• Montessori,  Sensorial

    Color Box

    Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3.

    Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3.

    Untuk Color Box 1, guna yang dari Color Box 2, sebab kenalkan secara berperingkat. Tak display ketiga-tiga sekali sebab jimat ruang. Ikut pengalaman Hana dan Aqeel, Box 1 go through cepat sangat.

    Untuk Box 3 boleh download di sini.

  • Montessori,  Sensorial

    Cylinder Block Language

     

    Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza 3 dimensi, thus smallest to largest. Blok 3, small to large tapi ketinggian berkurang dari tall to short. Blok 4, ketinggian short to tall, diameter sama. Pertama kali present satu per satu dahulu. Dah present semua, barulah mana-mana dua blok—> mana-mana tiga blok —> keempat-empat blok. Language untuk ni mula selepas language untuk pink tower, brown stair, red rods diberi). Since this is for visual discrimination, jangan gerakkan cylinder ke dalam lubang-lubang untuk cari match. Match visually. Guna jari masukkan ke dalam lubang, pusing rasa kedalaman dan diameter dan lakukan yang sama untuk cylinder. Ada video di youtube yang tunjukkan ni. Honestly I had presented wrongly before and too early. Nak baiki sekarang memang susahlah. Sebab tu bila baca-baca, sorokkan ni dulu dan tunggu waktu sesuai. Keluarkan balik dan cuba semula masih lagi mencabar. 😅 i think one of the challenges to do montessori lessons at home is to get their attention to our presentation. 😅😅Terpaksa tulis di belakang blok sequence dan language untuk ni sebab belum hadam. 😅

  • Elementary,  Great Lessons

    1st Great Lesson Resources

    Miss Barbara 
    Montessori Teacher’s Collective
    School en Casa
    Experiments

    Carrots are Orange , Montessori Elementary
    What did We do All day
    Montessori Teachers Collective
    The Joys of Montessori Homeschooling
    Discovery Moments
    Eavice Pinayhomeschooler
    Montessori Trails
    Educational Journal
    3 Little Rascals
    Ilm Foundation

  • 3y,  Aqeel

    Aqeel Moving on to Period 2. Period 1 Reflections.

    Untuk Period 1 banyak fokus pada Practical Life. Tapi Aqeel dah tunjuk interest dalam Math. Dia dah mula mengira pun. Dah boleh tahu kalau ada empat biji, boleh terus cakap ada empat. Kalau keluar, nampak burung mesti beritahu “Jap, nak kira.” dan mula mengira. Jadi had to move Math dari Period 4 ke Period 2.

    Kalau ikutkan banyak sebenarnya yang belum accomplish dalam Period 1. Aqeel cam tak berapa minat practical life such as pouring dan transferring di shelf. Jadi kena banyak incorporate dalam aktiviti harian contoh memasak macam tu.

    [Selama ni dalam draft tak sempat nak habis karang. Dipublish juga untuk rujukan.]

  • Language,  Montessori

    Reading Folders

    Aim
    To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153)

    Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan (cover) tulis spelling sandpaper letter phonograms. (13 bunyi phonograms dan their alternative spellings):

    Bunyi : Spelling

    e: e, ea
    f: f, ph
    j: j, gi, ge
    oy: oy, oi
    ai: ai, ei, ay, a-e
    er: er, ir, ur
    ee: ee, ea, e-e, ie, y
    s: s, ce, ci
    ou: ou, ow
    ie: ie, i-e, igh, y
    oa: oa, ow, o-e, oe
    or: or, aw, au, ough
    ue: ue, u-e, oo, ew

  • Mathematics,  Resources

    Money

    Goals

    PK: Understands units money & recognise related symbols (RM, cents)
    K-2: Understands RM1=10x10sen etc
    K-2: Using concrete materials is able to count in units of money (eg counts 3 quarters as 75 cents).
    K-3: Uses language associated with money to describe amounts and make comparisons (eg costly, affordable, expensive, inexpensive).
    K-3: Makes comparison regarding amounts of money (eg this item costs $1.25 more than that item).
    K-3: Estimates the cost of an item. Uses sources to determine actual cost. Compares estimate to actual value using comparison words (equal, less/greater than).
    1-3: Applies knowledge of equivalancies to create a conversion table for units of money.
    1-3: Applies knowledge of equivalancies and multiplication and division to convert between units of money (eg dimes to dollar, dollars to quarters).
    1-3: Rounds to the nearest whole dollar.
    1-3: Rounds to the nearest quarter.
    1-3: Rounds to the nearest dime.
    1-3: Rounds to the nearest nickel.
    1-3: Is able to complete mathematical operations with money.
    1-3: Is able to make change with money.
    1-6: Solve story problems involving various units of currency (dollar, quarter, dimes, nickels and pennies). Uses dollar and cents symbol appropriately.
    2-6: Applies knowledge of units of money in practical ways (eg calculates cost of grocery list, wish list)
    5-6: Convert currencies

    Resources

    Teach the Names of Coins & Money di The Measured Mom
    7 Ways to Teach Kids Money di Living Well Spending Less
    Earning, Spending 
    Money Management 
    Differentiating Math 
    Learning Money through Word Problems                                                                                                      Fun Ideas for Creating a Money Unit Study 
    25 Fun Money Activities for Kids 
    Fun Money Games Teach Kids 
    Teach Kids Budget Money 
    Clean Pennies with Vinegar 

  • Mathematics,  Montessori

    Golden Beads Dynamic Addition

    Dynamic Addition = perlu bawa ke unit seterusnya.

    Aktiviti ni Serve hanya untuk pengenalan sahaja untuk faham konsep tambah dan dynamic addition. Tapi sekarang Hana macam boring nak buat, mungkin sebab leceh banyak sangat nak kena buatnya. Tapi aktiviti dengan golden beads ni sangat disarankan untuk buat dengan semua operasi untuk kenalkan anak-anak dengan cara operasi ni sebelum ke langkah seterusnya.

    Dan juga direkemen untuk Change Game (10 unit tukar kepada 1 ten) untuk anak-anak grasp konsep tukar tu. Disebabkan Hana taknak buat, jadi rasanya boleh exercise Change Game tu dengan aktiviti ni. Dengan harapan sedar dengan sendiri. Yang mana masa pertama kenalkan Hana ni (memula reluctant sangat nak buat) oklah, tapi masih blur. Perlu buat beberapa kali sebelum ke operasi subtraction dan dynamic subtraction.

    Tujuan:

    Campur kuantiti yang besar.

    Perlukan:

    1. Golden Beads, kami ada satu je yang real beads untuk thousands. Lain print sendiri buat kotak thousands. Boleh tengok sini macamana. Our version is slightly different.
    2. 1 set Large Numeral Cards
    3. 2 set Small Numeral Cards (rujuk sini kami buat ambil macamana)
    4. 2 Tray dengan bekas kecil untuk letak unit beads.
    5. Obviously rugs. (1 rug untuk susun kad-kad tu semua, 1 rug untuk susun beads, 1 rug ‘work rug’)

    Presentation:

    (Aktiviti ni banyak menyusun jadi kalau buat sorang memang Hana tak suka. Kalau sorang, kita kena join sama, atau ajak yang lain untuk join.)

    1. Ajak dan minta anak-anak ambil dan hamparkan rugs.
    2. Susun Large Numeral Cards di sebelah kanan rug.
    3. Susun 1 set Small Numeral Cards di sebelah kiri Large Numeral Cards.
    4. Susun 1 set lagi Small Numeral Cards di sebelah kiri set pertama Small Numeral Cards.
    5. Beri tray pada anak-anak.
    6. Minta seorang ambil small numeral cards di set pertama contoh (3964).
    7. Kemudian minta pula ambil beads ikut jumlah tu = 3964.
    8. Minta seorang lagi (atau kita sendiri yang ambil lakonkan macam anak-anak) ambil contohnya 1268 di set Small Numeral Cards yang satu lagi dan ambil beads ikut jumlah sama.
    9. Pergi ke ‘work rugs’. Minta anak pertama susun kad di sebelah kiri sambil sebut setiap nilai. Kemudian, letakkan semua beads di sebelah kanan kad.
    10. Ulang dengan anak kedua. (Susun di bawah set tadi.)
    11. “Jom, campurkan semua beads ni.” Beads atas di tarik kebawah untuk dicampurkan ikut urutan unit, tens, hundreds, thousands.
    12. Kira semua unit, bila dah cukup 10, tukar dengan 1 ten bar di ‘bank’ (kami panggil tempat untuk the rest of beads atas shelf). Letak 1 ten bar tu di kumpulan tens.
    13. Ambil Large Numeral Cards untuk kuantiti unit tu.
    14. Ulang proses untuk tens (cukup 10 tukar ke hundreds, hundreds & thousands.)
    15. Letak Large Numeral Cards ni di bawah Small Numeral Cards tadi.

    Boleh baca di Montessori Primary Guide untuk lebih lanjut dan visual.