Nursery Rhymes & Action Songs

Banyak benefit dari action songs dan nursery rhymes. Songs especially very important in Montessori Environment. Masa training hari tu, hari kami dimulai dengan lagu kanak-kanak (juga dapat belajar lagu Maori!) dan ada latihan aktiviti nyanyi lagu dalam kumpulan.

Antara sebab yang saya sangat suka dengan action songs (yang ni banyak dibuat dengan Hana), it enhances hand eye coordination, develop concentration, dan kuatkan memori. Memang sebelum saya ada banyak tunjuk video youtube di TV dan nyanyi bersama-sama tapi sejak pergi training hari tu, rasa macam kanak-kanak lagi appreciate kalau kita yang nyanyi with our raw voices. Teringat bila trainer cakap human voices are beautiful (tak kisahlah deaf tones pun), sebab ada yang malu-malu (saya) nak nyanyi depan orang ramai. Hee.

Kami (mak dia terutamanya) suka sangat dengan Super Simple Songs!

Aqeel sekarang (27mth) tak berapa suka sangat dengan Nursery Rhymes dan Action Songs. Dia lebih suka pada Counting & Alphabets songs.

Hana dulu (sampai sekarang) suka yang ni Skeleton Dance by Super Simple Songs. Saya lebih suka versi ni sebab dalam lirik ada “Shake the Bone to the Left, Shake the Bone to the Right” dan videonya tunjuk opposite supaya budak-budak boleh ikut dan buat arah yang betul.

  • 5 Little Monkeys
  • 5 Little Ducks
  • Open Shut
  • Peek a boo
  • Incy Wincy Spider
  • Heads & Shoulders
  • Twinkle Twinkle Little Star
  • Row row your boat
  • If you are Happy & you know it
  • The Wheels On The Bus
  • Five Speckled Frog
  • Old McDonald

 

Bahasa

Apa lagu-lagu kegemaran korang? Sila senaraikan!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.