Surah al-Masad

Mom listens to this:

Mom reads:
NAK’s transcript on the Surah.

When talked about flame/fire, Haris tanya kenapa api padam bila ditiup? Sebab biasa kalau lilin menyala, contohnya, scented candle / birthday candle, dia akan blow untuk padamkan. And so, mom had to find experiment untuk fahamkan dia. Hehe.

First we need to know, what is fire?

And then, discuss about fire safety. Fire safety booklet at Teaching Mama.

Experiments Fun:
Flying Tea Bag Ghosts 
What puts out fire?
What makes fire?

Ordinal Numbers

20150217150604

Introduce Haris pada Ordinal Numbers. Had to use what interests him to gain his interest. Lol. Jadi minta dia susun superheroes-superherosnya pada ranking yang dia rasa siapa paling kuat hingga lemah.

*Bring me the third ball and bring me three balls*

Update: 2 Mar 2015
After three days (reviewing), he still can’t grasp the difference between ordinal and cardinal. Will try again somewhere in the future.

Resource: Math is Fun!
Singapore Math
Math Mammoth

Fire Safety

 

DAY 1

What is Fire and What Makes Fire?

Need:

3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

 

What is fire?

Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahayahabaasap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

 

Related Video:

Upin Api Episod Api

What Makes Fire Burn

What is Fire?

 

3 things makes fire:

  1. Haba
  2. Udara
  3. Minyak

 

Demo Haba:

Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

 

Demo: Udara

Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

 

Demo: Minyak

Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‘minyak’ habis, api juga akan padam.

 

Art:

 

We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;

 

Haris first stop motion!

Haris 5 Tahun 2 Bulan
Hana 21 Bulan

Art

20141010102046

20141010102136

Inspired by: Let’s Explore Art Materials by PinkStripeySocks

Haris was not very thrilled doing it. You know how he actually doesn’t like doing art. Dalam banyak-banyak jenis bahan ditulis, dia paling suka paper towel. Hanya sebab lepas tu, I told him to try and drop some water on it. The water spread!

Hana minat dalam apa sahaja. Especially scribbles so made one for her as well. I just love seeing her concentration look. 😀

20141010105504

20141010120346

And then he asked to do the water paper alone.

Details can be read here: Paper Towel Art by Happy Hooligans

Science & Technology

20141010112757

Sambil menunggu nak pergi Solat Jumaat, I suggest we make stop motion video! Read it awhile back at TinkerLab. Brilliant idea! Haris loves watching Lego Stop Motion Video on Youtube. I showed him how to do it first and did it together.

Dan ini yang dia buat sendiri tanpa apa-apa pertolongan. 😀

Read the details and steps here: Easy Stop Motion Animation for Beginners by TinkerLab

Making Lego Marble Maze

Nampak idea ni di Pinterest sebelum, dan tunjuk pada Haris dulu the idea. Lepas tu, he makes his own maze, altered here and there. 😀 Yang best sebab dia fikir di mana dia nak guli tu lalu dan adjust lego-lego tu ikut kemahuan dia.

20141012121302

Family Outing

20141011144621

Star Wars Reads @ Kinokuniya, KLCC.

Quick update!

Haris 5 year 2 months.
Hafal al-Fatihah 3 Qul. Dah kenal huruf hijaiyah dan satu baris atas, bawah, dan hadapan. Tgh mengenal dua baris.

Hana 20months.
Picks things up fast. Know certain words and developing fast, mashaAllah! Also, aktif mengacau whenever me and Haris doing something. ^^;;

Telling Time 1

Haris: 5 Years

Haris dah boleh baca jam by hour dan half an hour. Masih belum tahu minit dan saat.  Pukul 3. Pukul 3.30. But I never really properly introduced him about time. So, we discussed about seconds this morning. Macamana jarum saat tu pusing, cukupkan satu pusingan sebanyak 60 kali dan jarum panjang akan bergerak and told him that was minute and when the minute cukupkan satu pusingan pula, jadi jam.

Penguin from Making Learning.

Source:

Activity:
Put students in pairs. Use the timer. One student counts how many times their partner can clap in ten seconds. Then reverse the roles and do it again.
Jog in place for one minute. Is a minute longer or shorter than a second? The minute hand goes around one time each minute.
Now show your students that you are setting a timer for one hour. That means that the minute hand will go around sixty times. Ask them to predict what they will be doing when the timer goes off. Write down some predictions.

Haris

Haris doesn’t like coloring. He likes to do it together. Once leave him alone, dia pun tinggalkan juga, tak siapkan. :/
Enjoys cutting and pasting.
Only do 1 type of things thing once.
Loves LEGO very much.
Hates reading especially long and full of sentences
.

Learning Arabic Alphabet

This week, am going to focus on him recognising Hijaiyah letters. One of the activities is Bingo game taken from YemenLinks. Movable Arabic Letters untuk draw for Bingo dari Noorjanan.

I’ve been reading her blog for this past week, and MashaAllah so many advices and tips from her. I feel enlighten reading her posts and makes me motivated more. Her blog is inactive now, and I’m going to miss her writings when I’m done with reading all of her posts. Lol.

2014519134741
That Haris there, frustrated look, sebab asyik kalah. Hee.

It’s fun, sebab round pertama main tak ada apa-apa reward. Haris won. Kedua, me won and set the rule siapa menang dapat makan Oreo. Lol. The look on his face! Tak puas hati. Haaa. Asyik mengerling dekat bekas Oreo. Ketiga, Haris menang and he said,

“Neeq menang berapa kali tadi?”
“Err, dua.”
“So Haris dapat makan dualah!”

Lol.

Exploring lines

Inspired by: Bambini Travel

IMG_20140516_121315

Minta Haris lekapkan tape kat kertas dan tinggalkan ruang sedikit dan tape lagi.

I told him to just color dan tengok efeknya nanti. Tapi dia insisted untuk warna ikut line dan tak kaler atas tape. Tak mencapai objektif. Lol.

Untuk Hana pun dibuat juga. Sbb selalunya kalau buat apa-apa ada Hana selalu kacau. Huhu. So kena includekan juga. Tp kejap jerlah. Hana agak not well sebab selsema. Sebab Hana masih masukkan apa-apa dalam mulut jadi buat kaler guna food coloring dan susu cair.

Tapi Hana lately taknak sensory play. Hari tu buat homemade playdoh bukan main geli. Sblm ni dia yang beriya. Cam abangnya juga. Arhhhhh.