Nursery Rhymes & Action Songs

Banyak benefit dari action songs dan nursery rhymes. Songs especially very important in Montessori Environment. Masa training hari tu, hari kami dimulai dengan lagu kanak-kanak (juga dapat belajar lagu Maori!) dan ada latihan aktiviti nyanyi lagu dalam kumpulan. Antara sebab yang saya sangat suka dengan […]

Read more

Pouring / Menuang

Aktiviti menuang adalah antara aktiviti asas Montessori dan antara yang mula-mula dikenalkan pada kanak-kanak. Kenapa aktiviti menuang? Banyak aktivti harian di rumah yang melibatkan menuang seperti tuang air ke dalam gelas untuk minum, tuang susu ke dalam mangkuk untuk makan cereal, memasak, siram tumbuhan dan […]

Read more

Kerusi dan Meja Kanak-Kanak

Dah lama terfikir nak beli meja dan kerusi untuk Aqeel. Yang ada sekarang pun OK, tapi rasa cam nak lagi satu meja dan kerusi khas untuk snacking. Ini belum ada. Bila Aqeel ambil sendiri makanan, dia hanya ada tiga pilihan untuk makan, di meja aktiviti […]

Read more

Dapur Montessori Kami

This is currently our small area for the children in our kitchen. Nothing fancy. But it works for them. I just moved the toaster there just recently, Aqeel enjoys putting in bread, Kakak or Abang will help him turn it on. Oh forgot to label […]

Read more

Montessori Kitchen / Dapur Montessori

Kita dah terbiasa, kalau di dapur, kanak-kanak dilarang masuk. Biasa kalau mula nak masak, kita buka tv, nah duk diam tengok tv, sebab tak nak mereka kacau kita tengah masak dan di dapur juga banyak benda-benda bahaya, api, elektrik, benda-benda tajam. Tapi tahukah, dalam kelas […]

Read more

Walking on the Line

Berjalan atas garisan adalah salah satu aktiviti kemahiran kendiri Montessori (Practical Life). Masa pemerhartian Dr. Montessori, beliau perasan yang kanak-kanak ni suka berjalan atas kayu, atas curb jalan tu. Kalau kita pun perasan anak-anak kita suka naik curb jalan, ikut garisan cat di jalan dan […]

Read more