Home Learning

Elementary Work Plan and Work Journal

This is my another attempt untuk Haris buat work plan dan work journal. Hana tahun ni pun dah masuk elementary jadi introduce juga. Beberapa kali dah sebelum ini, masa fully homeschool Haris Hana Aqeel buat work plan dan work journal. Datang dan pergi, kadang buat kadang tak.

Again, I’m digging again how other people do it and how I can apply it to my unique homeschooling needs.

This article really helps:

https://montessoriguide.org/the-three-essential-tools/

Dan beberapa blog especially Montessori Trails dan Montessori Nuggets. (same person)

Takeout 1

One takeout from it, don’t expect too much. Don’t expect perfection. Suka ayat dari website Montessori Guide di atas yang beritahu just as kita beritahu first great lesson yang universe ni mula dengan chaos and end up beautifully. Samalah juga journey kanak-kanak elementary dengan work journal. No matter how late they start (ni saya assume. Haha)

Jadi to keep it simple and guidance. Saya buat sendiri booklet instead of beli buku khas untuk isi. Yang akhirnya buku khas itu akan turnout jadi buku scribblings. Uh.

[Gambar booklet]

Untuk Haris dan Hana, gunakan seperti yang di atas.

Untuk Aqeel lebih simple, sebab saya tahu jika Abang dan kakaknya dapat, dia pun nak sama.

Take out 2

Saya pun perlu kena model macam ni juga! Perlu ada journal cantik-cantik tulis pun cantik!

Saya sekarang memang ada buku khas untuk saya take note apa yang nak diajar etc. Cumanya perlu ubah, tulis tarikh masa, beri lesson apa etc juga.

Take out 3

What’s interesting from the Montessori Guide article adalah Social Expectations.

Most Montessori schools bukan public school. Apatah lagi di Malaysia, nada.

Jadi saya fikir it is also good to keep updated about National Curriculum juga dan jadikan sebagai guide untuk at least tak ketinggalan. Yes, we do still learning on our pace, our style, tapi ada juga benchmark untuk at least if anything happens, they have to go to public school etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.