Letter Sounds

Bunyi dalam bahasa walaupun English ada beberapa bunyi yang tak sama, sebab slang. Yang paling ketara, American English dan British English. Masa pergi training di New Zealand hari tu pun, ada beberapa huruf sama tapi bunyi sedikit berbeza. Jadi yang bagusnya kaedah ikut bunyi ni […]

Read more

Sounding Letters

Sebelum ni masa Haris, Haris bunyikan sama macam video-video ajar bunyi di Youtube. Buh, Tuh, Kuh. (Lagi lagi kalau video yang dari India tu.) Jadi bila dia membaca dia akan baca macam ni, Bat-uh. Cat-uh. Cemanalah nak selesaikan ni? Cari-cari, jumpa buku Teach Your Child […]

Read more

Sounds Game References

Maitri Learning  Montessori Primary Guide  Planting Peas  Montessori Training  Wild Flower Ramblings  Pinay Homeschooler MidWest Montessori  The Learning Ark  The Prepared Environment  Montessori on Mars  Montessori Work Jobs  With Love Teach 

Read more

I Spy / Sound Games

Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan. Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng. Bunyi fonetik: Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ […]

Read more

Classified Pictures / Classified Cards

Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write). Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar […]

Read more

The Sound Game / I-Spy

Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5) Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3) Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) […]

Read more

Visual Perception

Visual Perception post at howwemontessori. Visual perception is made up of some of the following skills, which are addressed in some of these activities. Spatial Relationships – Understanding the relationships of object within their environments. The ability to identify the position of two or more […]

Read more

Story Sequence Cards

Dalam Montessori Scope and Sequence yang saya rujuk di Montessori Compass, aktiviti Story Sequence ni di bawah Language Arts di bawah kategori Concept Development. Tujuannya adalah untuk bantu bina kemahiran berfikir untuk pemahaman membaca. Banyak lagi kelebihannya sebenarnya, bina pemikiran logik, tambah vocabulary (masa Hana dah […]

Read more