• Language

    Letter Sounds

    Bunyi dalam bahasa walaupun English ada beberapa bunyi yang tak sama, sebab slang. Yang paling ketara, American English dan British English. Masa pergi training di New Zealand hari tu pun, ada beberapa huruf sama tapi bunyi sedikit berbeza. Jadi yang bagusnya kaedah ikut bunyi ni ikut dialect atau bunyi sebutan masa masing-masing. Jadi sebab kita di Malaysia guna British English, maka mencarilah saya untuk cari video yang bunyinya British English, dan jumpa video ni! Video ni dari Jolly Phonics, yang mana saya guna juga untuk bantu ajar anak-anak membaca.

  • Language

    Sounding Letters

    Sebelum ni masa Haris, Haris bunyikan sama macam video-video ajar bunyi di Youtube. Buh, Tuh, Kuh. (Lagi lagi kalau video yang dari India tu.) Jadi bila dia membaca dia akan baca macam ni, Bat-uh. Cat-uh.

    Cemanalah nak selesaikan ni? Cari-cari, jumpa buku Teach Your Child To Read in 100 Easy Lessons. (Buku ni bagus juga untuk ajar baca, guna ni masa ajar Haris membaca. Nak beli boleh beli di Kinokuniya atau Opentrolley) Buku tu klasifikasikan cara bunyi huruf kepada dua cara bunyikan, voiced dan whispered. 

    Contoh huruf-huruf yang voiced m, a, e, r, b, d.

    Contoh huruf-huruf yang whispered s,t, c, h.

    Macamana nak bunyikan dengan betul?

    Buku ni sarankan kita cuba sendiri sebutkan perkatan yang dibelakangnya huruf yang kita nak cuba. Contoh macamana nak bunyikan nnn. Sebutkan perkataan fan secara sangat perlahan (bunyikan satu saat di setiap huruf). Cara kita sebut nnn masa kita bunyikan tu adalah bunyi yang sepatutnya. Bukan ‘nnnuh’ atau ‘nnnih’. Faham kan?

    Now, untuk bunyi t. Cuba bunyikan fat secara perlahan dan kuat. fff-aaaa-tt. Perasan tak ffff kita boleh bunyikan lama, aaaaa pun, tapi ttt tak boleh tarik panjang. Cuba tarik panjang bunyi ttttt sampai 2-3 saat. Tak boleh kan? Panjang mana kita bunyikan fffffffff, aaaaaaaaa, sampai je t, mesti t. Bunyi tu terus mati.

    Jadi buku ni ajar, cara senang untuk tahu bunyi sesuatu huruf tu ialah sebut satu perkataan yang berakhir dengan huruf yang kita nak tu. Contoh nak tahu macamana bunyi t, cuba sebut slow fat, macam tu lah bunyi t, kalau nak tahu bunyi cuba sebut slow cab, dapat bunyi ‘b’.

    Macamana nak tahu whispered sound? Bunyi tu “whispered if your voice is not turned when you say the sound.” Letak tangan di tekak dan cuba sebut dengan suara berbisik sebut ‘fuss’, kita tak rasa tekak kita bergegar. Cuba sebut fuss dalam suara biasa, fff tak gegar, uuuuu gegar dan t tak gegar. Cuba sebut perkataan fun pula. Ffff tak gegar, uuu dan nnnn gegar. Cuba sebut perkataan run. Semua huruf, rrrr uuuuu nnnn gegar.

  • Language,  Montessori

    Sounds Game References

    Maitri Learning 
    Montessori Primary Guide 
    Planting Peas 
    Montessori Training 
    Wild Flower Ramblings 
    Pinay Homeschooler
    MidWest Montessori 
    The Learning Ark 
    The Prepared Environment 
    Montessori on Mars 
    Montessori Work Jobs 
    With Love Teach 

  • Language,  Montessori

    I Spy / Sounds Game

    Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan.

    Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng.

    Bunyi fonetik:

    LetterSoundsLetterSounds
    aatbsob
    ccandmud
    eeggffun
    gmughhat
    iitjjump
    lpillmam
    nanoon
    plaprraw
    smosstat
    uupvever
    wwetxfox
    yyeszzoo
    aiaimeesee
    iepieoaboat
    uebluearcar
    erherororbit
    oobookouout
    oyboyshpush
    chmuchthmoth
    ququizngring

    Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ disebut ‘puh’ seperti lap dan bukan ‘pea’.

    Biasanya aktiviti ni dibuat dalam masa 1-2 tahun. Disarankan 1 kali sehari. Boleh dibuat masa tengah rehat-rehat sama-sama, masa menunggu. Ada 6 peringkat semuanya dan setiap peringkat boleh main selama beberapa bulan sebelum ke peringkat seterusnya.

     

    Peringkat Pertama (Umur 2.5 – 3 tahun): 

    Pegang 1 barang (yang anak dah biasa lihat contoh pen). Tengok objek dan cakap “I spy with my little eye something that begins with ‘p’.” (ingat sebutan fonetik p as in ‘tap‘ bukan ‘pea‘.) Tunggu dan dengar jawapan dan jika betul cepat-cepat ulang dan iktiraf “Pen begins with ‘p’.” Kemudian ulang dengan objek lain di persekitaran. Ingat hanya 1 objek satu masa yang mana anak-anak takkan buat salah.

    Peringkat Kedua (Umur 2.5 – 3 tahun):

    Sama seperti peringkat pertama tetapi kali ni guna 2 objek pada satu masa yang anak-anak dah biasa (familiar with) tapi bunyi awalan berbeza. Tujuannya adalah untuk anak-anak bezakan bunyi awalan yang berbeza. Contoh car and motorbike, cup and mug. Tengok kedua-dua objek dan I Spy satu sahaja. “I spy with my little eye something that begins with ‘m’.

    Sekarang anak-anak perlu buat pilihan. Kita boleh lihat sejauh mana dia boleh bezakan bunyi. Teruskan dan tukar-tukar objek (tapi hanya 2 objek dalam satu masa). Bila anak dah kuasai 2 objek, tingkatkan, guna 3 objek pada satu masa, kemudian 4 objek, kemudian 5 objek, kemudian objek-objek yang bunyi awalannya seakan sama contoh ring, watch, van.

    Peringkat Ketiga (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk anak-anak sedar banyak objek yang mula dengan bunyi yang sama. Sama seperti peringkat kedua, tapi kali ni luaskan skop kepada objek-objek yang ada dalam bahagian kecil persekitaran, yang ada objek-objek yang mula dengan bunyi yang sama (boleh juga guna gambar jika tak ada). Contoh, “I spy something over there by the window that begin with ‘b’“. Mungkin untuk pertama kali mereka akan sebut satu objek je, jadi kita tawarkan diri sebut lagi objek lain di situ yang mula dengan bunyi sama contoh ‘basket’ ‘botol’ ‘buku’ ‘ball’. (Ya, kami I spy kedua-dua bahasa sebab guna kedua-dua bahasa di rumah). Seterusnya pilih bunyi lain di kawasan yang sama. Seterusnya, boleh pilih kawasan lain dan ulang proses. Kemudian, ruang yang lebih besar kemudian keseluruhan. Bila dah mahir peringkat ni boleh mula dengan tulisan (sandpaper letters). To make it more fun, boleh bergilir pilih bunyi untuk I spy.

    Peringkat Keempat (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk develop kesedaran bunyi-bunyi selain bunyi awalan dan skill ni penting bila mula tulis dan baca.

    Sama seperti peringkat 3, tapi sebutkan bunyi awalan dan bunyi akhir yang kita nak. “I spy with my little eye something that begins with () and ends with ()“. Acknowledge jawapan betul dengan ulang perkataan dan bunyi “___ begins with ___ and ends with ____

    Boleh guna objek-objek yang dah guna pada peringkat-peringkat sebelum ni atau area (peringkat 3). Cari objek yang bunyi awalan sama tapi berbeza bunyi belakang. Contoh ball, bag, bracelet, atau pen peg puppet.

    I Spy something on the table o(or part of the room) that begins with ‘b’ and end with ‘g’” Mula-mula mungkin ambil masa untuk dengar bunyi akhir. Kalau mereka sebut ball kita respon dengan positif “Ya, ball mula dengan b tapi mama minta mula dengan b dan akhir dengan g. Cuba dengar, ball. Sebut pelan-pelan dan bantu dia dengar bunyi objek-objek lain hingga jumpa bag.

  • 2y,  Aqeel,  Language,  Montessori

    Classified Pictures / Classified Cards

    Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write).

    Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar jalan, taman, pasaraya dll).

    Untuk Hana boleh guna gambar-gambar yang Hana minat sekarang, contoh kenderaan, haiwan liar atau bunga-bunga. Yang ni boleh search dan download 3 part cards wild animals contohnya atau apa-apa topik semasa yang anak minat. Banyak ada. Website yang saya suka adalah The Helpful Garden.

    Mula-mula print dan laminate dan cuba present. Sekali Aqeel datang nampak gambar yang dia familiar dan keliling rumah tunjuk-tunjuk. Oh, might as well buat matching activity.

    Bahan:

    • Sediakan beberapa set kad. Setiap set ada 10-20 kad. Setiap satunya ada gambar dan belakang kad ada simbol “bulat segiempat segitiga” sebagai label kad dalam kategori masing-masing.

    • Satu kad adalah gambar penuh satu-satu pemandangan (bilik mandi), kategori (cth: haiwan liar), situasi (majlis perkahwinan) atau objek (contoh dapur, bilik tidur, bilik mandi, kenderaan) disusun atas sekali dan kad yang lain-lain adalah gambar objek-objek yang terdapat dalam pemandangan tu.
    • Scene ni dipilih adalah scene yang anak biasa tengok atau lalui atau minat. Objek-objek pula adalah objek yang common.
    • Boleh ambil gambar sendiri, gambar dari majalah-majalah, flyer, iklan dan lukisan sendiri yang berwarna.
    • Contoh untuk pakaian, ambil gambar wardrobe.

     

    Presentation: (Untuk pertama kali)

    Mula dengan gambar keseluruhan scene, tunjuk setiap kad dan bincang setiap satu kad. Pastikan guna nama yang betul. Kalau ada gambar yang anak tak kenal, namakan dan take note. Bila dah tengok semua, beritahu “Semua ni boleh dijumpai di dapur atau “Semua ni adalah haiwan liar.”

    Pada hari lain, buat 3 period lessons untuk objek-objek yang anak-anak tak tahu nama.

    Scope of Sequence

       
    Period 1Exercise 1Buat set lain seperti presentation ikut minat/pengalaman anak-anak
    Exercise 2Anak tengok kad-kad tu secara independent
    Period 2Exercise 3Campurkan kad dari 2-3 set dan hamparkan. Lepas tu minta sort ikut scene/kategori masing-masing. Dah siap minta terbalikkan dan cek simbol betul atau tidak (self check)
    Exercise 4Hari lain bila anak buat exercise 3 tanya "Nampak tak apa-apa yang boleh jumpa di dapur?" "Ya, apa tu?" Jadi mereka diberi peluang untuk sebut nama-nama objek. Teruskan untuk semua kad.

     

    Untuk sesiapa yang nak buat classified cards sendiri boleh download template yang saya dah buat. Tukar gambar sahaja. Fail dalam bentuk power point.

    Template Classified Cards

     

    Rujukan lain:
    Montessori Pre-Reading Activities & Cards di Our Montessori Home
    Montessori Toddler Classification Cards di The Kavanaugh Report
    Reading Classification di Info Montessori

  • Language,  Montessori

    The Sound Game / I-Spy

    Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5)
    Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3)
    Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) (Umur 3-3.5) : Sandpaper Letters
    Level 4: Bunyi Awalan dan bunyi akhiran dimainkan di Level 2/3 sebagaimana sesuai (Umur 3.5- 4.5)
    Level 5: Semua bunyi dalam perkataan dimainkan ikut Level 4 dengan mana-mana objek atau mana-mana perkataan. Objek tak perlu di ‘spied’ (Age 3.5-4.5) : Moveable Alphabet
    Level 6: Pilih satu bunyi dan fikir sebanyak perkataan yang boleh yang mempunyai bunyi tu pada awal, akhir atau tengah perkataan (4.5-6)

    Game ini adalah untuk Pastikan bunyi dengan BETUL! (Contoh d as in tub, bukan DUH. Sebab sekarang Hana bila baca S-a-d, bunyi Sad-uh)

  • Language

    Visual Perception

    Visual Perception post at howwemontessori.

    Visual perception is made up of some of the following skills, which are addressed in some of these activities.

    • Spatial Relationships – Understanding the relationships of object within their environments. The ability to identify the position of two or more visual stimuli in relation to oneself and/or in relation to each other. (Mrs Pratt’s Classroom, Playfully Learning, MeddyBemps)
    • Figure Ground – The ability to locate something in a busy background. The ability to screen out  irrelevant visual material when presented with a lot of visual information at one time. (Boleh download printables matching cards untuk figure ground di The Helpful Garden)
    • Visual Memory – The ability to recall visual traits of a form or object. The ability to remember what is seen for immediate recall. It involves forming a mental image or picture or the characteristics of any given image once the stimulus has been removed.
    • Visual Closure – The ability to know what a form or object what part of the picture is missing. The ability to recognise any given visual stimulus from an incomplete presentation.
      Visual Discrimination – The ability to determine differences or similarities in objects based on size, colour and shape.

    Tools to Grow:Resources for Occupational Therapists has printables for Visual Perceptions and many others. Categories including:
    Visual Motor Skills 
    Attention Worksheets 
    Visual Perceptual Skills 
    Visual Perception 
    What did Photographer See 
    Amazing Arrows 

  • 3y,  Hana,  Language

    Story Sequence Cards

    Dalam Montessori Scope and Sequence yang saya rujuk di Montessori Compass, aktiviti Story Sequence ni di bawah Language Arts di bawah kategori Concept Development. Tujuannya adalah untuk bantu bina kemahiran berfikir untuk pemahaman membaca. Banyak lagi kelebihannya sebenarnya, bina pemikiran logik, tambah vocabulary (masa Hana dah mula cerita semula bila dia struggle cari perkataan yang sesuai, saya beritahu dan dia cerita semula) dan menggalakkan percakapan dari storytelling dan penghuraian (elaboration) dan juga boleh jadi topik perbualan! Ia juga secara tak langsung bantu membaca dari kiri ke kanan (sebab kita susun kad dari kiri ke kanan, ikut progress first, next, last) dan secara tak langsung faham setiapnya ada permulaan, tengah, dan pengakhiran. Ia juga membina kebolehan untuk memerhati, ingat semula dan susunatur sesuatu perkara dan ini adalah merupakan kemahiran hidup yang penting. Ha, dari aktiviti simple ni banyak kelebihan dia.

    Banyak yang saya baca, aktiviti ini jika dalam kelas Montessori ia akan mula dengan aktiviti harian kanak-kanak. Guide akan tanya kanak-kanak mula-mula buat apa (susun kasut, letak bag, circle time dll). Ini langkah awal sequencing! Di rumah pun boleh begitu juga! Secara informal bercakap-cakap, mula-mula Hana bangun, Hana gosok gigi, mandi kemudian Hana buat apa? Dengar dia cerita, bincang-bincang. Secara tak sedar kita dah buat. Jadi seterusnya, boleh ambil gambar kegiatan anak-anak seharian, dan boleh letak di shelf kemudian minta susun.

    Kami guna printables dari Montessori EtCie. BANYAK ada dan 3-cerita kad.

    Jadi untuk aktiviti ini perlu satu set kad yang kita akan susun untuk membentuk satu cerita. Letak secara random dalam bekas dan masa mula-mula persembahkan aktiviti ni, kita nampak macam tengah fikir tentang setiap kad tu dan mana nak letak setiap kad tu. Bila dah buat keputusan yang mana mula, tengah dan akhir, kita akan cerita cerita itu ikut susunan, mula-mula, kemudian, akhirnya (begin/first, next, last). Kita campur balik kad-kad tu dan minta anak-anak susun dan mereka sendiri cerita. Langkah seterusnya untuk lebih maju dalam aktiviti, tingkatkan kesukaran dengan campur kad dari dua cerita berbeza. Dan boleh bermula dari 3 kad cerita kepada 4 kad cerita kemudian 6 kad cerita.

    Untuk lebih jelas boleh lihat di Montessori Album & Carrots are Orange  cara untuk sampaikan.

    Contoh sequence yang boleh guna untuk aktiviti:

    • Kegiatan harian
    • Susunan sesuatu aktiviti contoh cara pakai tali pinggang
    • Cerita dari buku-buku cerita kegemaran anak-anak
    • Cerita dari kisah-kisah al-Quran (contoh disini yang guna kisah dari Bible) *note to self utk buat sequence card kisah al-Quran
    • Dari lagu-lagu nursery
    • Kitaran hidup tumbuhan atau haiwan

    Lain-lain aktiviti untuk pre-reading di Montessori Nature.

     

    Printables
    Story Sequence dari Montessori for Everyone
    Sequencing Ideas and Worksheet by Learning Resources.
    Banyak link untuk sumber-sumber kad di Talibiddeen Jr