Phonetic Object Box

Aktiviti pertama dalam Montessori untuk membaca.

Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

Apa ni?

Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

(*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
Phonetic Object Box di Montessorium
Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
Phonetic Word List di Montessori mom

 

Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

List
cup
lid
lamp
pan
nut
pen
lemon
van
jug
drum
milk
pasta
banana
panda
dog
comic
nutmeg
melon
can
mug
cap
hat
bag
clipmat
vitamins
magnet
felt
top
cat
mop
mat
pumpkin
lips
frog
trumpet
crab
sun
hand
basket
box
clog
pig
peg

April Week 4

Haris 4years 8months
Hana 15 months

Alhamdulillah semua sudah sihat. Tp weekend tu sempat lagi keluar. Muehehe. I think this is such a good buy, MashaAllah. I’ve been looking for a tray to use untuk learning.

20140420_130745

RM33.50 di Aino Living. 2 in 1! You know I love multifunction stuff! Boleh store stuff untuk Practical Life and use the lid as the tray! Love, love!

Haris 4 years 9 months

20140420_130539

Tapi sebab belum finalise lagi Practical Life lesson dan materialsnya, jadi sementara, testing tray ni. Lol. Haris learning Math symbols, great, less & equal. Inspired by Living Montessori Now. At first, I showed him and explained to him the symbol. He showed no interest then, and it did seem that he didn’t really understand it. I tried this again a week later, tested him to put the symbol on the strip and he did it perfectly! That actually surprised me and I was really thrilled. He did it in breeze the first part of it. (No 1-10). *proud*

Just so you know, I still am having trouble getting him in the room and follow the planned lesson and schedule. Not trying to force him, but eventually I had to. But, probably not now. Or maybe I have to slowly.

20140424_162410

Hana 15 months

IMG_20140420_105144

This buy, juga puas hati. She’ll come back and play with it everyday. 😀

20140424_085531

IMG_20140421_172913

20140424_144922

Field Trip to Balai Bomba Wangsa Maju with MHsN.

IMG_20140421_150811

We have no preparation prior this. We did the Fireman theme way back. Jadi disebabkan semua demam last week, tak sempat nak cover or refresh. So all Haris excited sangat was to ride the truck. Lol. Hana being moody her sebab tak cukup tidur. It was such a good experience. Though, next time, I hope that the kids were demonstrated of what to do if there is a fire and act it out. And padamkan api sebenar dalam tong ke. Exactly just like Upin Ipin. 🙂 InshaAllah, there’ll be another chance.

 

20140424_104120 20140424_145820 20140424_144912

Lapbook Fire Safety 
Fire Safety at Sparky