Montessori Mat/Rug


Salah satu prinsip montessori yang saya rasa boleh diterapkan bila buat aktiviti/homeschool di rumah. Kenapa dalam alam Montessori mereka guna mat/rug untuk ‘kerja’ kanak-kanak? It defines a workplace for children. Sentimen tu akan jadi sebahagian dalam diri yang untuk buat kerja ada tempatnya, macam kita dewasa ni ada tempat kerja kita di meja. Jadi selain diajar cara untuk bawa, roll and unroll mat, dalam kelas Montessori juga ajar manner to work around the mat. Untuk hormat tempat kerja orang lain, tidak untuk dilangkah, pijak dsb. Dalam rumah ni guna floor mat yang dibeli dari Daiso dan yang kecil sikit placemat meja tu.

Anyway, I showed this video to Hana, and she followed it! Ha. Video ni lagi lebih efektif tunjuk presentation dari mak dia. Uhuk

Silence Game

Ada banyak versi macamana nak main Silence Game ni termasuk dalam Gettman, album online, dan blog lain. Tapi kebanyakannya untuk satu kumpulan kanak-kanak yang ramai. Disebabkan di rumah ni, biasanya ada Hana, Aqeel dan saya, dan saya buat game ni sesuaikan dengan situasi kamilah. Tujuan Silence Game ini adalah untuk control of movement. “The ultimate control of movement is to create absolute immobility, the most obvious sign of which is ‘silence'” – Gettman. Makes sense, isn’t it? Untuk kanak-kanak, memang tak duk diam. Jadi untuk mereka duk diam, tak bergerak, perlukan banyak control dari mereka, kan? So I think this is the best exercise/game yang boleh dibuat oleh mana-mana sekolah atau rumah. Bila mereka dapat capai Silence Game ni, mereka akan dapat dengar dengan bunyi-bunyi disekeliling mereka tanpa bunyi bising; suara burung, kereta, kapalterbang, dll, dan bunyi dari dalam mereka sendiri, bunyi degupan jantung, bunyi nafas, dll. “For most children, becoming still and silent suddenly opens up a whole new world of subtle, interesting sounds, which were first previously covered by the child’s own noises and motions.”

Note untuk diri sendiri: Panggil Aqeel dulu baru Hana. Next boleh tanya dengar bunyi apa? Next exercise ni buat dengan sendirinya. (buat board silence dan letak di shelf?) Ada sesetengah , buat silence game ni letak lilin. Saya tak nak buat macam tu. Jadi rasanya cukup hanya dengan perkataan Silence atau gambar yang tunjukkan ketenangan camtu.

The class needs to be calm to do this game. The Silence Game doesn’t work if the class is out of control. – Montessori Mom

[From IG]

I was reading about Silence Game when I realised it was suddenly quiet after they were being… chaos. Kakak was working on 100 board and Aqeel quietly watching her (it was a long 5 minutes before he made that shriek captured in video 😅). And I introduced them the Silence Game. Mula-mula introduced asing-asing. Buat untuk Hana dulu. Pastu untuk Aqeel. Aqeel biasalah mana duk diam dan tak faham lagi arahan memula ni. Huhu. Ptg tadi cuba dua-dua. Aqeel ikut kakak. Honestly I didn’t expect for them to enjoy this game. Budak-budak ni mana boleh duk diam? I told them we’re going to play a game called Silence Game and pointed to the not so perfect silence sign. 😅 I told them to sit and closed their eyes. When I called their names, come to me quietly. Kakak chose a place to sit. I sat in one corner across them. I counted quietly to 10 then whispered kakak. She walked quietly to me and waited me to call Aqeel. I whispered Aqeel’s name quite a few times, rasanya sebab tak tahu kena datang jalan. Hehe. Did it a few times with me increasing the counting everytime, 15-20-25. And Hana wanted me to do it too. So I sat, closed my eyes, and started listening everything around me. I guess this is what they were hearing as well. They both whispered my name. After that they revised the game, after being called their name, they slowly walked and bear hug.

 

 

Sumber-sumber lain:

Montessori Training Read the variations part 2 and 3. Links at bottom of the page.
Planting Peas
Living Montessori Now
Montessori Print Shop
Montessori Services
Infor Montessori
Montessori Mom
LeportSchools
Montessori Silence Game & Variation di Montessori Works
The Hills Montessori Omaha
Every Star is Different
My Montessori Journey
My Montessori Album
The Natural Homeschool
Sugar, Spice & Glitters
Montessori Nature
Growing Hand on Kids