Minggu ini di Baytzuhr

Aqeel banyak main gini. Hari-hari dia akan main dengan kereta-kereta dan lego. Mula kenalkan Hana dengan Function of Words, The Articles & The Adjectives Mula topik baru iaitu Makanan & Nutrisi. Boleh dikatakan goal untuk portion makan satu pinggan suku suku separuh tu lebih kurang […]

Read more

Lapisan Bumi

Hana tak berapa sihat beberapa hari ni. Demam dah kebah tapi masih lembik sebab kurang makan. Hari ni keluar bawa Hana je untuk makan apa yang dia nak makan, sambil tu singgah di kedai stationeries untuk beli plastisin nak buat lapisan bumi. Balik rumah, Hana […]

Read more

Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut. Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they […]

Read more

Nota Diftong & Vokal Berganding

Pengenalan tentang ni boleh baca di Cikgu Hijau. Hanya vokal bergabung ai, au, dan oi diiktiraf sebagai diftong. Vokal bergabung yang selain daripadanya dikenali sebagai vokal berganding. [sumber] jadi gua,tua,dan peria bukan diftong. Vokal bergabung pun ada juga ai, au dan oi. Jadi untuk senang beza mana diftong, mana vokal bergabung, […]

Read more

Rutin Tandas

Dah lama dah tertunggak nak buat carta untuk bathroom routines, dengan harapan Haris terutamanya dapat merutinkan diri. Rasanya dia perlu this kind of reminder untuk apa-apa. ^^;   Boleh juga download jika berminat untuk letak juga dalam bilik mandi. Image credits to freepik & google […]

Read more