Ruang baca dirumah

Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


(Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan ūüėÖ) .

Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” ūüėĀ

Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya¬†suka:

   

Dari atas kiri:

  1. Reading area di Midwest Montessori
  2. Reading Space di Carrots are Orange
  3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
  4. Reading Corner di SouleMama
  5. Reading Corner di MyRaeCreations
  6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)

 

 

Fire Safety

 

DAY 1

What is Fire and What Makes Fire?

Need:

3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

 

What is fire?

Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahaya, haba, asap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

 

Related Video:

Upin Api Episod Api

What Makes Fire Burn

What is Fire?

 

3 things makes fire:

  1. Haba
  2. Udara
  3. Minyak

 

Demo Haba:

Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

 

Demo: Udara

Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

 

Demo: Minyak

Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‚Äėminyak‚Äô habis, api juga akan padam.

 

Art:

 

We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;

 

Learning Arabic Alphabet

This week, am going to focus on him recognising Hijaiyah letters. One of the activities is Bingo game taken from YemenLinks. Movable Arabic Letters untuk draw for Bingo dari Noorjanan.

I’ve been reading her blog for this past week, and MashaAllah so many advices and tips from her. I feel enlighten reading her posts and makes me motivated more. Her blog is inactive now, and I’m going to miss her writings when I’m done with reading all of her posts. Lol.

2014519134741
That Haris there, frustrated look, sebab asyik kalah. Hee.

It’s fun, sebab round pertama main tak ada apa-apa reward. Haris won. Kedua, me won and set the rule siapa menang dapat makan Oreo. Lol. The look on his face! Tak puas hati. Haaa. Asyik mengerling dekat bekas Oreo. Ketiga, Haris menang and he said,

“Neeq menang berapa kali tadi?”
“Err, dua.”
“So Haris dapat makan dualah!”

Lol.