Math for a start.

A week has passed since the home learning starts. I have yet to complete our schedule and curriculum. It’ll keep evolving surely, to follow Haris’s and Hana’s lead.

While I was researching which curriculum to use. There is a good review for Math U See and Singapore Math. Both are expensive to purchase here sebab shipping cost boleh jadi lagi mahal daripada what we’re purchasing. T_T

Tapi dalam tengah-tengah mencari tu, I came across this post . So now I think I now where to start at least. For Haris to learn numbers and to count until 100.
Dan Hana juga boleh juga slow-slow kenalkan nombor. 🙂

Jadi wishlist: *part ni buat papa berpeluh. Harhar*
Animal Counters
IQ Maths
Early Singapore Math

Flash Card Holder
Scotch Laminator *bought here instead Geha Laminator

2013 Goals

2013

Masya Allah! Jumpa ni masa tengah susun-susun fail. This was written in early January, 10 hari sebelum melahirkan Hana dan masih lagi di rumah lama. Lepas lahirkan Hana, everything was hectic, with moving and all dan adjusting life with new environment and 2 children. Tak tengok-tengok dah file ni semenjak tulis tu. Macam-macam gaya hidup dah cuba. Dari kerja sepenuh masa, separuh masa, tak kerja, kerja dari rumah. Dari hantar Haris ke fullday care, til 3 and til 12.

Goal 1: Home Organising
Ha. Masih struggle. Dalam banyak-banyak organising methods out there, and Pinterest overwhelms me, I decided to stick to FlyLady. Masih lagi cuba merutinkan diri.

Goal 2: Islamic Studies
Impian nak sambung belajar dalam Islamic Studies. Nak enroll kat UM. Belum dipenuhi lagi.

Goal 3: Homeschool
I’ve been constantly discussing with B about this. It became urgent sebab dah nak buka sekolah. Kalau nak teruskan Haris dengan sekolah BB dia, dah kena bayar yuran. Kalau homeschool, kena dapatkan peralatan yang cukup. Mr. B cakap terpulang, because he knew I can do it. Awww. Tu pun sebab cuti, cuba sedikit sebanyak homeschool Haris and he shows interest and improves a lot! Dan Mr. B bagi kata putus 3 hari lepas, kita homeschool Haris sampai 6 tahun and we’ll see if we ready to continue. And I thank God for blessing me with good husband and family! Alhamdulillah!

Goal 4: Breastfeeding
Success! Dengan jayanya! Dengan penuh pedih dan derita pada awalnya but it was all worth it!