahun ke atas mereka masih belajar lagi untuk better control tapi ianya bukan lagi fokus utama peringkat itu. Setiap peringkat tu seperti permulaan yang baru bagi manusia, yang menunjukkan ciri-ciri, keperluan, tingkah laku yang baru.

Jika lihat carta, peringkat pertama dan ketiga tu warna hitam, kerana kedua-dua peringkat tu ada persamaan yang mana menunjukkan perubahan yang ketara dan banyak keperluan. Peringkat kedua dan keempat juga sama, mereka menunjukkan perkembangan yang lebih sihat, stabil dan kuat.

Dan pendapat sendiri untuk Haris, masa dia 6-7 tahun, boleh nampak perkembangan ketara dari personaliti, way of thinking, juga fizikal.

Secara ringkasnya, quoting here:

First Plane of Development: Infancy (0-6 years): children are sensorial explorers absorbing every aspect of their environment.

  • Characterized by the “Absorbent Mind” in which the child‟s mind is like a sponge, absorbing all that is in the environment.
  • At age 0-3 this is unconscious
  • At age 3-6 this is conscious
  • Characterized by “Sensitive Periods” which include the intense need for: Order, Language, Refinement of the senses and Movement
  • Characterized by concrete thinking
  • Construction of the physical person
  • Fundamental formation of the character
  • Physical independence – “I can do it myself!”
  • The child wants to be free to work independently within a structured environment doing real activities with an intelligent purpose.

Second Plane of Development: Childhood (6-12 years): children are exploring their world through abstraction and imagination. They use their knowledge to discover and expand their world.

  • Characterized by reasoning with imagination and logic.
  • Intense thirst for knowledge which is so great that if allowed, the child will seek exposure to many things that have been left to high school and college in the past.
  • “Cosmic Education” – the child wants to know about the whole and his/her place within it and can appreciate the interconnectedness of all things and people.
  • The “bridge” to abstraction – or the transition from concrete to abstract thinking
  • Interested in learning about the universe – what is outside of the prepared environment.
  • Intellectual independence – “I can „think it‟ myself”

Third Plane of Development: Adolescence (12-18 years): they are interested in understanding themselves and their place in the society. They look for an opportunity to contribute to the society.

  • Characterized by self concern and self assessment.
  • Critical thinking and re-evaluation.
  • Transition period both physically and mentally.
  • Beginning to try to find place in this world.
  • Characterized by construction of social and moral values.
  • “Erd Kinder” or “Children of the Land” – Dr. Montessori envisioned the child practicing for life in society by working together in a sort of hostel.
  • Cultural development which has been ongoing is solidified in this plane.
  • Financial Independence – “I can get it myself”.

Fourth Plane of Development: Adulthood (18-24 years): as young adults, they are preparing to take command of their own lives.

  • Characterized by construction of the spiritual.
  • Conscious discernment of right and wrong.
  • Seeking to know one‟s own place within the world.
  • Emotional Independence “I can stand on my own”.

 

Montessori juga perasan yang dalam peringkat-peringkat ni ada sensitive periods yang mana maklumat atau apa yang diajar tu diterima dan dipelajari dengan mudahnya (almost effortlessly absorbed) dan akan jadi susah untuk dipelajari kemudiannya (bila dah melepasi sensitive periods ni).

Seterusnya dalam Perlu Tahu untuk bantu perkembangan anak-anak ikut kaedah Montessori adalah Sensitive Periods. 

PS: Aqeel sekarang berada di 1st half of first plane, Hana di 2nd half of first plane, Haris the 1st half of 2nd plane.

Ending Sounds

Bermula minggu lepas sekali lagi cuba praktis lagi untuk Hana aware dengan ending sounds. Quoting post di Instagram 21/7/2017.

Hana di stage 4 i spy. Aware dengan ending sounds. Byk kali dh cuba sebelum ni tapi asyik guna ending sound jadi beginning sound. Jumpa tips guna beginning sounds sama dan ending lain. Set sebelum book, ball dan basket. Bila minta “I spy with my little eye something that begins with b and end with k” dia akan sebut “k k k kbook” jadinya. Huhuhu. Lepas tu baru slow2 dia nampak kot. She has tendency untuk sebut, mungkin sebab tu jadi susah. Jadi minta dia tunjuk je. Lepas tu baru ok. Set 2 ni masih guna beginning yang sama ending beza. Dan makin smooth.

Untuk latihan pengukuhan, kami guna ending sound cards dari Montessori Print Shop. 

Yang ini lebih kepada Pink Series ending sounds yang semuanya three letters objects tapi sebenarnya perkataan panjang pun boleh. Yang mana beberapa hari lepas tu masa tengah rehat-rehat tu kami main-main animals figurines, lepas tu secara spontan buat I-Spy. Elephant, Giraffe, Starfish, Sheep etc.

Latihan lain kami buat:

Worksheets dari This Reading Mama.


Ending Sound Sorting di Montessori for Everyone