• Language,  Montessori

    I Spy Stage 5 & 6

    Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan, b-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan kepada 4 bunyi perkataan kemudian 5 bunyi perkataan. Setiap kali analayse middle sound dan sebut semua bunyi ikut urutan.

    *mula-mula guna beberapa objek yang beginning dan ending sound sama, middle sound lain. Kemudian, beginning dan ending sound yang lain-lain.

     

     

  • 4y,  Hana,  Language,  Montessori

    Ending Sounds

    Bermula minggu lepas sekali lagi cuba praktis lagi untuk Hana aware dengan ending sounds. Quoting post di Instagram 21/7/2017.

    Hana di stage 4 i spy. Aware dengan ending sounds. Byk kali dh cuba sebelum ni tapi asyik guna ending sound jadi beginning sound. Jumpa tips guna beginning sounds sama dan ending lain. Set sebelum book, ball dan basket. Bila minta “I spy with my little eye something that begins with b and end with k” dia akan sebut “k k k kbook” jadinya. Huhuhu. Lepas tu baru slow2 dia nampak kot. She has tendency untuk sebut, mungkin sebab tu jadi susah. Jadi minta dia tunjuk je. Lepas tu baru ok. Set 2 ni masih guna beginning yang sama ending beza. Dan makin smooth.

    Untuk latihan pengukuhan, kami guna ending sound cards dari Montessori Print Shop. 

    Yang ini lebih kepada Pink Series ending sounds yang semuanya three letters objects tapi sebenarnya perkataan panjang pun boleh. Yang mana beberapa hari lepas tu masa tengah rehat-rehat tu kami main-main animals figurines, lepas tu secara spontan buat I-Spy. Elephant, Giraffe, Starfish, Sheep etc.

    Latihan lain kami buat:

    Worksheets dari This Reading Mama.


    Ending Sound Sorting di Montessori for Everyone

  • Language,  Montessori

    Sounds Game References

    Maitri Learning 
    Montessori Primary Guide 
    Planting Peas 
    Montessori Training 
    Wild Flower Ramblings 
    Pinay Homeschooler
    MidWest Montessori 
    The Learning Ark 
    The Prepared Environment 
    Montessori on Mars 
    Montessori Work Jobs 
    With Love Teach 

  • Language,  Montessori

    I Spy / Sounds Game

    Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan.

    Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng.

    Bunyi fonetik:

    LetterSoundsLetterSounds
    aatbsob
    ccandmud
    eeggffun
    gmughhat
    iitjjump
    lpillmam
    nanoon
    plaprraw
    smosstat
    uupvever
    wwetxfox
    yyeszzoo
    aiaimeesee
    iepieoaboat
    uebluearcar
    erherororbit
    oobookouout
    oyboyshpush
    chmuchthmoth
    ququizngring

    Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ disebut ‘puh’ seperti lap dan bukan ‘pea’.

    Biasanya aktiviti ni dibuat dalam masa 1-2 tahun. Disarankan 1 kali sehari. Boleh dibuat masa tengah rehat-rehat sama-sama, masa menunggu. Ada 6 peringkat semuanya dan setiap peringkat boleh main selama beberapa bulan sebelum ke peringkat seterusnya.

     

    Peringkat Pertama (Umur 2.5 – 3 tahun): 

    Pegang 1 barang (yang anak dah biasa lihat contoh pen). Tengok objek dan cakap “I spy with my little eye something that begins with ‘p’.” (ingat sebutan fonetik p as in ‘tap‘ bukan ‘pea‘.) Tunggu dan dengar jawapan dan jika betul cepat-cepat ulang dan iktiraf “Pen begins with ‘p’.” Kemudian ulang dengan objek lain di persekitaran. Ingat hanya 1 objek satu masa yang mana anak-anak takkan buat salah.

    Peringkat Kedua (Umur 2.5 – 3 tahun):

    Sama seperti peringkat pertama tetapi kali ni guna 2 objek pada satu masa yang anak-anak dah biasa (familiar with) tapi bunyi awalan berbeza. Tujuannya adalah untuk anak-anak bezakan bunyi awalan yang berbeza. Contoh car and motorbike, cup and mug. Tengok kedua-dua objek dan I Spy satu sahaja. “I spy with my little eye something that begins with ‘m’.

    Sekarang anak-anak perlu buat pilihan. Kita boleh lihat sejauh mana dia boleh bezakan bunyi. Teruskan dan tukar-tukar objek (tapi hanya 2 objek dalam satu masa). Bila anak dah kuasai 2 objek, tingkatkan, guna 3 objek pada satu masa, kemudian 4 objek, kemudian 5 objek, kemudian objek-objek yang bunyi awalannya seakan sama contoh ring, watch, van.

    Peringkat Ketiga (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk anak-anak sedar banyak objek yang mula dengan bunyi yang sama. Sama seperti peringkat kedua, tapi kali ni luaskan skop kepada objek-objek yang ada dalam bahagian kecil persekitaran, yang ada objek-objek yang mula dengan bunyi yang sama (boleh juga guna gambar jika tak ada). Contoh, “I spy something over there by the window that begin with ‘b’“. Mungkin untuk pertama kali mereka akan sebut satu objek je, jadi kita tawarkan diri sebut lagi objek lain di situ yang mula dengan bunyi sama contoh ‘basket’ ‘botol’ ‘buku’ ‘ball’. (Ya, kami I spy kedua-dua bahasa sebab guna kedua-dua bahasa di rumah). Seterusnya pilih bunyi lain di kawasan yang sama. Seterusnya, boleh pilih kawasan lain dan ulang proses. Kemudian, ruang yang lebih besar kemudian keseluruhan. Bila dah mahir peringkat ni boleh mula dengan tulisan (sandpaper letters). To make it more fun, boleh bergilir pilih bunyi untuk I spy.

    Peringkat Keempat (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk develop kesedaran bunyi-bunyi selain bunyi awalan dan skill ni penting bila mula tulis dan baca.

    Sama seperti peringkat 3, tapi sebutkan bunyi awalan dan bunyi akhir yang kita nak. “I spy with my little eye something that begins with () and ends with ()“. Acknowledge jawapan betul dengan ulang perkataan dan bunyi “___ begins with ___ and ends with ____

    Boleh guna objek-objek yang dah guna pada peringkat-peringkat sebelum ni atau area (peringkat 3). Cari objek yang bunyi awalan sama tapi berbeza bunyi belakang. Contoh ball, bag, bracelet, atau pen peg puppet.

    I Spy something on the table o(or part of the room) that begins with ‘b’ and end with ‘g’” Mula-mula mungkin ambil masa untuk dengar bunyi akhir. Kalau mereka sebut ball kita respon dengan positif “Ya, ball mula dengan b tapi mama minta mula dengan b dan akhir dengan g. Cuba dengar, ball. Sebut pelan-pelan dan bantu dia dengar bunyi objek-objek lain hingga jumpa bag.

  • Language,  Montessori

    The Sound Game / I-Spy

    Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5)
    Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3)
    Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) (Umur 3-3.5) : Sandpaper Letters
    Level 4: Bunyi Awalan dan bunyi akhiran dimainkan di Level 2/3 sebagaimana sesuai (Umur 3.5- 4.5)
    Level 5: Semua bunyi dalam perkataan dimainkan ikut Level 4 dengan mana-mana objek atau mana-mana perkataan. Objek tak perlu di ‘spied’ (Age 3.5-4.5) : Moveable Alphabet
    Level 6: Pilih satu bunyi dan fikir sebanyak perkataan yang boleh yang mempunyai bunyi tu pada awal, akhir atau tengah perkataan (4.5-6)

    Game ini adalah untuk Pastikan bunyi dengan BETUL! (Contoh d as in tub, bukan DUH. Sebab sekarang Hana bila baca S-a-d, bunyi Sad-uh)

  • Language,  Montessori Notes

    Sounds Game

    Langkah-langkah dirumuskan oleh What Did We Do All Day:

    1. Aural preparation of the child (in addition to the usual vocabulary building, stories, poems, songs, etc., this means all levels of the sound game (initial, middle, and ending sounds) with all 40 key sounds from American English.
    2. All sandpaper letters, single and double
    3. Moveable Alphabet
    4. Object boxes.
    5. In tandem with, before or after 4. (object boxes) Activity Word Game.
    6. Puzzle word cards
    7. Phonogram folders, dictionary, little handmade books or early readers
    1. Aural Preparation

    Sound Game quoting What Did We Do All Day:

    1. Bunyi permulaan, satu objek sahaja jadi tiada ruang untuk salah.
    2. Bunyi permulaan, pilihan 2 objek atau lebih. Hanya satu objek yang betul.
    3. Bunyi permulaan, pilihan bahagian dalam bilik atau ruangInitial sound, choice of part of room or whole room. Many objects can be identified with the same sound.
    4. Initial sound and last sound played at both levels 2 or 3 as appropriate.
    5. All the sounds in the word played at level four, and then with any objects or words. The object does not have to be ‘spied’
    6. Take a sound and think as many words as you can that contain the sound either at the beginning or end of th eword or have the sound somewhere in between.