Music in Montessori Resources

Montessori Materials  Montessori Inspired Music Activities Music Theory Activities & Printables Just Montessori  Music Exploration  What Makes Sound  Listening Activities for Kids  Sorting Musical Instruments  Rhythm Exploration  Water Xylophone Science Experiment  Montessori Music  Montessori Inspired Music Activities  Music Sorting & Labelling Musical Instrument  Classroom Background […]

Read more

Metal Insets

Metal Inset bantu kanak-kanak mengawal peralatan menulis dan prepare tangan untuk aksi menulis. Metal Inset hanya boleh digunakan apabila kanak-kanak sudah boleh memegang alat tulis. Ia adalah untuk memperhalus kebolehan menggerakkan alat menulis dengan precision and ease. Sentiasa mula di sebelah kiri bawah bentuk. Cari […]

Read more

Community Service

999.gov.my Sorting Cards Matching Tools Matching Vehicle Matching Building Mapping community buildings Online game https://www.ready.gov/kids/parents/coping Firefighters http://jumpseewow.com/ http://www.sparky.org/#/sparky  

Read more

Montessori Mat/Rug

Salah satu prinsip montessori yang saya rasa boleh diterapkan bila buat aktiviti/homeschool di rumah. Kenapa dalam alam Montessori mereka guna mat/rug untuk ‘kerja’ kanak-kanak? It defines a workplace for children. Sentimen tu akan jadi sebahagian dalam diri yang untuk buat kerja ada tempatnya, macam kita […]

Read more

Silence Game

Ada banyak versi macamana nak main Silence Game ni termasuk dalam Gettman, album online, dan blog lain. Tapi kebanyakannya untuk satu kumpulan kanak-kanak yang ramai. Disebabkan di rumah ni, biasanya ada Hana, Aqeel dan saya, dan saya buat game ni sesuaikan dengan situasi kamilah. Tujuan […]

Read more

I Spy Stage 5 & 6

Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan, b-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan […]

Read more

Sandpaper Letter

(Ni tak ikut warna yang digunakan dalam Montessori. Sepatutnya vowels-biru, consonant-merah, double letters-hijau) Akhirnya, siap DIY sandpaper letters. Download dari sini. Tapi nak buat juga untuk double letters. Jadi rupanya boleh buat sendiri je. Download font Primer Print, di website dia juga ada atau boleh […]

Read more

Kerja?

Kenapa dalam Montessori sebut kanak-kanak tengah buat ‘kerja’ dan mereka sendiri pun diberitahu setiap aktiviti yang mereka buat dalam persekitaran Montessori ‘kerja’? “Montessori believed that the young child ‘at play’, whether on the playground, at home, or in pre-sechool, has most of the same feelings […]

Read more