• 3y,  5y,  9y,  Aqeel,  Elementary,  Hana,  Haris,  Mathematics,  Montessori

    Weekly Update

    Minggu sebelum tu cuti je. Tak buat apa-apa aktiviti. They’re allowed 2 hours of screentime.

    Minggu ni pun sebenarnya tak plan apa-apa. My plan was to store all of the materials on shelves and tukar dengan new materials. Bukan ‘baru’ tapi kira ikut perkembangan terkini, interest, and what needs to be worked on.

    Sebelum masuk storage, bagi dulu diorang buat. Contoh brown stair ni.

  • 3y,  Hana

    Aktiviti Hana 36 – 38 bulan

  • 1y,  Hana

    Throwback 12 months

    Aktiviti Hana masa Hana umur 1 tahun banyak main dengan air.  😆

    Masa ni takleh jalan lagi.

    Main air dalam sink banyak tak terkira. Basuh mainan main buih.

    Painting.

    AISSSSS.

  • 4y,  Hana,  Language,  Montessori

    Ending Sounds

    Bermula minggu lepas sekali lagi cuba praktis lagi untuk Hana aware dengan ending sounds. Quoting post di Instagram 21/7/2017.

    Hana di stage 4 i spy. Aware dengan ending sounds. Byk kali dh cuba sebelum ni tapi asyik guna ending sound jadi beginning sound. Jumpa tips guna beginning sounds sama dan ending lain. Set sebelum book, ball dan basket. Bila minta “I spy with my little eye something that begins with b and end with k” dia akan sebut “k k k kbook” jadinya. Huhuhu. Lepas tu baru slow2 dia nampak kot. She has tendency untuk sebut, mungkin sebab tu jadi susah. Jadi minta dia tunjuk je. Lepas tu baru ok. Set 2 ni masih guna beginning yang sama ending beza. Dan makin smooth.

    Untuk latihan pengukuhan, kami guna ending sound cards dari Montessori Print Shop. 

    Yang ini lebih kepada Pink Series ending sounds yang semuanya three letters objects tapi sebenarnya perkataan panjang pun boleh. Yang mana beberapa hari lepas tu masa tengah rehat-rehat tu kami main-main animals figurines, lepas tu secara spontan buat I-Spy. Elephant, Giraffe, Starfish, Sheep etc.

    Latihan lain kami buat:

    Worksheets dari This Reading Mama.


    Ending Sound Sorting di Montessori for Everyone

  • 4y,  Hana,  Mathematics,  Montessori

    Introduction to Fractions

    Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh pada Aqeel.” Potong buah pisah separuh, potong suku-suku. Lipat kain. Jadi dalam Montessori ada apparatusnya khusus untuk pecahan.

    Tapi kosnya mahallah. Sekali lagi, untuk Montessori di Rumah, tak perlu dengan apparatus. Bagi saya cukup dengan konsep dan DIY. Kalau boleh afford dan cukup space, then go ahead. Sebab apparatus Montessori yang bestnya bukan hanya boleh guna untuk satu peringkat ni je. Contoh fractions ni, banyak guna untuk peringkat Elementary.

    Dalam buku Gettman, dia dah sortkan peringkat-peringkat (scope of sequence) untuk kelima-lima subjek. Bila assess semula ada subjek yang Hana di peringkat 1, ada peringkat 2, ada peringkat 3. Untuk matematik Hana di peringkat 4. Sambil tunggu beads material sampai (sebab berbulan-buan tak boleh proceed dengan math sebab nak jugak tunggu cukup duit beli beads 🙄) baca-baca eh Hana dah boleh cuba intro fractions! Maka satu malam semalam study untuk fractions. (Lepas tu baru layan drama okay) Uhuk. Biasalah bila semua Diy kena cari mana printables yang elok yang jimat yang memenuhi fungsi. Tapi semua printables yang ada warna merahhhh. Nak jimat ink, last-last kena buat sendiri jugak print atas kertas merah je. Ha. Dari pagi sampai ketengahari pulaklah menyiapkannya. Kebetulan my cousin, 1 year older dari Hana datang, jadi boleh siapkan dengan tenangnya. Biasa bila cousins datang mama dah jadi macam invicible man. Tapi presentationnya kejap je, tak sampai 10 minit.

    DOWNLOAD black and white labeled fractions here.

    Mula-mula semua circles di tray. Ambil yang penuh beritahu “This is one whole.” Letak. Ambil yang separuh, “This is one half.” Minta cari lagi satu one half. Lengkapkan beritahu 1, 2 halves jadi one whole. Minta letakkan 2 halves tadi atas one whole. Sama tak? Sama. Macam pizza, hana dan mama nak makan, jadi potong dua sama banyak, Hana dapat satu (beri one half pada hana) mama dapat satu (one half lagi pada mama) Teruskan sehingga 1/4. Lepas tu Hana dan Dhia buat sendiri.

    Beli puzzle ni beberapa tahun lepas untuk Haris. Hana masa sebesar Aqeel dah mula main-main. Jadi beri Dhia solve this puzzle. She struggles at first. Then Hana gets her turn.

    Next I gave mission to them to make circles out of the playdough and cuts the fractions. Yang ni seronok tengok Dhia dan Hana cuba potong2. Paling struggle potong tiga. Lepas tu mainlah playdough.

    Boleh tonton macamana fractions dipersembahkan dalam kelas Montessori:

    Cara persembahkan fractions di Info Montessori

     

    Others:
    Introducing Fractions & Continuing Fractions di Elementary Observations (elementary )
    Montessori Fractions Beginning through Basic Operations di George Family
    Building Fraction Knowledge with Montessori Materials di Montessori Training
    Fractions (skrol bawah) di Montessori Album
    Learning Fractions di How We Montessori
    Fractions di Pink Princess Kingdom

  • 2y,  4y,  Aqeel,  Hana,  Mathematics

    Bentuk / Shapes

    Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

    Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

      • Shapes Treasure Hunt
      • Magnetic Shapes
      • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

    Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

    Preschool (Hana 4y)

    Observational Drawing (Abang)

    Book:
    Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
    Kinokuniya RM20.61

     

  • 3y,  Astronomy,  Hana,  Science

    Solar System

    Sebelum mula minggu (atau bulan Space), kami ke perpustakaan untuk hantar buku-buku sebelum ini (Ocean Theme) dan pinjam buku-buku berkaitan space. Tak jumpa buku cerita berkaitan space. Hanya jumpa buku reference sahaja.

    Mula-mula Hana warnakan planet-planet yang ada di Sistem Solar ikut buku DK Eye Know: Space. Lepas warna, Hana susun 3-part cards yang di download dari The Helpful Garden.

    Around the room, we hang Space Word Wall from PreKinders.

    Jumpa lagu planets yang Hana suka. Hari-hari nyanyi dan abang terjebak sekali!

    Hujung minggu ke Planetarium.

    Worksheets yang kami guna:
    Space Printables Pack by Gift of Curiousity
    Planets I-Spy Printables by And Next Comes L
    Outer Space Word Search for Haris at The Letters of Literacy
    Space Pack by 3 Dinosaurs
    Space Unit by A Teaching Mommy

    Inspired by this birthday celebation at a Montessori School, I did a prompt Earth circling the Sun by Birthdays. I asked Haris how old is he, dan tanya sudah berapa kali Bumi mengelilingi Matahari. “7 kali!!” Tanya Haris, Hana pula Bumi kali dah keliling Matahari? “3 kali!” “Aqeel?” “1.” Dia pula tanya Mama dia berapa? Tanya dia balik berapa kali? Dengan muka terkejut dan amused, “31 kali!” Hah.

    Movement:
    Space Yoga at Sugar, Spice & Glitter

    Books:
    13 Planets at Opentrolley or Kinokuniya 

     

  • 3y,  Hana

    Looking for a perfect routine.

    For Hana.

    After scouring through Pinterest, these might be good idea for us.

    AM/PM Plans

    Hana pretty much knows alphabets already and I don’t think Alphabet weeks theme works for her.

    Useful list on how to develop or plan for unit study from Sugar Spice & Glitter and from Stir the Wonder.

    • Observe the children.
      • What materials are they being drawn to (repeatedly)?
      • Puzzles,
    • Determine a topic of interest that is shared.
    • Look through what you already have.
    • Brainstorm before Pinterest.
    • Google and pin.
    • Fit ideas into a “rough” curriculum plan.
    • Shop, if necessary.
    • Finalize curriculum plan based on available materials.
    • (Send it to co-op or playgroup parents.)
    • Prepare the materials.
    • Set up the environment
    • Develop (and host) a dynamic circle time

    Learning Goals

    • Already know ABC, capital & lower, 1-20

    Read aloud books that are above your child’s reading level.

    If you haven’t done chores with your kids in the past, try starting with an after meals procedure (everyone has a specific job to do, all working together) or a room procedure (we’re cleaning the living room together, and everyone has a job). This is much easier to implement than everyone working in different places.

    Play music while doing chores. Music can really change a grumpy mood!

    That being said, one activity outside the house can be fabulous for everyone’s sanity.

    Make time to get together with friends. Find other homeschooling moms and encourage each other.

    No one said you have to read bedtime stories! A wise homeschool mom recently told me that she was always too tired to read at that point in the day and would be too tempted to rush. Night time was her kids’ chance to read by themselves, and she read books aloud during the day.

    10+ Activities for Busy Toddlers
    10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers