• 4y,  Language,  Montessori

    Phonetic Object Box

    Aktiviti membaca pertama dalam Montessori.

    Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

    Apa ni?

    Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

    (*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

    Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

    Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

    Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
    Phonetic Object Box di Montessorium
    Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
    Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
    Phonetic Word List di Montessori mom

     

    Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

    Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

    Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

    List
    cup
    lid
    lamp
    pan
    nut
    pen
    lemon
    van
    jug
    drum
    milk
    pasta
    banana
    panda
    dog
    comic
    nutmeg
    melon
    can
    mug
    cap
    hat
    bag
    clipmat
    vitamins
    magnet
    felt
    top
    cat
    mop
    mat
    pumpkin
    lips
    frog
    trumpet
    crab
    sun
    hand
    basket
    box
    clog
    pig
    peg

  • 4y,  Hana,  Language,  Montessori

    Ending Sounds

    Bermula minggu lepas sekali lagi cuba praktis lagi untuk Hana aware dengan ending sounds. Quoting post di Instagram 21/7/2017.

    Hana di stage 4 i spy. Aware dengan ending sounds. Byk kali dh cuba sebelum ni tapi asyik guna ending sound jadi beginning sound. Jumpa tips guna beginning sounds sama dan ending lain. Set sebelum book, ball dan basket. Bila minta “I spy with my little eye something that begins with b and end with k” dia akan sebut “k k k kbook” jadinya. Huhuhu. Lepas tu baru slow2 dia nampak kot. She has tendency untuk sebut, mungkin sebab tu jadi susah. Jadi minta dia tunjuk je. Lepas tu baru ok. Set 2 ni masih guna beginning yang sama ending beza. Dan makin smooth.

    Untuk latihan pengukuhan, kami guna ending sound cards dari Montessori Print Shop. 

    Yang ini lebih kepada Pink Series ending sounds yang semuanya three letters objects tapi sebenarnya perkataan panjang pun boleh. Yang mana beberapa hari lepas tu masa tengah rehat-rehat tu kami main-main animals figurines, lepas tu secara spontan buat I-Spy. Elephant, Giraffe, Starfish, Sheep etc.

    Latihan lain kami buat:

    Worksheets dari This Reading Mama.


    Ending Sound Sorting di Montessori for Everyone

  • 4y,  Hana,  Mathematics,  Montessori

    Introduction to Fractions

    Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh pada Aqeel.” Potong buah pisah separuh, potong suku-suku. Lipat kain. Jadi dalam Montessori ada apparatusnya khusus untuk pecahan.

    Tapi kosnya mahallah. Sekali lagi, untuk Montessori di Rumah, tak perlu dengan apparatus. Bagi saya cukup dengan konsep dan DIY. Kalau boleh afford dan cukup space, then go ahead. Sebab apparatus Montessori yang bestnya bukan hanya boleh guna untuk satu peringkat ni je. Contoh fractions ni, banyak guna untuk peringkat Elementary.

    Dalam buku Gettman, dia dah sortkan peringkat-peringkat (scope of sequence) untuk kelima-lima subjek. Bila assess semula ada subjek yang Hana di peringkat 1, ada peringkat 2, ada peringkat 3. Untuk matematik Hana di peringkat 4. Sambil tunggu beads material sampai (sebab berbulan-buan tak boleh proceed dengan math sebab nak jugak tunggu cukup duit beli beads 🙄) baca-baca eh Hana dah boleh cuba intro fractions! Maka satu malam semalam study untuk fractions. (Lepas tu baru layan drama okay) Uhuk. Biasalah bila semua Diy kena cari mana printables yang elok yang jimat yang memenuhi fungsi. Tapi semua printables yang ada warna merahhhh. Nak jimat ink, last-last kena buat sendiri jugak print atas kertas merah je. Ha. Dari pagi sampai ketengahari pulaklah menyiapkannya. Kebetulan my cousin, 1 year older dari Hana datang, jadi boleh siapkan dengan tenangnya. Biasa bila cousins datang mama dah jadi macam invicible man. Tapi presentationnya kejap je, tak sampai 10 minit.

    DOWNLOAD black and white labeled fractions here.

    Mula-mula semua circles di tray. Ambil yang penuh beritahu “This is one whole.” Letak. Ambil yang separuh, “This is one half.” Minta cari lagi satu one half. Lengkapkan beritahu 1, 2 halves jadi one whole. Minta letakkan 2 halves tadi atas one whole. Sama tak? Sama. Macam pizza, hana dan mama nak makan, jadi potong dua sama banyak, Hana dapat satu (beri one half pada hana) mama dapat satu (one half lagi pada mama) Teruskan sehingga 1/4. Lepas tu Hana dan Dhia buat sendiri.

    Beli puzzle ni beberapa tahun lepas untuk Haris. Hana masa sebesar Aqeel dah mula main-main. Jadi beri Dhia solve this puzzle. She struggles at first. Then Hana gets her turn.

    Next I gave mission to them to make circles out of the playdough and cuts the fractions. Yang ni seronok tengok Dhia dan Hana cuba potong2. Paling struggle potong tiga. Lepas tu mainlah playdough.

    Boleh tonton macamana fractions dipersembahkan dalam kelas Montessori:

    Cara persembahkan fractions di Info Montessori

     

    Others:
    Introducing Fractions & Continuing Fractions di Elementary Observations (elementary )
    Montessori Fractions Beginning through Basic Operations di George Family
    Building Fraction Knowledge with Montessori Materials di Montessori Training
    Fractions (skrol bawah) di Montessori Album
    Learning Fractions di How We Montessori
    Fractions di Pink Princess Kingdom

  • 2y,  4y,  Aqeel,  Hana,  Mathematics

    Bentuk / Shapes

    Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

    Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

      • Shapes Treasure Hunt
      • Magnetic Shapes
      • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

    Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

    Preschool (Hana 4y)

    Observational Drawing (Abang)

    Book:
    Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
    Kinokuniya RM20.61

     

  • 1y,  4y,  Hana,  Haris

    April Week 4

    Haris 4years 8months
    Hana 15 months

    Alhamdulillah semua sudah sihat. Tp weekend tu sempat lagi keluar. Muehehe. I think this is such a good buy, MashaAllah. I’ve been looking for a tray to use untuk learning.

    20140420_130745

    RM33.50 di Aino Living. 2 in 1! You know I love multifunction stuff! Boleh store stuff untuk Practical Life and use the lid as the tray! Love, love!

    Haris 4 years 9 months

    20140420_130539

    Tapi sebab belum finalise lagi Practical Life lesson dan materialsnya, jadi sementara, testing tray ni. Lol. Haris learning Math symbols, great, less & equal. Inspired by Living Montessori Now. At first, I showed him and explained to him the symbol. He showed no interest then, and it did seem that he didn’t really understand it. I tried this again a week later, tested him to put the symbol on the strip and he did it perfectly! That actually surprised me and I was really thrilled. He did it in breeze the first part of it. (No 1-10). *proud*

    Just so you know, I still am having trouble getting him in the room and follow the planned lesson and schedule. Not trying to force him, but eventually I had to. But, probably not now. Or maybe I have to slowly.

    20140424_162410

    Hana 15 months

    IMG_20140420_105144

    This buy, juga puas hati. She’ll come back and play with it everyday. 😀

    20140424_085531

    IMG_20140421_172913

    20140424_144922

    Field Trip to Balai Bomba Wangsa Maju with MHsN.

    IMG_20140421_150811

    We have no preparation prior this. We did the Fireman theme way back. Jadi disebabkan semua demam last week, tak sempat nak cover or refresh. So all Haris excited sangat was to ride the truck. Lol. Hana being moody her sebab tak cukup tidur. It was such a good experience. Though, next time, I hope that the kids were demonstrated of what to do if there is a fire and act it out. And padamkan api sebenar dalam tong ke. Exactly just like Upin Ipin. 🙂 InshaAllah, there’ll be another chance.

     

    20140424_104120 20140424_145820 20140424_144912

    Lapbook Fire Safety 
    Fire Safety at Sparky