• Books,  Montessori,  Montessori Notes

    Buku Montessori yang boleh di baca

    Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend.

    Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni:

    How To Raise An Amazing Child the Montessori Way by Tim Seldin
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges) MPH (RM75.50), Kinokuniya (RM75.50), Bookurve (RM70), Bookdepository (RM72.52)

    Montessori Play and Learn by Lesley Britton (macam unavailable for purchase je, tak jumpa yang jual online)

    Untuk presentations lesson-lesson montessori

    Basic Montessori by David Gettman
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM85.34), Bookurve (RM68), Bookdepository (RM56.05)

    Teaching Montessori in the Home: The Pre-School Years by Elizabeth G Hainstock
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM67.88), Bookurve (RM55), Bookdepository (RM41.15)

    Buku yang ditulis oleh Maria Montessori, untuk mendalami kaedah beliau:

    The Secret of Childhood by Maria Montessori

    Buku ni explain poin-poin penting penemuan beliau masa observe kanak-kanak. Tak tebal dan boleh cuba baca yang ni untuk biasakan dengan cara penulisan beliau.
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM34.76), Bookurve (RM38), Bookdepository (RM26.80), Opentrolley (must buy RM150 worth) (RM30.61)

    The Absorbent Mind by Maria Montessori (buku terakhir)
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM100.43), Bookdepository (RM68.01)

    Untuk ajar membaca kaedah Montessori, boleh baca buku ni:

    Montessori Read & Write by Lynn Lawrence
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Bookdepository (RM83.88)

    Alternatively boleh cuba cek local library buku-buku ni especially Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Kuala Lumpur.

    *may contain affiliate link

  • Materials,  Montessori,  Sensorial

    Sensorial Period 2 Materials

    Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

    MaterialsRM
    (Professional)
    NoteRM
    (Alternatives)
    Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
    Pink TowerDah ada mini
    Brown StairMissing one stair42.90
    Red RodsDah ada mini48.00
    Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
    DIY Color Box 2
    DIY Color Box 3
    Geometry CabinetDIY
    Binomial CubeDah ada
    Geometry Solids103Dah ada mini25.00
    Touch BoardsDIYDIY
    Touch TabletsDIY
    BlindfoldDIY
    FabricsDah ada
    Stereognostic BagDah ada
    Baric TabletsDIY
    Tasting BottlesDIY
    Sound BoxesDIY
  • Montessori Notes

    Normalisation

    Pernah tak tengok video sekolah montessori, atau seharian aktiviti kanak-kanak dalam kelas montessori (authentic ones)? Mula sampai, shake hands directress, sangkut beg, coat, masuk kelas shake hands dan tegur kawan, pilih aktiviti di shelf, atau ngelap2, circle time, snack time, prepare, makan, basuh tangan, basuh pinggan, ada yang pilih baca buku, ada yang duk luar buat aktiviti diluar tanpa disuruh, mereka buat sendiri je? And I initially thought that’s normalisation, and there’s no way ‘we’ (our family) could ever achieve that. We didn’t do 3 hour work cycle, our house not fully prepared, I myself not prepared 😅 dan segala macam kriteria montessori. Tapi jangan salah faham dengan terms normalisation yang eh Montessori ni, anak kita yang bising, huru hara main je keje, tak fokus, suka sepah ni tak normallah? Normalisation dalam konteks montessori bermaksud “becoming a contributing member of the society”. Aloh, komplikated bunyi but we need that, don’t we? Look at the state of our teenagers and youngsters now? Anyway, someone asked me about normalisation the other day, and got me thinking again, and I did my research again. I reread Absorbent Mind on this chapter, read articles and discussions dan dapatlah pencerahan…. yang normalisation ni bukan bermaksud seperti yang dalam video-video kita tengok tu. Normalisation yang dimaksudkan tu adalah keadaan di mana kanak-kanak tu bila dia terlalu fokus dan terlalu concentrate terhadap sesuatu tu dan bila dia dah siap dan puas hati dengan kerja yang dia buat tu, dia akan rasa puas, content, refresh! That, that moment! Montessori discover moment ni bila dia observe sejumlah pelajar (rasanya yang mula-mula dia incharge, I have to go back and read this story) yang dari bermacam jenis background dan bermacam jenis perangai. You know, kids, some louds, some quiet, some lompat-lompat, some suka jatuhkan barang2. Tapi bila Montessori sesuaikan persekitaran mengikut keperluan kanak-kanak ni, she discovers this amazing view yang mana semua kanak-kanak yang tadi in deep concentration with work they’re doing. Bayangkan keadaan tu yang mana suasana lebih tenang dan Montessori anggap that’s who children really are.

    Sebab tu dia namakan that moment tu yang mana kanak-kanak buat apa-apa yang dipilihnya with deep concentration and when done mereka content dan refresh, normalisation. Therefore, they will be in and out of normalisation. Dan bila continously macam ni they’ll develop self discipline and peace. Jadi legalah sikit yang normalisation ni achievable at home.

  • Montessori,  Sensorial

    Color Box

    Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3.

    Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3.

    Untuk Color Box 1, guna yang dari Color Box 2, sebab kenalkan secara berperingkat. Tak display ketiga-tiga sekali sebab jimat ruang. Ikut pengalaman Hana dan Aqeel, Box 1 go through cepat sangat.

    Untuk Box 3 boleh download di sini.

  • Montessori,  Sensorial

    Cylinder Block Language

     

    Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza 3 dimensi, thus smallest to largest. Blok 3, small to large tapi ketinggian berkurang dari tall to short. Blok 4, ketinggian short to tall, diameter sama. Pertama kali present satu per satu dahulu. Dah present semua, barulah mana-mana dua blok—> mana-mana tiga blok —> keempat-empat blok. Language untuk ni mula selepas language untuk pink tower, brown stair, red rods diberi). Since this is for visual discrimination, jangan gerakkan cylinder ke dalam lubang-lubang untuk cari match. Match visually. Guna jari masukkan ke dalam lubang, pusing rasa kedalaman dan diameter dan lakukan yang sama untuk cylinder. Ada video di youtube yang tunjukkan ni. Honestly I had presented wrongly before and too early. Nak baiki sekarang memang susahlah. Sebab tu bila baca-baca, sorokkan ni dulu dan tunggu waktu sesuai. Keluarkan balik dan cuba semula masih lagi mencabar. 😅 i think one of the challenges to do montessori lessons at home is to get their attention to our presentation. 😅😅Terpaksa tulis di belakang blok sequence dan language untuk ni sebab belum hadam. 😅

  • Home Learning

    Aqeel Moving on to Period 2. Period 1 Reflections.

    Untuk Period 1 banyak fokus pada Practical Life. Tapi Aqeel dah tunjuk interest dalam Math. Dia dah mula mengira pun. Dah boleh tahu kalau ada empat biji, boleh terus cakap ada empat. Kalau keluar, nampak burung mesti beritahu “Jap, nak kira.” dan mula mengira. Jadi had to move Math dari Period 4 ke Period 2.

    Kalau ikutkan banyak sebenarnya yang belum accomplish dalam Period 1. Aqeel cam tak berapa minat practical life such as pouring dan transferring di shelf. Jadi kena banyak incorporate dalam aktiviti harian contoh memasak macam tu.

    [Selama ni dalam draft tak sempat nak habis karang. Dipublish juga untuk rujukan.]

  • Language,  Montessori

    Reading Folders

    Aim
    To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153)

    Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan (cover) tulis spelling sandpaper letter phonograms. (13 bunyi phonograms dan their alternative spellings):

    Bunyi : Spelling

    e: e, ea
    f: f, ph
    j: j, gi, ge
    oy: oy, oi
    ai: ai, ei, ay, a-e
    er: er, ir, ur
    ee: ee, ea, e-e, ie, y
    s: s, ce, ci
    ou: ou, ow
    ie: ie, i-e, igh, y
    oa: oa, ow, o-e, oe
    or: or, aw, au, ough
    ue: ue, u-e, oo, ew